Téli sztorik, ünnepi történetek – három kötetben

Advent várakozással teli ideje a karácsony előtti napokban az utolsó intéznivalóktól fel szokott pörögni, rohanóssá tud válni. Nyilván idén is bekúszik ez a veszély, de talán kevésbé, mint – a 2020-ashoz képest – szokványosabb években. Lehet, hogy ezúttal az ünnepi időszak összességében több nyugodt, elmélyülős estét hoz majd? Akár karácsonykor vagy a két ünnep között, netán az új év első napjaiban több időnk juthat olvasni. Mi már beszereztünk néhány könyvet erre az esetre. Most három olyat ajánlunk, amelyekben rövidebb történetek követik egymást, estéről estére.

Tamási Áron a szülőföldjét, Erdélyt egyszer egy hatalmas, szomorú fenyőhöz hasonlította, amely csodát cselekszik a viharban. Vallotta, hogy a földet, melyből ez a fa – és melyből a székely ember – sarjadt, neki és a többi helyi kötődésű írónak, költőnek kell fénnyel behinteni, s kedvvel, kultúrával, sok vágy beteljesítésével, mint egy karácsonyfát, feldíszíteni. A már friss kiadásban is beszerezhető Susogó fenyő című kötetben pont úgy sorakoznak a szebbnél szebb télies, ünnepi hangulatú Tamási-novellák, akár karácsonyfán a díszek. Az elbeszélések a karácsony, a haza, az élet szentségét hirdetik, jó pár olyan férfikaraktert elénk állítva, akikkel együttérezhetünk, akiket követendőnek tarthatunk.

Megemlékeztünk már itt, a Férfiak Klubja weboldalán Andrea Camilleri szicíliai krimiszerzőről, akinek újabb húsz rövid, ám annál csavarosabb, de mindenekelőtt jó kis mediterrán atmoszférájú sztoriját tárja elénk a Montalbano felügyelő – Karácsonyi ajándék című kötet. A felügyelő egyszerre különös és hétköznapi férfihős: akár közülünk valónak is érezhetjük, hiszen szereti a szép nőket és a hasát, tud élni, ugyanakkor kellő öniróniával rendelkezik, s azt sem tagadja, hogy bizony vannak mogorva napjai. Mindeközben egészen emberi módon, mégis istenadta tehetséggel nyomoz – e könyvben is színészek, jogászok, iskolaigazgatók, prostituáltak, drogkereskedők és svindlerek, azaz a társadalom megannyi rétege után. Bizonyítva, hogy egy karácsonyi kötet is lehet nemcsak érzelmes, izgalmas is.

Cikkajánló: A festett ház – John Grisham vidékies hangulatú férfiregénye ritka kincs • Vissza a rengetegbe – Olvassuk (újra) a klasszikust! • A VII. kerület gengszterei • Férfivá érni Amerikában – két vérbeli fejlődésregény 
Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkonA férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

S hogy két erdélyi szerző fogjon közre egy dél-olaszt – és ne csak az idei piacról ajánljunk, hanem a régebbi példányokat vadászókra is gondoljunk –, szeretettel ajánljuk Wass Albert A költő és a macska – Te és a világ című dupla szöveggyűjteményét egy kötetben. Nem kell megijedni, az egész így sem több 180 tartalmas oldalnál. Az első rész 1945 és 1989 közötti elbeszéléseket tartalmaz – köztük néhány csodás télit, karácsonyit –, a második tanításokkal szolgál útravalóul. „Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virága, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik.” – mondja például. Mi is örvendjünk hát ezeknek az írásoknak, melyeket apaként vagy társként a téli estéken akár fel is olvashatunk a szeretteinknek.

Dr. Szász Adrián

*

Vezető kép: Christmas photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk