Juhász Gyula és a költögetés

Akik sokat vállalnak, azokkal sok minden is történik. Igaz történetek híres férfiakról.

Juhász Gyula az Orbán lelke című kisregényét Makón, legjobb barátjának, József Attila atyai pártfogójának, Espersit Jánosnak vendégszerető házában írta. Espersit minden reggel így költötte föl Juhász Gyulát:

– Költő úr, költő úr, keljen föl! 

Juhász Gyula erre, amikor társaságban szó esett a költögetésről, megjegyezte:

– Igen, János a felköltő úr!

Azt pedig a szegedi Színházi Újság 1924. július 5-ei lapszámában lehetett anno olvasni, hogy a költő sógorának, König Péternek névnapján jó kedvre derülvén, elmesélte a regénnyel kapcsolatos alábbi kis anekdotát. Juhász naponta két fejezetet írt a regényből. Házigazdája, diszkrét ember lévén, nem olvasta el a készülő kéziratot, de sűrűn bele-beletekintett. Amikor már az utolsó fejezetnél tartott Juhász Gyula, Espersit János megjegyezte:

– Hallod, Gyula, ez jó regény lesz.

– Honnan gondolod?

– Csak úgy találomra olvastam négy oldalt, de mindegyikben az volt: „a tanár úr megitta borát és poharát újra töltötte.”

Neo

*

Olvasd cikkeinket, férfi és női szerzőink írásait, nézd meg a neves férfiakkal, nőkkel készült interjúinkat, előadásainkat, és nagyon sok kérdésre választ fogsz kapni! Férfi. Érték. Minta. Példa. Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Fotó: www.televizio.sk

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk