Hogyan olvassuk a Bibliát fiatalként, vagy szülőként a gyermekünknek? – megjelent az interaktív Biblia neked

Sajnos nincs olyan élményem, hogy szüleimmel Bibliát olvasunk. Gyermekkoromban a hitoktatás a hittanórák kizárólagos – és a kommunizmus alatt tiltott, vagy legfeljebb megtűrt – területe maradt. Gondolom, szüleim sem akarták a veszélyforrást növelni, vagy maguk sem tudták, hogyan kezdjenek neki. Mindenesetre ilyen témájú beszélgetések csak a székely, „falusi”, apai nagymamámmal történtek; de azok is inkább csak az imádságok szövegének megtanítására, gyakorlására, és néhány szigorú, bűnre vonatkozó figyelmeztetésre terjedt ki. Bibliát olvasni csak felnőtt fejjel kezdtem, a házastársammal közösen, de azalatt is éreztem a „módszertan” és a tapasztalt iránymutatás hiányát. Így aztán nem csoda, hogy szülőként eleinte ugyancsak bajban voltam... Rátaláltam pár jó mesés könyvre, azzal pár évig „elvoltunk”, de amióta kamaszodnak, újra bajba kerültem... volna, ha nem jelenik meg mostanában a Biblia Neked.

Gyermekeim először Kállai Nagy Krisztina grafikus gyönyörűen rajzolt imádságos lapozóit, majd „komolyabb” könyveit, például a Harmat kiadásában megjelent Mesélő bibliát (74 történet az Ó- és Újszövetségből) kapták először kézbe, abból olvastunk fel nekik, majd később ők saját maguknak. Aztán édesapjuktól megörökölték a 365 történet a Bibliából gyermekeknek című vaskos kötetet, rokonoktól ajándékba kapták a Képes Bibliai történeteket; nemrég pedig megvettük nekik az ugyancsak Krisztina által megrajzolt Jézus barátai című kiadványt. Ezek mindig a nappaliban lévő dohányzóasztalon „hevernek”, bármikor elérhetőek számukra, s ha egyházi ünnep közeleg vagy ilyen jellegű iskolai feladatot kapnak, időnként belelapoznak.

A két nagyobb elsőáldozásra kapott egy-egy Bibliát is, de azok olvasásához még nem kezdtek, kezdtünk neki; sem itthon, sem az iskolai hittanórákon. A fiúk ministráns-hittanóráin már időnként előkerül a Biblia, néha abból is készülniük kell, de ott sem rendszeresen forgatják. Ezért egy ideje úgy éreztem – különös tekintettel a több mint egy éve tartó, számtalan hitbéli kérdést is felvető járványhelyzetre –, hamarosan megint bajban leszek szülőként: hogyan válaszoljak a kérdéseikre, illetve hogyan ösztönözzem őket arra, amivel kapcsolatban magam is még tele vagyok kérdésekkel, kétségekkel – nem a bibliaolvasás értelmét, hanem annak módját illetően. Ezért is örültem meg annyira a Harmat kiadó gondozásában nemrég megjelent interaktív Bibliának.

Kétéves előkészítő munka után ugyanis több hazai keresztény szervezet összefogásával végre magyarul is megjelent az angol nyelvterületen a 2019-es Év Bibliájának választott, kimondottan a fiatal olvasókat célzó Biblia neked. A rendhagyó interaktív kiadás eredeti változata angol fejlesztés nyomán, több mint ezer fiatal körében végzett felmérés eredményének felhasználásával jött létre. A Magyar Bibliatársulat revideált új fordításának szövegével megjelent kötet kreatív dizájnelemeket, rövid tematikus összefoglalókat, QR-kódokat, videó-linkeket, letölthető piktogramokat, felkészültséghez alkalmazkodó olvasási terveket és számos, a megértést és elmélyülést segítő online és offline segédanyagot is tartalmaz – tehát csupa olyasmit, amit egy, a téma iránt nyitott kamaszkorú fiatalt belelapozásra, továbbolvasásra, elgondolkodásra ösztönöz; és segíthet olyan, számára is aktuális problémák feldolgozásában, mint például az aggodalom és a szorongás, az önbántalmazás, a fájdalom és szenvedés értelme, vagy akár a bölcs döntéshozatal.

A Biblia neked különlegessége, hogy a bibliahűség mellett kiemelt figyelmet kapott a felekezetköziség is. A kötet a kreatív és interaktív megközelítés révén aktívabb bevonódással is segíteni kívánja a fiatalokat a Biblia megértésében és a bibliai üzenetekben való elmélyülésben. Ennek eszközei többek között a bibliai könyvek elején a fiatalok olvasási szokásaihoz igazodó, megértést segítő bevezetők, bibliaolvasási tervek, kérdések, az adott korban való elhelyezést segítő idővonalak, valamint fontos információk a nehezebben érthető témákról. A jegyzeteléshez és rajzoláshoz alkalmas kreatív felületekkel is rendelkező kötetben több száz interaktív, elgondolkodtató feladat is található, amelyekkel a gyakorlatba is átültethetők az olvasottak.

A Bibliában Jézus Krisztus életéről négy „célcsoportnak” négy eltérő megközelítésű evangélium található, ezért ne csodálkozzunk azon, hogy kétezer évvel később még inkább szükség van arra, hogy a teljesen más platformokon aktív fiatalok számára egyedi és sajátos megközelítésben tudjuk közel hozni a Szentírás üzenetét – mondta el a kötet megjelenése és az összefogás jelentősége kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója, aki így fogalmazott: a koronavírus-világjárvány miatti bizonytalan élethelyzet sok kérdést vet fel a fiatalokban is; s bár a bibliaolvasás „könyvhöz kötött”, az újfajta megközelítés és az online tartalommal való integrálás segítheti a fiatal generációt a Bibliában való jobb elmélyülésben, a válaszok megtalálásában.

Minden egyházi kiadó számára komoly feladat, hogy az ifjúságot meg tudja szólítani. Ez a projekt nemzetközi szinten is fiataloktól indult ki, és a hazai összefogásban is kulcsszerepe van a fiataloknak, akik sajátjuknak érezve a kiadványt tervezetten beépítik ezt az ifjúsági munkába. Ezért is különösen örömteli, hogy részt vehettünk a projektben, a mi bibliai szövegünkkel jelent meg ez az ifjúsági Biblia – mondta Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára. Mint kiemelte: mivel ez a korcsoport inkább a digitális területre fókuszál, így nagyon fontos számukra, hogy a kiadványokban, amelyeket a kezükbe vesznek, legyen valami szokatlan, kreatív, ami ebben a kötetben rendhagyó módon valósult meg. Bár a Biblia neked elsődleges olvasóközönsége a már templomba járó vagy hívő családból származó fiatalok köréből kerül majd ki, de a kiegészítő tartalmak miatt a fiatalok jóval szélesebb rétegéhez is eljuthat.

A kiadásban részt vállaló szervezetek a Biblia neked magyar nyelvű megjelenésétől azt várják, hogy az újszerű megközelítésnek és a nyomtatott forma online platformhoz való kapcsolásának köszönhetően a kötetnek Kárpát-medence-szerte fontos szerepe lesz az ifjúság körében az evangélium terjesztésében, az új típusú ifjúsági bibliaoktatásban. Remélem, ebbe hamarosan beletartoznak majd az én gyermekeim is.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Fotók: Book photo created by pressfoto - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk