„Olyan hősök kellenek, akikre nem azért nézünk fel, mert sikeresek, hanem mert bölcsek és alázatosak” – interjú Mogács Dániellel

Mogács Dániel színésszel, humoristával beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Válogathatnék a durva sztorik között, de talán az volt a legnagyobb butaság, amikor az öcsémet majdnem lelőttem egy íjjal.  Azt találtam ki, hogy felmászom a házunk tetejére, elrejtőzöm apám sportíjával, és mint a filmeken, meglepem öcsémet egy feje mellé a fába csapódó nyílvesszővel. Lehettem vagy tíz éves, öcsém meg öt. Ekkor volt életemben először kezemben ez az íj, alig bírtam kihúzni. Mikor útra kelt a vessző és meglepő pontossággal repült az öcsém feje felé, aki vagy húsz méterre sétált, megállt az idő. Alig egy arasszal lőttem el a feje mellett. Borzalmas volt.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Apám azt mondta, ha fontosabb dolgokban döntesz, mindegy mit teszel, az legyen őszinte, szívből jövő cselekedet. Ha később megbánod, mert esetleg érettebb lettél, vagy már másképp látod a világot, azzal nincs baj. Ilyen van, egy a fontos: tudni, hogy akkor és ott azt jónak és helyesnek gondoltad. Így lehet nyugodtan aludni, tisztességgel élni a hibáinkkal együtt. Így maradhatunk meg önmagunk.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

Azt, hogy szeressék egymást, keressék meg, hol lakik a Jóisten, próbáljanak meg lelassulni és közösen alkotni egy új gondolkodásmódot, melyben az önzés és a vásárlás helyett az adakozás és a jócselekedet lesz a trendi, melyben a szeretet és a bölcsesség az, ami kiemeli az embereket a tömegből. Ne hagyják magukat befolyásolni, ne ragadják el őket a divatok, hanem legyenek önmaguk, és mikor már eleget tudnak a világról, tegyenek érte, hogy az jobb hely legyen. Tegyenek másokért, szolgáljanak másokat, és ha ez önzetlenül megy nekik, akkor megtanulták a leckét – ami egyébként nekem még nem jött össze, de van még pár évem, nem adom fel.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Szerintem borzalmas lenne, ha a lányokat külön oktatnák… Én az öltözőket is egybenyitnám.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Igen. Ha megbotlasz a kávéddal, lefejeled a szekrény sarkát, akkor meg kell büntetni a küszöböt… És önvédelemből: ha a ringben állsz, ha a családodat vagy a gyengéket bántják, akkor oda kell állni.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Nem árt, ha egy férfi nem sírja el magát egy szerelmes filmen – bár ahogy öregszem, néha még a reklámokon is képes vagyok meghatódni –, viszont van, amikor érdemes egy sötét szobában kiereszteni, hogy gyorsabban tisztuljon és regenerálódjon a lélek. Vannak viszont fontos helyzetek, amikor a férfinak erőt kell mutatnia vagy meg kell nyugtatnia valakit, ilyenkor nem szabad sírnia.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Nem mondom azt feltétlenül, hogy a nőnek a fakanálnál van a helye. De a mai világ és az emancipációs hullám szerintem sok mindent elrontott. Sok nő nem érzi hőstettnek, amit a gyerekek nevelése és a háztartás kihívásai jelentenek. Azt gondolják, amíg nem csinálnak karriert, addig senkik. Sajnálattal látom, hogy ennyire leértékelődött az anyaság szerepe a nők szemében. Megteremteni az otthon melegét, rendet tartani, gyerekekről gondoskodni, főzni, kertet gondozni és szeretetet adni egyszerre – ennél nehezebb munkát nem tudok elképzelni. Sok házasság azért esik szét, mert mindenki mindent akar. Indokolt esetben persze van, amikor a nő csinál karriert, és akkor a férfi marad otthon. Szerintem egy ember egy valamit tud jól csinálni. Lehet, hogy mindkét szülő karriert csinál, de akkor kell egy házvezetőnő és egy dada, hogy a szabadidejét a család egymással töltse és ne a házimunkával.  A nő jobban egységet alkot a gyermekkel, mint egy férfi. Szerintem nagyon nyomós indok kell, ha egy családos nő a karrierépítést választja a háztartás és gyereknevelés helyett, mert egy férfi nem tudja a nőt helyettesíteni száz százalékig ezen a fronton. Nem véletlenül vagyunk mások.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Nem jellemző. A fűkaszálás, fűnyírás mindig az enyém. Én a házimunkának a halogatásában vagyok erős. Nem vagyok az a barkácsoló típus sem, gyakran felidegesít, hogy egy egyszerű csavar befúrása jóval több idő, mint terveztem. Eltűnt a fúró, végre megtalálom, akkor kiderül, hogy nincs csavar, és amíg a csavart keresem, megint elvesztem a fúrót, azzal együtt pedig a türelmemet…

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

A családdal töltött idő és a láblógatás rovására megy, de más problémám nincs vele. Nagyon szerencsés vagyok, hogy azzal keresem a kenyerem, amit szeretek csinálni.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Két ember fogadalma, esküje egymásnak Isten előtt. Egy új korszak, amikor már nem kell elcseszned az idődet másokra, amikor már az a kihívás, hogy megmaradj a választottad mellett, hogy tanulj tőle, hogy gyakorold az alázatot, hogy támogass valakit, hogy tarts ki valaki mellett és szeresd a hibáival együtt. Egy küzdelem, egy lehetőség a szolgálatra és a jobbulásra, egy feladat az életben.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Nagyjából igen, de az biztos, hogy a húszas éveimben többet olvasnék, utaznék, csavarognék, nyelveket tanulnék, amikre most már sajnos nincs időm.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Igen, de nem harcosokra, hanem gondolkodókra, akik olyan erős személyiségek értékes célokkal, akiket érdemes követni. Akik ki tudják vezetni az emberiséget az önzés világából és trendivé tudják tenni a szeretetet; azt hogy alázatosan segítesz másokon. Akik az értékítéletet megfordítják a világban, akikre nem azért nézünk fel, mert sikeresek, hanem mert bölcsek és alázatosak.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Gyakorlatilag minden teljesült, amit akartam. Ennél többre gyermekként sem vágytam: embereknek játszani, szórakoztatni, ebből megélni, jó egészségben, egy szép családban. Már új álmaim vannak: magamat átformálni egy jobb emberré.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Jézus Krisztus.

Mit jelent önnek a „szent”?

Valami, ami magasabb rendű, ami utat mutat, ami segít. Egy olyan isteni erő, amihez fogható nincs. Ilyen a Szentháromság. Bár katolikusnak kereszteltek, de nekem a szentek, vagy mondjuk Szűz Mária már nem tartozik feltétlen e magasztos körbe. A katolikus egyház szentjei inkább hősök vagy példás életet élő hívek, akiket emberek neveztek ki szentté. Szerintem mindannyiunk bírája Isten.

NÉVJEGY   

 • Színész, humorista
 • Budapesten született, 1977. február 6-án
 • Édesanyja Sárkány Katalin képző- és iparművész. Mindig őt kéri fel a rendezéseinek díszlet- és jelmeztervezéseire; többek között ő tervezte a Susogós Mackók figuráit is. Nagyapja kémikus és filozófus volt; egy baráti társaságba tartozott Pilinszkyvel, Tamási Áronnal. Nagyszülei bábszínházat is működtettek a háború utáni Németországban. A bábok később is folyamatosan felbukkannak a színész-humorista életében.
 • A Théba Színiakadémián végzett. Társaival közösen alkották meg 2000-ben az Eleuszisz Színházat, ahol mint színész és mint rendező is tevékenykedett. A társulat feloszlása után szabadúszó lett, játszott Veszprémben, Kecskeméten, utóbbi helyen a bábszínházban is. A 19. epizódtól kezdve állandó szereplője volt a Munkaügyek – IrReality Show című szituációskomédia-sorozatnak, amelyben a Nemzeti Munkaügyi, Munka- és Űrbiztonsági Hivatalban az egyszemélyes űrközlekedési és űrbiztonsági részleg vezetőjét alakította.
 • A Dumaszínház felfedezettjeként, stand-uposként vonult be a köztudatba. A Dumaszínház tagjaként fellép az ország különböző pontjain, valamint rendszeresen látható a Showder Klub és a Comedy Central Bemutatja című televíziós műsorokban is. A Susogós Mackók című bábos egypercesekben ő Brendon, a „barna bandzsa medve” hangja és mozgatója, de többek között ő személyesíti meg Józsit, a részeges ördögöt és az őrült majmot is. Többedmagával a magyar színházi kabaré feltámasztásán munkálkodik.
 • Nős, két gyermek édesapja.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (1)
 • ...

  Arthur Dent

  2020. február 21 10:24
  Még néhány ok, amiért kedvelhetem Mogács Dánielt!
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk