Az igazi tekintély sosem az erőből táplálkozik – interjú Lackfi János költővel

Lackfi János József Attila-díjas költővel, íróval, tanárral beszélgettünk Körkérdés című új rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Nagy foszforoscsavar-hajigáló voltam általánosban. Megszerveztem, hogy szünetben rendezzenek a srácok műbunyót a folyosó egyik végén, mert akkor odasereglettek a felügyelő tanárok. Én pedig leoltottam a villanyt, és a túloldalon hatalmasat petárdáztam házi kütyüimmel, majd röhögve feloldódtam a tömegben. Utólag aztán összeszedtem a csavarokat, kárba ne vesszenek. Sose buktam le, de a repülő fémrepeszek okozhattak volna komoly sérülést.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Soha nem adta fel. Amikor politikai okokból pálya szélére állították, elment cselgáncsedzőnek, hogy eltartson minket. Amikor nem volt pénze mesterekre, két kezével építette be a tetőteret, s én segíthettem neki. Amikor ellenszélben kellett lapot szerkesztenie, nyereséges vállalkozást hozott létre. Amikor rákos lett, öt évig küzdött keményen. Volt, aki nem is tudta róla, hogy beteg.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a gyermekeinek, unokáinak?

Hogy a tevékeny szeretet igazi motorja az Isten-szeretet. Úgy tudok igazán szeretni, ha felfogom, milyen végtelen irgalom és megbocsátás örököse vagyok. Ha lehullanak a láncaim. És akkor minden utam a világban áldás lehet mások számára, mert tüzet viszek az életemmel.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Ezt biztos, nem véleményalapon kéne eldönteni, inkább érdemes ezzel kapcsolatos kutatásokat végezni, azokat elemezni. Fiúiskolákban sok jó, testvéries, szolidáris képesség kifejlődik, de fura, visszás erők is hathatnak. Egy koedukált intézményben is érdemes erős, egynemű csoportokat létrehozni. De azt hiszem, fontosabb az intenzív és szeretetteljes közösség, mint a nemek aránya ezen belül.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Szinte bármely teológia szerint ez a kategória az önvédelem. Amúgy viszont tizenöt évet dzsúdóztam, és tudom, hogy az erőszak nem visz sehová, az erősnél mindig van erősebb. Ha nem egy, akkor több. Bruce Lee-t hatan közrefogták egy sikátorban, és megverték. Szégyen és aljasság, ha egy apa pofozza gyermekeit. A kezdet kezdetén, automatizmusból nekem is elsült, úgymond, a kezem, de hamar utána olvastam, milyen lelki torzulásokhoz vezet ez. Tényleg, meddig pofoz egy felnőtt? Amíg erősebb nem lesz nála a gyereke? Akkor aztán őt verik hülyére? Az igazi tekintély sosem az erőből táplálkozik. Úgy van ez, mint a természetfilmben, amelyben a bivalyokat terelgető cingár kis afrikai fiút nem bántják az oroszlánok, mert aki ezt a veszélyes és hatalmas csordát képes irányítani, annak jobb békét hagyni.

Ajánló: „Ha picit jobban odafigyelünk egymásra, elképesztő szépségeket és emberi értékeket találhatunk” – interjú Lux Ádámmal 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Mosogatok sokat, ezt a mintát édesapámtól hoztam. Főzni szeretek, bármikor összedobok egy laza ebédet, levest, húst, zöldséget. Tehetném gyakrabban. Barkácsolok is, konyhabútorunkat magam készítettem, sok más beépített szekrényt, íróasztalt is. Persze mindig vannak elmaradásaim.  Ha beleállok a takarításba, ablakpucolásba, nagy energiákkal csinálom. De ha egy mód van rá, elsunnyogom szépen. A rendrakásban gyenge vagyok, nagy eredmény, hogy két éve rend van az íróasztalomon.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Imponáló, ha nehéz helyzetben hidegvérrel tud cselekedni valaki, de a kiszikkadt, érzéketlen, sírni képtelen macsó ideálja idegesít. Pont, mert annyit küzdtem már ezzel a fatuskóval magamban. Nagyon fontos, hogy ne izomból reagáljunk, mert jó eszköz a csákány, véső, kalapács a durva munkához, de jobb, ha nem azzal simogatjuk kedvesünket. Jézus nem éppen nyámnyila alak, halálba ment értünk, az Olajfák Hegyén mégsem játszotta a Charles Bronsont. Vigyázni kell, könnyen embertelenné válik a szívünk, ha hagyjuk. Persze, amikor gyorsan kereket kell cserélni, ne pityeregjünk, ez világos. Vagy pityeregjünk, ha jól esik, és utána gyorsan essünk neki a munkának.

Ön szerint, mi a házasság értelme, célja?

Segíteni egymást a tökéletesedés felé. Lehetetlen arra szerződni, hogy évtizedek múlva is ugyanazok maradjunk mind a ketten, s a kapcsolatunk se változzék. Ez olyan, mintha azt mondanánk, egy autót elég hajtani, majd magától megőrzi kifogástalan állapotát. Izgalmas a folytonos gazdagodás, a hibák leküzdése, a javuló kommunikáció, a mélyülő érzelmi élet. Feleségem a legjobb önnevelési kézikönyv, az összes coach elbújhat mellette.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Nagyjából igen. Szuper lett volna, ha pár lelki-pszichológiai könyvet, előadót előbb megismerek, rengeteg zsákutcát megspóroltam volna. Azt is értékelném, ha korábban megtudom, hogyan kell egész közvetlen kapcsolatban élni Istennel, álmokon, igéken, sugallatokon keresztül beszélgetni vele. Hamarabb találtam volna igazi békességet. De azért egyetlen bukkanó sem volt hiába.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Az én hősöm például Maurice Sameh egyiptomi pünkösdista lelkipásztor, aki többek közt a gyülekezetéhez érkező, megtérni vágyó muszlimokat kereszteli, fütyülve a halálos fenyegetésekre. Hatalmas ébredések indítója, eszköze, gyógyulások, csodák szegélyezik útját. És főleg hatalmas lelki békesség az iszlám óceán háborgásai közepette. Nem róla szólnak a hírek, mert a „lenyakazta, kibelezte, felavatta, megsértette, leváltotta, elítélte, kijelentette, leszögezte” típusú történetek élveznek elsőbbséget. Az igazi történelem titokban zajlik.

Ajánló: „Minket senki nem tanított meg arra, hogyan bánjunk az érzelmeinkkel” – interjú Meskó Zsolttal

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Amiben közösen megegyeznek, amiben egyikük sem érzi robotnak magát. Fantasztikus érzés megszabadulni a nemzedékeken át hurcolt elvárásoktól, újra és újra átbeszélni, hogyan lesz a legjobb mindenkinek! A „tartozik és követel” helyett értelmesebb az „összetartozik és követ”. Fej-fej mellett dolgozni, egymást váltva a műszakban. A pelenkázás, fürdetés, etetés, mesélés, altatás is lehet férfimunka. No para, számosan túlélték már!

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Eléggé. Mivel sokszor itthon melózok, nehéz különválasztani az irodát és az otthont. Igyekszem visszafaragni, jövőre például sokkal kevesebb fellépésem lesz, de nagyban küzdök azzal, hogy ne akarjak folyton tevékenykedni, mozdítani, ügyködni, hanem tudjam kiélvezni hat gyermekem, négy unokám jelenlétét, ha épp együtt vagyunk.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Kalandregényekből az az ideál állt össze a fejemben, hogy az igazán vonzó személyiség sziporkázóan spontán és torokszorítóan hűséges. Azóta megismertem rengeteg más habitusú, érzékeny embert, de a magam számára továbbra is ez a mérvadó, és minden nap igyekszem valami ilyesmit megvalósítani.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Jézus Krisztus. Szerencsére minden percben együtt vagyunk, de egyszer átölelném úgy emberesen.

Mit jelent az ön számára az, hogy „szent”?

Kétágú szó, egyfelől leginkább „Istennek félretett”, másfelől „tökéletességben elmélyült”. Egyik sem azt jelenti, hogy beszűkült, mániákusan monoton életet kéne élnünk. Épp ellenkezőleg, ha Istennel járunk, a világmindenség szívében lakozunk, közösségben minden emberrel, minden nyomorúsággal és örömmel. A Paradicsomkertben nem az a helyzet, hogy egyetlen fáról lehet enni, a többiről tilos. Épp ellenkezőleg: aki a tiltott gyümölcsre kattan rá, függőként falja fulladásig az egyféle almát. Isten gyermekei pedig élvezhetik az összes többit. Érdemes ujjongva megízlelni valamennyi szép és áldásos gyümölcsöt!

Interjúajánló
„Előbb-utóbb beledöglik az emberiség a túl sok munkába” – interjú Kozma-Vízkeleti Dániellel
 Kattints ide: Körkérdés rovat! Nézd meg, kikkel készítettünk interjút, ajánljuk, hogy olvasd el, és ha tetszett, kérjük, oszd meg másokkal is!

NÉVJEGY

  • József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós.
  • Budapesten született, 1971. május 18.-án
  • Publikálása kezdetekor vette fel a Lackfi nevet, hogy költő édesapjával, Oláh Jánossal össze ne tévesszék.
  • A Táncsics Mihály Gimnázium diákja, első publikációja ebben az időszakban jelent meg. Az ELTE BTK magyar–francia szakán szerzett diplomát, majd ugyanitt a Magyar Irodalomtörténet tanszéken doktorált, közben már a JPTE Francia Tanszékén tartott kurzust a belga irodalomról.
  • A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Francia Tanszékének adjunktusa, a Kreatív Írás program egyik vezető oktatója Vörös István mellett.
  • 1999 óta a Nagyvilág című folyóirat, 2000-től a Dokk.hu internetes folyóirat egyik alapító szerkesztője. A Magyar Írószövetség és a JAK tagja, a Magyar PEN Club titkára.
  • Irodalmi tevékenysége mellett fényképei a Kalligram, a Kortárs és a Liget című folyóiratokban jelentek meg. Párok című első önálló kiállítása Kaposvárott, Piliscsabán, majd Budapesten, az Írószövetség Klubjában volt látható.
  • Díjai: 2000: József Attila-díj; 2001: Déry Tibor-díj; 2002, 2011: Salvatore Quasimodo-különdíj; 2004, 2008: Év Gyermekkönyve díj ; 2009: Európai Költészeti Akadémia Pegazus-díja; 2010: Janikovszky Éva-díj; 2013: Prima Primissima díj; 2013: Győri Könyvszalon alkotói díj.
  • Nős, hat gyermeke és négy unokája van.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk