„Az alázat és a fair play, a tisztesség az, ami egyenessé, erőssé tesz hosszú távon” – interjú Gyurta Dániellel

Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszóval beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Nem nagyon emlékszek nagy baklövésre, hiszen a gyerekkorom is a sporttal telt. Egyszer, amikor már nem volt szabad a suliban játszani tovább, kiütöttem a tanár kezéből a labdát. Nem nézte jó szemmel. Más nem jut eszembe...

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Nagypapán és édesapám is ezt tanította: úgy éljek és úgy cselekedjek, hogy másnap mindig a tükörbe tudjak nézni. Eszerint igyekszem élni az életem.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a fiának/lányának, a jövő generációnak?

A családomban és a sportban is megtanultam, hogy az alázat és a fair play, a tisztesség az, ami egyenessé, erőssé tesz hosszú távon. Ezt szeretném én is továbbadni, mert ezekből nagy hiány van a mai világban.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Sok tekintetben fontos, hogy lányok és fiúk a hozzájuk illő dolgokban vehessenek részt, ami legtöbbször eltérő. De az oktatásban szerintem nem szükséges a nemek szétválasztása, a koedukált forma teljesen természetes. Én is így nőttem fel, mindig együtt edzettünk a lányokkal.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Nagyon nem vagyok erőszakos típus, és nem is hiszek az erőszakban bármilyen konfliktus elrendezése során. Egyetlen eset az lehetne, amikor a közvetlen családtagom, szerettem élete, biztonsága forogna veszélyben, akkor önvédelmi célból és csakis a szükséges mértékben elkerülhetetlen lenne az erőszak. Remélem, ilyen soha nem fordul elő velem.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Igen, egyetértek.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Fontosnak tartom, hogy a nőknek is engedjük meg, hogy legyenek céljaik, ambícióik életük során és segítsük őket abban, hogy ezeket elérjék. Én azt látom, hogy a legtöbb női ismerősöm, sporttársam életében eljön az a pillanat, amikor a család és a gyerek lesz a középpontban, és onnantól minden más hátrébb kerül.  Ilyen esetben pedig a férfinak kell helytállnia és a család boldogulásáról gondoskodnia.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Alkalomadtán részt vállalok ebben is. Ha választani kell, akkor a porszívózás és a szemét kivitele marad rám.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Nyolcéves koromtól kemény munkát végeztem, hiszen több, mint 20 évig heti tíz edzésen vettem részt és komoly célokért küzdöttem, miközben nagy figyelem irányult rám a reflektorfényben, ami nyomással is járt. Így a sok munka nem idegen tőlem. Ezért a profi karrierem vége komoly változást jelentett, de nem bánom, hogy az új korszakkal új feladatok is járnak, és most is van bőven kihívás előttem.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A házasság egy férfi-nő kapcsolatnak a legkomolyabb formája. Nem a papír teszi, de amikor úgy döntesz, hogy a párod, társad mostantól a feleséged lesz, az egy még szorosabb és hosszabb távú kötelék. Nekem is fontos lesz majd egyszer, ha valakit a feleségemként szólíthatok, mutathatok be.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Igen, mindent pontosan ugyanúgy.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

A mai fiataloknak sokszor a hősöket, a példaképeket a lájkok száma, a megtekintések, a reakciók szülik. Nagyon is szükség van olyan példaképekre, akikre a valós teljesítményük, értékeik miatt érdemes felnézni. És sokszor a hősök a hétköznapokban élnek, nincsenek rivaldafényben.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Az, hogy olimpiát nyerhettem – ráadásul világcsúccsal – hazámat képviselve, minden álmomat beteljesítette.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

John F. Kennedy elnökkel szívesen találkoznék személyesen.

Mit jelent az ön számára az, hogy „szent”?

Nekem a legszentebb dolog a család. Ez az, ami minden előtt van és amiért bármit megteszek.

NÉVJEGY – olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó. Az egyik legsikeresebb magyar mellúszó.

  • Budapesten született 1989. május 4-én.
  • Tanulmányok: Esterházy Főiskola (gazdálkodás és menedzsment szak); MSC képzés (ugyanott; folyamatban).
  • Sportolói munkássága: már 13 évesen ő tartotta 200 méter mellen a 16 éves korosztály országos csúcsát (2:16,58). 2002-ben négy aranyérmet nyert a rövid pályás ob-n. 2004-ben megszerezte első hazai bajnoki aranyát 50 méteres medencében is. Az olimpián a selejtezőből, majd az elődöntőből is a legjobb idővel jutott tovább, Rózsa Norbert 1992-ben felállított magyar csúcsát megdöntve teljesítette. A döntőben ezüstérmes lett, mellyel országos ismertségre tett szert. Rengeteg interjú készült vele, szponzori szerződést kapott, és néhány rész erejéig szerepelt a Barátok közt című sorozatban is. A hirtelen jött népszerűséget nehezen tudta feldolgozni, az ezeket követő eredményei csalódást okoztak.
  • A 2005-ös montreali világbajnokságot eredményei romlása miatt kihagyta 2005 végén egy zágrábi versenyen országos csúcsot javított rövidpályán. A Helsinkiben rendezett 2006-os rövid pályás úszó-Európa-bajnokságon országos csúccsal aranyérmes lett 200 méteres mellúszásban. A 2007-es 100 mellen élete legjobbjával és ifi Európa-csúccsal lett első, a vegyes váltóval bronzérmet szerzett. A rövid pályás Európa-bajnoki címét debreceni Európa-bajnokságon sikerült megvédenie Európa-csúccsal, megszerezve a magyar csapat 4. aranyérmét. A 2008-as pekingi olimpián 200 méteres mellúszásban Európa-csúcsot úszott a selejtezőben. Az olimpiai ezüstérem után pályafutása addigi legnagyobb sikerét a 2009-es római világbajnokságon érte el: a 200 m-es mellúszásban 2:07,64-es új Európa-rekorddal világbajnok lett. 100 mellen pedig megdöntötte Güttler Károly 16 éves magyar csúcsát. 2009-ben az isztambuli rövid pályás úszó Európa-bajnokságon 100 méteres mellúszásban, a selejtezőben és az elődöntőben Európa-csúcsot úszva, ezüstérmes lett, 200 méteren 2:00,67 perces világcsúccsal aranyérmet nyert.
  • 2010-ben a budapesti úszó-Európa-bajnokságon aranyérmet nyert 200 méteres mellúszásban. A 2011-es vb-n 200 m mellen világbajnok lett. Az év végén tagja volt az Európa-válogatottnak. 2012-ben az Európa-bajnokságon 200 méteres mellúszásban arany-, a vegyes váltóval bronzérmes volt. Az olimpián a döntőben 2.07,28-as, új világcsúcsot jelentő időeredménnyel az első helyen végzett, ezzel megszerezte a magyar úszócsapat első aranyérmét. Már másnap bejelentette, hogy másolatot készíttet az olimpiai aranyérméről, melyet eljuttat az általa nagyon tisztelt, a 2012 tavaszán elhunyt mellúszó társa, Alexander Dale Oen családjának, tisztelegve a kiváló versenyző emlékének. A NOB nem engedélyezte az érem pontos lemásolását, ezért egy emlékérem készült. Az érem átadásakor Gyurta norvégul mondta el a beszédét, a közönség mindezt vastapssal fogadta. A Nemzetközi Fair Play Bizottság Gyurtát felterjesztette Fair Play-díjra, amelyet 2013 szeptemberében vehetett át.
  • 2012 novemberében nem hosszabbította meg lejárt szerződését A Jövő SC-vel és az Újpesti TE-hez igazolt. A rövid pályás világbajnokságon 200 méter mellen második helyen jutott a döntőbe, ahol világbajnoki csúccsal lett aranyérmes. 2013 januárjától a Magyar Úszó Szövetség sportolói bizottságának tagja lett. A 2013-as úszó-világbajnokságon a döntőben új világbajnoki és Európa-rekorddal nyert. Ő lett az első magyar úszó, aki ugyanabban a versenyszámban háromszor nyert világbajnokságot. 2013 októberében beválasztották az Európai Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába.Az év végén a LEN, 2013 második legjobb európai úszójának választotta. A rövid pályás Európa-bajnokságon 100 és 200 méter mellen aranyérmes lett. A 2014-es rövid pályás úszó-világbajnokságon 200 m mellen első, a vegyes váltóval tizedik helyezést szerzett. A 2015-ös úszó-világbajnokságon 200 m mellen harmadik helyen végzett. A 2016-os olimpia ideje alatt beválasztották a NOB sportolói bizottságába.
  • 2018. március 27-én bejelentette visszavonulását. Legfontosabb eredményei: olimpiai bajnok (2012), olimpiai ezüstérmes (2004), háromszoros világbajnok (2009, 2011, 2013); világbajnoki bronzérmes (2015); kétszeres Európa-bajnok (2010, 2012).
  • Legfontosabb díjai, elismerései: A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2004); Az év magyar úszója (2004, 2009, 2011, 2012, 2013); Az év magyar férfi sportolója, harmadik helyezett (2004); Az év utánpótláskorú versenyzője (2004, 2007) (a Nemzeti Sportszövetség díja); Junior Prima díj (2008); Az év magyar férfi sportolója (2009, 2012, 2013) (a sportújságírók szavazata alapján); Az év sportolója második helyezett (2009, 2011) (a Nemzeti Sportszövetség díja); A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2010); Az év legjobb magyar utánpótlás korú sportolója (2011); Az év magyar utánpótláskorú sportolója (Heraklész) (2011); A Magyar Érdemrend középkeresztje (2012); Budapest díszpolgára (2012); Az év európai úszója választás – második helyezett (LEN) (2012, 2013); A Magyar Fair Play Bizottság díja – fair play cselekedet, trófea (2013); UNESCO fair play díj (2013); Év magyar egyetemi sportolója (2015); Újpest díszpolgára (2016).
  • Nőtlen.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: Gyurta Dániel hivatalos Facebook-oldala;vezető kép: Márton Zoltán

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk