„Az a hős, aki a bajba jutott embert nem levideózza, hanem felsegíti” – interjú Dajka Lászlóval

Dajka Lászlóval, a magyar kamionos társadalom egyik népszerű alakjával, a 2018-as Gránit Oroszlán Példakép Díj Közéleti példakép kategóriájának döntősével beszélgettünk Körkérdés című új rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Sajnos sok olyan dolog volt az életemben, amit bánok, ami butaság volt. Kezdve onnan, hogy nem voltam kitartó, nem voltam céltudatos, nem tudtam mérlegelni a rossz cselekedetek hatását – hogy mennyire fájt azoknak, akik nem érdemelték meg, hogy „bántottam” őket – például a pókergépfüggőségemmel mennyi szomorúságot okoztam.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Inkább édesanyám volt nagyobb hatással rám. Tőle azt tanultam, hogy legyek becsületes.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

Minden körülmény között maradjanak őszinték.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Eszembe sem jutna, hogy fiú és lány ne tanulhatna egy helyen.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Határozottan igen. Önvédelem, vagy mások védelme miatt. Az állatokat is nagyon szeretem, így ha egy állat nem tudja magát megvédeni, én biztosan védelmére kelnék.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Én ilyen vagyok: magamban lerendezem. Kell, aki tartja a többiekben a lelket, még ha vesztett helyzetben is van. Ezzel is próbálok pozitívnak maradni. Nehéz volt egy éve édesanyám temetésén pozitívnak lenni, de láttam, nagyon sokat segít az embereknek, hogy olyan dolgokról beszéltem, ami megnyugtatja őket. Például, hogy anyukám is azt akarta, inkább így legyen vége. Rákos volt, senki nem tudott róla. Volt egy 12 órás műtétje, és előtte azt mondta, ha nem sikerül, inkább altassák el, és ne keljen fel, nem akart leépülni. Tiszta szívemből, én is ezt kívántam neki, mert így elbúcsúzhattam tőle.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Én modern gondolkodású vagyok, szerintem nincs olyan, hogy ez az én, az az ő feladata. Talán a fizikai munka az, ami rám marad, az irodai munka meg rá.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Szerencsés vagyok, ritkán dolgozom, mert sok a hobbim. Főzni szinte csak én főzök. Cserébe nem pucolok ablakot – az munka.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Imádom a munkám, ami a hobbim is egyben. Sokan furán is néznek rám, hogy lehet a kamionozást szórakozásnak hívni. Amit szeretünk csinálni, abba bele tudunk feledkezni. Igen, ez lehet probléma, mert a család nem biztos, hogy annyira élvezi. De munkahelyi problémák biztosan nincsenek odahaza terítéken.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Hogy segítsük, kiegészítsük egymást. A házasságra inkább, mint fogadalomra tekintek, amit mások előtt is kijelentek, vagy a gyűrűvel jelzek. Büszkeség, ha van egy jó felesége az embernek.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Nem, sok mindent másképp csinálnék. Utólag okos az ember. Nem azt bánom, aki lett belőlem, inkább a butaság miatt elvesztegetett időt. De ez volt az én utam; én választottam. És ha nem ez lett volna, ma biztosan nem engem kérdezne. Talán szürke hétköznapokat élő ember lennék. Tanulságnak jó volt, és örülök, hogy átadhatom másoknak a tapasztalataim. Remélem, nekik segít.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Ki a hős? Aki enni ad az útszéli nyivákoló macskának? Vagy aki a bajba jutott embert nem levideózza, hanem felsegíti? Sokszor elszomorít az, ahogy az emberek egymáshoz viszonyulnak. Nagy szó ma, ha valaki nem leszólja, hanem bátorítja a másikat.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Sokat álmodoztam a lecsúszott időkben. Az álmokban az lehettem, aki akartam. Nem akartam mást, csak hitelmentes életet. És igen, sikerült.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Édesanyám.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Sérthetetlen, megkérdőjelezhetetlen, tiszta, őszinte.

NÉVJEGY

  • Nemzetközi kamionsofőr, Nyíregyházán született október 4-én.
  • A Bánki Donát Ipari Szakközépiskolába járt.
  • Saját YouTube-csatorna mellett saját céget és webshopot (Több mint kamionos) üzemeltet.
  • YouTube csatornája rendkívül népszerű, megkapta a videómegosztó 100 ezer feliratkozó után járó díját.
  • 2018-ban Közéleti példakép kategóriában jelölték a Gránit Oroszlán Példakép Díjra, döntős lett.
  • Házas.
  • Van egy mondás, ami így szól: „Tégy jót, és jó dolgok történnek”. Ő ezt tovább gondolta: „Tégy jót, és jó dolgok történnek. De ne azért tégy jót, hogy veled, hanem másokkal jó dolog történjen, és a másik ember boldogsága, öröme lesz a mi jutalmunk, és lám mi is nevetünk. Ezzel elértem azt, hogy nem számításból cselekszem, illetve ha nem hálálják meg, akkor sem mérgelődöm. Így pozitívan megyek tovább.”

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk