„A szerelem, a férfi-nő kapcsolat ad értelmet az életnek” – interjú Fehér Zsomborral

Fehér Zsomborral, a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band ethno funk zenekar vezetőjével beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Testvérem, Viktor határozott kérésének ellenére elhatároztam, hogy átfutok egy 150 méter hosszú zárt vasúti alagúton. Még szerencse, hogy az első megtett 10 méter után felbukkant a másik oldalon a vonat, és még volt időm visszafordulni.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Nézzük meg a dolgok másik oldalát is, más szemszögéből.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

Nincsenek alapvető, minden ember szempontjából ugyanúgy értelmezett igazságok – a tízparancsolaton kívül: kételkedjenek és vizsgálódjanak, főleg belül.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

A szerelem, a férfi-nő párkapcsolat ad értelmet az életnek; így jónak tartom, hogy minél hamarabb megismerjék a „másik szemszöget” is, mert egy élet kevés a megértéséhez.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Gyakran mondják a rockzenére, hogy a többi stílushoz képest erőszakos. Ha egy markánsabb, kellemetlenebb üzenetet kell átadni, akkor kell az erő, hogy „megtámassza” az átadást. Elég csak John Lennon későbbi szerzeményeire gondolni…

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Nem értek egyet. Ez a szerintem hibás társadalmi előítélet, hogy a férfi egy erős, érzéketlen pénzcsinálógép, sok család életét tette tönkre. Attól csak erősebb lesz egy férfi, ha vállalja, hogy meg tud hatódni, tud sírni nehéz helyzetekben, de akár egy szerelmes film nézése közben is. Én ilyen vagyok.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Ebben a kérdésben sokkal konzervatívabb vagyok, mint a fentiekben. Nagyszerű érzés sütni egy íncsiklandozó lasagnát saját magam által készített tésztából, saját termesztésű falusi paradicsomból, a saját magamnak épített sparhelten, de ez is csak olyan „férfias marhaság”, amire évente három-négyszer döngethetjük a mellünket. A feleségem kiválóan süt-főz, minek venném el tőle a lehetőséget, hogy évi 365 napban dicsérhessem a főztjét, és hogy rendben tartja a házat. Eddig gondolom, férfitársaim örömmel olvasták… Kíváncsi vagyok, mit szólnak, hogy imádok bevásárolni.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Rendszeresen nem…

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Jelenleg pont azt érzem problémának, hogy a pandémia miatt túl keveset „dolgozok”, mert nincsenek koncertek.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Célja és értelme is az, hogy örökké tart.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

A pillangóhatás értelmében mindent pont így kellene csinálnom, hogy jelenleg itt tartsak. Ez igaz lenne akkor is, ha valamit másképp csináltam volna.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Szerintem a mai hősöket nem ismerjük, mert nem szánnak időt, energiát és pénz arra, hogy saját magukat reklámozzák a közösségi médiában.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Kazahsztán fővárosában – a magyarok őshazájához közel – nyolcezer, a Kerekes Bandet testvéri szeretettel és áradó zenei rajongással megajándékozó, távolba szakadt rokonaink előtt szombaton, esti fő műsorszámként minden szempontból tökéletes koncertet adni.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

A Band of Gypsys tagjaival – Jimi Hendrix, Billy Cox és Buddy Miles – 1970. január elsején.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Egyik első gyerekkori emlékem, hogy kértem, olvassák el nekem a Szentek élete című könyvet. Hiszek bennük és máig lenyűgöznek a szentek cselekedetei, csodái és csendesen tűrt szenvedései.

NÉVJEGY – A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band ethno funk zenekar vezetője.

  • Egerben született 1979. június elsején.
  • Tanulmányait az Eszterházy Károly Főiskola végezte.
  • A Kerekes együttes 1995-ben alakult Egerben. Az alapítók a kezdeti éveket az autentikus népzene gyűjtésével, tanulásával töltötték, és közel tíz évig tartottak táncházakat országszerte. Ezekből az időkből valók a moldvai és gyimesi népzenét tartalmazó lemezek (Hungarian Folk Music from Gyimes and Moldva, Fütyül a masina).
  • 2006-ban jelent meg első albumuk Kerekes Band néven, mely már az autentikus népzenétől eltávolodva önálló szerzeményeket tartalmaz. A zenekar máig alapérvényű Pimasz című lemezét a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemeze közé. Azóta arany és platinalemez lett, és elindította a zenekart az országos és nemzetközi hírnév felé. Európa szinte valamennyi országában játszottak, az itthoni fesztiválokon pedig szinte állandó fellépők.
  • A zenekar ismertségét tovább emelte a szintén aranylemezes What The Folk?! album, mely meghozta a Kerekes Band számára az első Fonogram-díjat és az első rádiós slágert, a Hungaryt, amely hetekig vezette az MR2 slágerlistáját. A második Fonogram-díjat a Folklore Man kapta, majd egy élő koncertlemezzel is jelentkeztek Live at A38 címmel.
  • A Kerekes Band Magyarország egyik legkeresettebb koncertzenekara; több mint évi hatvan koncerttel, a hazai koncerteket pedig rendszeres külföldi fellépések egészítik ki.
  • Legfontosabb munkák, díjak: Fehér Zsombor – A Népművészet Ifjú Mestere cím (1998); Pimasz - Top of The World Album – Songlines magazin (2006); Kultúrák Közötti Párbeszéd Évének magyarországi nagykövetei (2008); Heves Megyei Príma-díj (2008); Fonogram díj - Az év hazai nép- vagy világzenei albuma (2012, 2014).
  • Házas, két fia van.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk