„A hősök akkor jelennek meg, amikor a történelmi idők a felszínre hívják őket” – interjú Kassai Lajossal

Kassai Lajos magyar íjkészítővel, lovasíjász versenyzővel beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, amelyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Édesapámtól egy magatartásformát tanultam, nem igazán szavakban, mondatokban átadható életbölcsességet. Nagyon jólelkű ember, egészen rendkívüli szociális érzékenységgel, aki könnyedén maga elé tudott helyezni másokat, és segíteni tudott rajtuk. És nagyon jó humorérzéke van. Ha van örökség és példa, akkor ez a kettő.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a fiának/lányának, a jövő generációnak?

Van egy fontos üzenet, ami már szállóigévé vált: „Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek”. Ez nagyon fontos egy olyan ember számára, mint én, aki lovasíjászként szoros kapcsolatban van a múlttal. Ez az én múlttal való kapcsolatom egyik alappillére; a legfontosabb mondatnak tartom a magyar kultúra és hagyományőrzés terén.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Egy férfi és egy nő teljesen más, minden szempontból, nagyon nagy eltérés van viselkedésük, igényeik, érdeklődési körük, terhelhetőségük, érési folyamatuk között. A mai iskolai rendszer egy gazdasági vagy politikai kényszer miatt alakult így. Természetesen az élet más területén a koedukációt nagyon fontosnak tartom, de az oktatás, képzés terén teljesen hibás.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Persze. Az emberiség történelme ebből áll. Próbálna valaki kezet emelni a családomra, azonnal lépnék.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Azt a generációt, aminek én is tagja vagyok, így nevelték: a férfi nem sír. Én már nem tudom szétválasztani a magatartásformámat, hogy a neveltetésből vagy a lényemből fakad-e, de az én generációm számára mindenképpen ez a követendő példa, mi így viselkedünk. Most van egy új trend, melyben másképp viselkednek, de majd ezt is követni fogják újabbak.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Egyetlen jó munkamegosztás lehet két fél között: az, ami közös teherviseléssel jár. És azt kell megosztani, ami van: házban a kinti-benti munkát, panellakásban a mosogatást. És a munka megosztásának még egy szempontja: a nő védett pozícióban legyen, a gyermekkel együtt.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Én tradicionális életmódot élek, nálunk ilyen a munkavégzés is. Megállás nélkül házimunkát végzek, hiszen egy tanyán, 21 hektáron, gazdaságban házimunkából áll az élet: kaszálok, istállót takarítok, fát vágok. A ház körüli kinti dolgok az enyémek, a bentiek a feleségemé.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Nem tudok eleget dolgozni, mert nagyon szeretem, és még soha nem éreztem soknak.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A házasságnak egyetlen értelme van: az utód.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Boldog ember vagyok, ne rontsuk el azt, ami jól működik. Felesleges ezen törni a fejünket.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

A csaták ma a like-okért és dislike-okért folynak, a véres küzdelmek tehát a virtuális világban történnek. Példaképekre ettől függetlenül szükség van, hiszen nem tudnánk felnőni, ha nem lennének pozitív és negatív példák előttünk. Ahhoz, hogy az ember normálisan felnőjön, minimum egy falunyi emberre van szüksége; így lesz benne egy-egy kép a jóról és a rosszról, és így lesz lehetősége választani köztük. Viszont amikor gazemberekből lesznek példaképek, az már társadalmi szinten jelent problémát. A hősök mások; ők azok, akik életüket áldozzák fel másokért; ők akkor jelennek meg, amikor a történelmi idők a felszínre hívják őket.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Mindegyik, sőt életem felülmúlta az álmaimat. Lovasíjász vagyok, nagyon jól vagyok. Nem akartam holdra szállni, szerény álmaim voltak: normális életet akartam élni, megkaptam.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Szerintem nagyon fontosak a kortársak, és én találkoztam velük. Nem kell a múltba révedni, amikor rengeteg olyan kortárs van, akik példaképet és értéket jelentenek.

Mit jelent önnek a „szent”?

Rengeteg jó emberrel találkoztam már életemben, de szenttel még nem, és miután nincs ilyen irányú személyes tapasztalatom, nem szívesen hagyatkoznék mások elbeszéléseire.

NÉVJEGY

 • Íjkészítő, lovasíjász versenyző (világbajnok), a Magyar Érdemrend középkeresztje tulajdonosa.
 • Kaposváron született, 1960. szeptember 16-án.
 • Eredetileg gépszerelő végzettségű, kezdetben másodállásban foglalkozott íjkészítéssel, majd rekonstruálta a honfoglaláskori magyar íjat, végül ennek sorozatgyártásába kezdett. Mindenféle hagyományőrző íjat készít, köztük szkíta, magyar, hun (jellegzetes aszimmetrikus íj), avar, mongol és laminált íjakat, és ezek könnyű változatait gyerekeknek.
 • Kidolgozta a lovasíjászat verseny-szabályrendszerét, majd elkezdte az új sportágat terjeszteni kezdetben Magyarországon, majd Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Japánban tanult zen-íjászatot, majd Kínába utazott tanulmányútra. 2001-ben tapasztalatait a Lovasíjászat című könyvében foglalta össze, amely azóta négy kiadást ért meg, valamint megjelent angol, német, orosz fordításban is.
 • A 2014-es lovasíjász világbajnokság győztese. Öt Guinness-rekordot állított fel. Életéről és munkásságáról Kaszás Géza forgatott filmet: A lovasíjász címmel (2016).
 • Ő hozta létre a Kaposmérő melletti Kassai-völgyet. Jelenleg már tizennégy országban működik a Kassai-iskola alapján szerveződő lovasíjász központ, amelyek rendszeresen világkupákat szerveznek. 2011-ben a Testnevelési Egyetem elfogadta az általa kidolgozott gyakorlati oktatást, és elindította a lovasíjász képzést. A világon elsőként Magyarországon lehet lovasíjász tanári diplomát szerezni. Jelenleg a világ 16 országában tanít.
 • Díjai: Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2003); Magyar Örökség díj (2012); Magyar Érdemrend középkeresztje (2016); Pro Comitatu Somogy díj (2016); Magyar Nemzetért Ezüstérem (2016); Pongrátz Gergely érdemkereszt (2017).
 • Nős, két lány édesapja.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (1)
 • ...

  Dawe83

  2019. december 14 00:44
  Üdv.! A kamera off utáni anyaghoz hozzá lehet jutni vhogy?
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk