Schwarzenegger Andy Vajna temetésén mesélte el, hogyan osontak be a moszkvai Vörös térre 1987-ben

Ma (2019. január 31.) helyezték örök nyugalomra Vajna Andrást, ismertebb nevén Andy Vajnát a Fiumei úti sírkertben. Most nem az ismert filmproducer életútját szeretnénk bemutatni, és nem is a temetésről, illetve a Kempinsky Hotel Corvinusban utána megtartott fogadásról szeretnénk tudósítani, megtették azt már elegen mások. Itt most csak egyetlen anekdotát adunk tovább, amit a gyászbeszédet mondó Arnold Schwarzenegger mesélt el, és amiből kiderül, hogy nincs lehetetlen helyzet, még a teljességgel elképzelhetetlent is meg lehet oldani. Mi ezzel a történettel búcsúzunk Andy Vajnatól, ettől a valóban kivételes képességű férfitól.

Vajna és Schwarzenegger első közös filmje a Vörös zsaru volt. Három hónapot forgattak Budapesten, illetve Chicagóban, de a filmhez kellett volna még néhány jelenet, amelyeket csak Moszkvában lehetett felvenni. 1987-et írtak akkor, még hosszú évek voltak hátra a Szovjetunió bukásáig. A hatóságok nem is adtak meg a stábnak forgatási engedélyt.

„De Andy nem ismert lehetetlent” – mondta a temetésen gyászbeszédében Kalifornia állam egykori kormányzója. „Azt mondta, nem baj, akkor majd beosonunk. Megkérdeztem tőle, hogy ezt mégis hogyan képzeli. Erre azt mondta, majd éjszaka repülünk be magángéppel, és akkor úgysem lesz a vámon senki. Így is történt. Hajnali egykor érkeztünk Moszkvába egy elképesztően kicsi stábbal. Én magam cipeltem a ruháimat és a kellékeimet, Andy kamerákat és egyéb felszereléseket vitt, rajtunk kívül volt még egy sminkmester, egy operatőr és kész, ennyien voltunk összesen. Másnap már ki is mentünk a Vörös térre, hogy felvegyük a szükséges jeleneteket. Én egy komplett szovjet rendőri egyenruhában fel-alá masíroztam a Kreml előtt, amikor Andy odalépett hozzám.

– Látod ott a Kreml bejáratánál azt a hat rendőrt? Hát te most pontosan úgy nézel ki, mint ők, menj oda és beszélgess velük! – mondta.

– Én beszélgessek velük?! – néztem rá értetlenkedve. – De én nem tudok oroszul, csak azt a néhány mondatot, amit betanultam!

– Nem baj, beszélj hozzájuk, nagyon jó jelenet lesz a filmben!

– De ezért engem le is tartóztathatnak – vetettem ellen.

– Ne félj, nem fognak letartóztatni – nyugtatgatott Andy – vagy ha mégis, képzeld csak el, mekkora reklám lenne az a filmnek!

Andy mindig így gondolkodott, a hírverésért mindenre képes lett volna. Úgyhogy nem volt mit tennem, odamentem a hat szovjet rendőrhöz, és ledaráltam nekik azt a pár orosz szót, amit tudtam. Csak néztek rám nagy szemekkel, hogy ki lehet ez az idióta. Aztán az egyik megkérdezte: „Egészen véletlenül ön nem Arnold Schwarzenegger?” Kiderült, hogy testépítő, és én vagyok a példaképe. Így hát mégsem tartóztattak le, és délutánra megbeszéltünk egy találkozót az edzőtermébe.”

Ezzel a kis anekdotával búcsúzunk ettől az igaz self-made man-től, Andy Vajnától.

Neo

Fotók: andyvajna.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk