Nemzedékeken át – Apa és fia, a férfiékszerkészítők

Aki találkozott már olyan bicskával, amelynek pengéjén egy kakas emblémája látható, bizonyára Szankovits-kést tartott a kezében. A kakasmotívum a nyolcvanas évektől vált a késkészítő család munkáinak egyik védjegyévé, noha a família tagjai már a 19. század óta ezt a mesterséget űzik. Apáról fiúra öröklődik a hagyomány, amelyet Szankovits Tibor és fia, Örs jelenleg is együtt ápol.

Tibor a Népművészet Mestere, Örs népi iparművész – van, aki műveiket „a kések Rolls Royce-ai”-ként emlegeti. A mesterek Szentendrén élnek és alkotnak, az évek során szinte ékszerkészítéssé fejlesztették a késkészítés tudományát. Volt honnan meríteniük, Örs anyai ükapja ugyanis – Börcsök vezetéknévvel – az 1800-as években híres kovács és késkészítő volt Szegeden. Munkáit a férfiak akkoriban státuszszimbólumként gyűjtötték és vitték magukkal mindenhova. A szerb felmenőkkel rendelkező Tibor évtizedekkel később ebbe a családba házasodott be, amit a sors is így akarhatott, hiszen már gyerekként is úgy kellett elvonszolni a kovácsműhely közeléből. Felnőttként ezt már senkinek sem hagyta: apósától mindent megtanult, hogy aztán Örs is hasonló lelkesedéssel, majd hivatástudattal vegye át tőle és alkalmazza a tudást, édesapjával együttműködve a műhelyben. Egyszerre késkovácsi, csiszolói, képzőművészi és néprajzkutatói erényeket csillogtatva.

Abba a műhelybe, amely Szentendre sétálóutcáján egyszersmind bemutatóterem is, nemcsak azok sétálnak be, akik kést vásárolnának, hanem azok is, akik gyönyörködnének a kiállított mutatós darabokban. Egyszer Jimmy Carter, az Amerikai Egyesült Államok 39. elnöke is így tett, igaz, ő – majd az általa vett Szankovits-kés láttán másnap egy egész delegáció a feleségével az élen – vásárolt is Tiboréktól. Az egyedi vágóeszközök pengéjén, markolatán megörökített magyar életérzések foghatták meg a csapatot, korántsem a kakas ugyanis az egyetlen jellemző Szankovits-motívum.

Láthatunk díszítésként íjazó lovast, pipázó juhászt, bort töltő menyecskét, magyar kutyafajtákat, nádfedeles házat, gémeskutat is a késeiken. Tán egyik sem ismertebb a kakasosnál, de a pár milliméteres kis ábrák ugyanúgy szinte láthatatlanul vékony hegyű tűreszelővel vannak vésve, cizellálva. – Őseink eszközeivel és módszereivel, a hagyományokat őrizve mindig gazdagítjuk is egy kicsit a késeink világát – mondja Örs, hozzátéve, hogy egyéni rendelésre dolgoznak. – Úgy tartjuk, a bicska választ magának gazdát, nem fordítva, a férfiak társaiként, ékszereiként tekintünk a késekre.

Cikkajánlók: Óráról órára, apáról fiúra épül a magyar világsiker • Fiúból borász, szőlőből díjnyertes bor  • Messze zeng a hagyomány – Öröklődő férfimunka Gomboséknál • Szoboszlai Zsolt és Dominik – A fiú sikere az apa sikere is
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Szankovitsék külföldi vendégei még az itthon megszokottnál is nagyobb respekttel tekintenek arra a tényre, hogy egy família férfitagjai generációkon keresztül képesek ugyanazt a mesterséget magas szinten űzni. Ráadásul ez a fajta késes munka jellegénél fogva a nemzet történelmének jegyeit is magán viseli. – Csodás érzés, amikor a hozzánk betérő vásárló magával hoz egy még a nagyapánk vagy a dédapánk által készített bicskát, amely még mindig működik – ezt is Örs meséli. Ahogy azt is, hogy náluk még a családi étkezőasztalnál is a bicska a téma, nem mondjuk a politika. Édesapjával egymástól, egymás ötleteiből, munkáiból is tanulnak. Számtalan díjat kaptak már, Tibort a Magyar Tudományos Akadémia is kitüntette. Azt vallják, a magyar késkultúrát kötelességük megőrizni az utókornak – amelyhez már Örs kisfia, Hunor is tartozik, talán ő lesz a következő késes a családban. Mivel a mesterek célja, hogy egész emberéleteket kiszolgáló eszközöket alkossanak, nincs kizárva, hogy egy napon Hunor is örülhet majd, amikor édesapja, nagyapja bicskáit hozzák neki mutatóba.

Dr. Szász Adrián

*

Itt az idő! Kérdezz a nagyszüleidtől már MA! Addig tanuljuk meg, amit tudnak, ameddig velünk vannak! Részletekért kattints a képre:

Elindítottuk az Értéklánc – készíts saját Családi legendáriumot! című kezdeményezésünket! Nézzétek és OSSZÁTOK MEG, hogy sokakhoz eljusson! Hisszük, ezzel az egyszerű dologgal felbecsülhetetlen értéket hoznunk létre a saját életünkben és közösen is! Életigazságok, bölcsességek, tapasztalatok, közös élmények, nevetések, jó sztorik, megható történetek – Értékláncod kincsestára! Kérdezd meg a nagyszüleidet, vedd fel, amit mondanak, illetve írd meg a legjobb beszámolókat, és küldd el nekünk az info@ferfiakklubja.hu –ra. Ha a szerkesztők szűrőjén átmegy, mi közzétesszük a Férfiak Klubja Férfiérték történetek rovatában, hogy azokból mások is tanuljanak.

*

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Fotók: http://keseshaz.hu/

https://www.facebook.com/szankovits

https://www.travelo.hu

https://szentendre.hu

https://gramho.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk