Magyar férfihős Amerikában – 208 éve született a bor Puskása

Aki magyarként megfordul Kaliforniában, és szót is vált a helybeliekkel, az – miután megtudták, honnan jött – előbb-utóbb hallja tőlük Haraszthy Ágoston nevét, és rájön, hogy a bornak is van „Puskása”, magyar legendája, akit odakint nemcsak a kaliforniai szőlőtermesztés és borászat atyjaként tisztelnek, hanem grófként, városalapítóként, seriffként és még ki tudja, miként a mai napig emlegetnek. Pedig idén már 208. éve volt, hogy Haraszthy Ágoston megszületett (augusztus 30-án).

Magyarországon a szülei jogi pályára szánták, de ő hamar az országgyűlésben kötött ki – Wesselényi Miklós és Kossuth Lajos barátja lett –, majd üzleti céllal és felfedezési vágytól hajtva kezdett utazgatni. Húszévesen megnősült – egy korábbi híres hadvezér lányát, Dedinszky Eleonórát vette feleségül, akitől később hét gyermeke született –, és harminckét esztendősen könyvet adott ki az Újvilágban tett kalandozásairól, Utazás Éjszakamerikában címmel. Az 1840-es években végül a teljes családjával együtt kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol megalapította saját települését, az akkor Széptájnak is nevezett Haraszthy-falvát, amely ma is létezik Sauk City néven.

A községet kezdetben óriási munkabírással maga fejlesztette: infrastruktúrát épített, gőzhajójáratot indított, mezőgazdasággal is foglalkozott. Jó magyar borkedvelőként azonban a szőlőtermesztés lehetőségeivel nem volt elégedett Wisconsin államban, ez is közrejátszott abban, hogy – miközben itthon már a ’48-as forradalom és szabadságharc zajlott – továbbköltözött a családjával San Diegóba. 1850-ben San Diego megye első seriffjének és a város első rendőrfőnökének választották – miközben buszjáratot indított, hentesüzletet is nyitott helyben –, majd a kaliforniai népgyűlésbe is beszavazták. Emlékét a környéken a mai napig szobrok, iratok, festmények, emlékművek őrzik, a huszadik század közepéig San Diegóban Haraszthy utca is létezett. Alakja sokakban „a magyar grófként” maradt meg.

Cikkajánlók: Nemzedékeken át – Apa és fia, a férfiékszerkészítők • Óráról órára, apáról fiúra épül a magyar világsiker • Fiúból borász, szőlőből díjnyertes bor  • Messze zeng a hagyomány – Öröklődő férfimunka Gomboséknál • Szoboszlai Zsolt és Dominik – A fiú sikere az apa sikere is 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A szőlőtermesztés vágya azonban innen is továbbhajtotta, s a számára tökéletes vidékre a San Franciscóhoz közeli Sonoma-völgyben talált rá, ahol 1857-ben megalapította a ma is működő Buena Vista Borászatot. Európából – úttörőként – több mint 300 szőlőfajtát vitt ki az USA-ba, az utókor egyértelműen őt tartja a helyi szőlőtermesztés és borászat megálmodójának, megteremtőjének. Élete azonban tragikusan abszurd módon ért véget. 1868-ban az egyik fiával Nicaraguába utazott, ahol rumot kezdett gyártani, ám nyoma veszett egy üzleti tárgyalása közelében. A legvalószínűbb verzió az, hogy egy folyón akart átkelni egyedül, amikor felfalta egy krokodil. Életéről még sokkal többet megtudhatunk Ch. Gáll András és S. Tóth János „Kalifornia magyar grófja” című kötetéből.

Dr. Szász Adrián

*

Itt az idő! Kérdezz a nagyszüleidtől már MA! Addig tanuljuk meg, amit tudnak, ameddig velünk vannak! Részletekért kattints a képre:

Elindítottuk az Értéklánc – készíts saját Családi legendáriumot! című kezdeményezésünket! Nézzétek és OSSZÁTOK MEG, hogy sokakhoz eljusson! Hisszük, ezzel az egyszerű dologgal felbecsülhetetlen értéket hoznunk létre a saját életünkben és közösen is! Életigazságok, bölcsességek, tapasztalatok, közös élmények, nevetések, jó sztorik, megható történetek – Értékláncod kincsestára! Kérdezd meg a nagyszüleidet, vedd fel, amit mondanak, illetve írd meg a legjobb beszámolókat, és küldd el nekünk az info@ferfiakklubja.hu –ra. Ha a szerkesztők szűrőjén átmegy, mi közzétesszük a Férfiak Klubja Férfiérték történetek rovatában, hogy azokból mások is tanuljanak.

*

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Fotók: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Portrait_of_the_Hungarian_Count_Agoston_Haraszthy.jpg#file

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:BuenaVista_Haraszthy%C3%81.png#filelinks

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Haraszthy_%C3%A1ltal_alap%C3%ADtott_bor%C3%A1szat_log%C3%B3ja.jpg#filelinks

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk