Kutyaszánhajtás, -30 fok C, és a Férfiban rejlő Nő!

Az, hogy most már több ezer km kutyaszánhajtás van mögöttem, azt is jelenti, hogy rengeteg időm van gondolkozni. Erre mindig találtam időt életemben, de ez még a soknál is több. Közben nézem a kutyákat. Magamat. A csapatunkat, egészben. És a csapatmunkát, mely ilyen emberfeletti teljesítéshez kell.

Meglepő a felismerés, hogy ebben a szimbiózisban, ebben a furcsa házasulásban, mikor tizenegynéhány kutya és egy ember nekivág a sarkköri vadonnak, a kutyák képviselik a yang, a férfienergiákat, míg én mozgatom a női energiákat.

Kívülről ez a sport - long distance sled dog races- (a hosszútávhajtó:)- nagyon keménynek, nagyon megpróbáltatónak tűnik az ember számára (és belülről még nehezebb, mint amilyennek tűnik)..., az egész ultrakeményen férfias, és mégis ez a női energiákról szól??

Lássuk csak, miért.
Egy több szàz, vagy ezernél is több  km-es versenyen a munkamegosztás a következő: a kutyák elhúzzák a szánt és engem A pontból B pontba, havon, hidegen, hegyen, völgyön, jégen, folyón keresztül. Ők a külvilággal vannak elfoglalva, mint ahogy a férfi figyelme is genetikailag kifelé irányul: mammutvadászat, munka, karrier, társadalom, politika, stb.
A kutyák aktívak, mozognak és mozgásba hozzák a dolgokat. Yang, ezen nincs mit magyarázni.

Én, a musher (kutyaszànhajtó) vagyok a passzív, akit mozgásba kell hozni. Figyelmem befelé irányul, a csapatra: minden rendben velük? Nem sántít? Nem kíméli a lábát? Eszik rendesen? Milyen a széklete? Nem esett le a zokni a lábáról? A nyaki zsinór nem csavarodott az elülső lába köré? Az én feladatom gondoskodni róluk, ha megérkeztünk: főzni, etetni, beszedni a tányérokat, öltöztetni, sebeket ápolni, masszírozni. Dicsérem, biztatom őket.
Női, Yin feladatok - genetikailag: a befelé, családra, otthonra figyelés.
Továbbá - a szakértő lélekbúvárok szerint - a  nő felelős, mindig (!), egy kapcsolatban a hangulatért.
(A hétvégi versenyemben volt egy szakasz (Finger Lake- Talvista) amit az egész mezőnyből a leggyorsabban tettem meg. Visszanézve: az ipodom eleme egy futásra elég, és én azt a szakaszt választottam zenehallgatásra. Zenét hallgatni lelkileg "fény volt az éjszakában", zen-hallgatás lett belőle, hihetetlen hangulatom volt, énekeltem a szánon. A kutyák megérezték, és bár az egész versenytáv legnehezebb terepű szakasza volt, a kutyák repültek.)
Mindig a "nő" a hangulatfelelős egy "kapcsolatban", és így van ez akkor is, ha ez egy munkakapcsolat, és ember- állat közötti.

Amennyiben én a musher, vagyis: én a Nő, jól működöm, annyira és CSAK annyira tud a kutyacsapat jól működni. És kettőnk együttese emiatt. Egy rosszul táplált, sérült, cseszegetett, kedveszegett kutyacsapat nem megy sehová és nem visz sehová.

Sokszor hallok nőket panaszkodni a férfiakra- nem elég motivált, nem elég aktív, nem keres elég pénzt; nem elég férfi... (Nem halad vele előre az életed?  De vajon te megteszed-e a női feladatokat mellette, körülötte??)

A férfiak olyanok, mint a gyerekek, halljuk.
És igaz.
Elvannak a kis külső játékaikkal (autó, kedvenc focicsapat, karrier) és kell nekik a gondoskodás.
A kutyák is olyanok, mint a gyerekek.
Igaz.
Lelkesek, energikusak, rosszcsontok. És kell nekik a gondoskodás.

Ha megkapják - szárnyalnak.
Ha nem- morognak (... és kirúgnak a... hámból)

[Gondolom, világos, hogy a kutya - férfi /  hajtó- nő párhuzammal, nem fölé- alá rendeltséget próbálok sugallni nő és férfi között (mert az ember magasabban fejlett emlős  a kutyánál).

De az nagyon érdekes volt a számomra, hogy ebben a kapcsolatban én vagyok a Nő, úgy kell funkcionáljak mint egy Nő, úgy kell lélegezzek, létezzek mint egy Nő, másképp nem jutunk el a célig. A közös célig.

Nehéz? Pokoli nehéz volt.

Ha egyáltalán megfordult a fejemben, (mostanában nem, de régen lehet, hogy előfordult) hogy ne becsüljem a női munkát, a családról, a férjről, a gyerekekről, az otthonról való gondoskodást, és ne tartsam egyenértékűnek azzal, hogy a férfi kint a társadalomban dolgozik, pénzt keres, és ellátja a családját, akkor mostanra az utolsó kétségeim is elszálltak.
Persze tudom, hogy a mai nőnek sok esetben emellett dolgozni is kell. Igen, sok esetben nekem is tolni kellett a szánt, mert a kutyák ereje nem volt elég. Sok esetben kormányozni, fékezni.

(...De ha én többet tolom, mint amennyire a kutyák húzzàk... Akkor az már egy másik sport.
Akkor rossz sportot választottam.
Vagy rossz kutyákat választottam.
Pincsiket szánhúzónak.)

De az is lehet, hogy a "kutyák" azt gondolják, hogy: "mi végezzük itt az összes munkát.
Mi viszünk el itt mindenkit, szánt, csomagot, kutyát, embert A pontból B pontba! "

Hát csak ne gondolják, oké?!

Ahogy írtam, szakács vagyok, pincér, mosogató, ápoló, masszőr, orvos, éber figyelő, szeretetadó, motiváló, hangulatfelelős, kormányos, házimenedzser, őket rakom az első helyre, magamat másodiknak.(...)

Extrém sportolni jöttem ide- és kiderült, hogy számomra a legextrémebb, leg-komfortzónán kívülibb az, hogy itt az aktivitás dinamikában Nőnek, nőinek, Yinnek kell lennem, energetikailag.

Megy ez nekem? Megy. Én, aki férfias férfinak tartom magam, volt egy kis helyénvaló félelmem ezirányba, de meg vagyok elégedve azzal, ahogy és amennyire helytállok. Már 4 hónapja! 
Talán mert jó mintát kaptam otthon. Édesanyámnak nem lehetett könnyű három olyan vezérhusky mellett, mint Apám, Öcsém és Én.

Drága Anyukám! Köszönöm innen, hogy napi 18 órában gondoskodó Női energia voltál a számomra:
szakács , pincér, mosogató, ápoló, masszőr, orvos, éber figyelő, szeretetadó, motiváló, hangulatfelelős, kormányos, házimenedzser, minket raktál az első helyre , magadat másodiknak. És emellett toltad is a szánt.(...)
Mindezt nem pár hónapig, de évtizedekig.

Te - és a hozzád hasonló Nők- érdemelnék a tapsot, a Facebook likeokat, jobban, mint bárki más!

Örök hála!

 

Balogh Ottó

Forrás: https://m.facebook.com/EletExpedicio/

 

(A szerző az első magyar, aki nekivágott  az Iditarod-nak. Balogh Ottó társunk, a Férfiak Klubja Elöljárója! Az Iditarod a világ egyik legkeményebb versenye: 1633 km kutyaszánhajtás Alaszka zord vadonján át. Ottó beszámolóit itt követhetitek: https://m.facebook.com/elsomagyaraziditarodon/)

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Kacsoka3

    2016. február 07 22:06
    Ez igen jól esett.Köszönöm megannyi NŐ nevében.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk