Kézfogás

„Most sokkban ülök a metrón... Tényleg kell a Férfiak Klubja!” Elgondolkodtam. Kapcsolataikat már nem egy kézfogásra „alapozzák”?

Kedves hölgyismerősöm tudja, hogy a Férfiak Klubja egyre népszerűbb. A minap ezt írta mobilról: „A metrón hat fiatal fiú (18-20 év) mellett ültem, akik mindamellett, hogy úgy néznek ki, mint a lányok, nem kézfogással, hanem puszival búcsúztak el egymástól. Most sokkban ülök a metrón... Ez komoly? Tényleg kell a Férfiak Klubja!”

Elgondolkodtam. Mi van a fiúkkal? Kapcsolataikat már nem egy kézfogásra „alapozzák”? Vajon kiskorukban sem vágytak arra, hogy majd egyszer „saját jogon” – és ne a szüleik barátainak nevető unszolására – nyújtsanak kezet egy másik férfinak? Vajon az élő, személyes Férfiak Klubja kitölthet ekkora űrt?

Elképzelem, ahogy ezek a fiatalok hosszasan győzködik egymást, szégyenlősen, leplezve, először „próbálják ki”  az ősi, rusztikus és „elavult” kézfogást, amiről az öregek hadoválnak. És várják a hatást…

Majd posztolják, hogy semmi... Semmi nem igaz abból amit a Dínók erről mondtak... Még hogy a kézfogása melegéből, szorításából, kéztartásából, a bőre keménységéből, érzed a másik embert egészében? Mindent tudsz róla? Ugyan...  

– Az új sráccal, a Józsival kezet fogtunk...
– És milyen volt?
– Olyan puha, meg langyos. Olyan semmilyen... 
– És a szemében mit láttál? 
– A szemében? Semmit! A kezünket néztük...  

Innen szép nyerni. Szép feladat. Hogy azt, ami régen magától értetődő felnőtté válási folyamat volt, amely során mindenki magától jött rá egy ilyen gesztus gyakorlati jelentőségére, azt ma oktatni kellene… El kellene tudni magyarázni… Hogy a gyakorlat teszi a mestert… Hogy milyen a másik ember szemébe nézni közelről, miközben a kezét szorítod… Hogy a kézfogás erejét és információtartalmát sok száz „tapasztalat” után kezdjük „megérezni”. Hogy minden tudatos érzékszervünk és tudatalatti antennánk is automatikusan közvetíti a rejtett valóságot a másik emberről… Az összképet, azonnal… Megírható egy ilyen tananyag? Meg lehet ezt tananyagként tanulni?   

– De a chathez mindez nem is kell.
– Ez igaz…  

Küldés
Hozzászólások (5)
 • ...

  Marton

  2014. április 19 22:35
  Velem gyakran megesett, hogy kézfogást kezdeményezetem, és a másik fél egyfajta mozdulattal "szkanderfogássá" alakította a mozdulatot. Manapság ritkán fognak kezet egymással az emberek. Írországban ahol élek, kifejezetten ritka, még a régi jóbarátok között is. Lehet, hogy ez a kultúra része. Nem szoktak hozzá egymás érintéséhez.
 • ...

  Férfiak Klubja

  2014. április 20 11:49
  A kézfogás az egyik legősibb, legemberibb kapcsolatteremtési, bizalomépítési, bemutatkozási forma. Amiben megmutatom a teljes valómat és elvárom a másiktól is. Univerzális nyelv, amit sok gyakorlás után mindenki értelmezni tud. Hasznos és szép… Azért lehetett a férfiak eszköze, mert a nők érzékenyebbek, "ránézésre" is meg tudnak mondani dolgokat, a férfiaknak kellett a fizikai közeg, az érintés. A férfiak kapcsolatai, bizalomépítése az anyagi világban fogan és csak a barátságok törnek feljebb a szellemi és lelki világok felé. Kapcsolataik többsége fizikai szinten marad és ott termel valódi értéket a környezetüknek. Az érzékelésünk nem lett finomabb, sőt "darabosabb lett". A kézfogás jelentőségének felfele és nem lefele kellene értékelődnie… Ti hogy látjátok?
 • ...

  Hurricane

  2014. október 05 18:25
  Szerintem nagyon nagy szerepe van a kézfogásnak, és a másik szemébe nézésnek! Vállalkozóként volt, hogy emiatt kötöttem szerződést két másik partnerrel szemben! Igazán jó érzés volt a határozottságom és a másikra irányított figyelmem általi gyümölcs!
 • ...

  Algol

  2015. április 18 08:30
  A kultúrantropológia a jobbkezes férfi lézfogásról azt állítja, hogy azért alakult ki, hogy jelezze: nincs nálam fegyver, békések a szándékaim. Ha jobban meggondoljuk, amikor kezet fogunk, belül tényleg van egy szívélyesség a másik irányába, sőt! A kézfogás után megváltozik a kapcsolat, és beszélgeté minősége. Bizalmasabb, egymásra odafigyelőbb lesz, hiszen a másik onnantól szövetséges. Most elgondolkozom azon, hogy mi lenne, ha hivatalos helyen kezet foghatnánk az ügyintézővel. Vajon mennyivel haladnának jóindulatúbban és gyorsabban a dolgok? Tudom, utópia.
 • ...

  Ildy0310

  2015. július 01 21:12
  Érdemes tanulmányozni őseink által jól ismert szimbólumi formákat, mert aki ezt a nyelvet ismeri, egy olyan rejtett és mégis közvetlen kapcsolatrendszert tudhat magáénak, mely sokkal többet mond el, mint a hétköznapokból ismert világ ...
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk