Egy talpig Férfiról és egy hősről a hősök közül 1956-ból

1956 nekem az egyik legfontosabb magyar történelmi esemény – nem csak a szabadság utáni vágy, a küzdelem, az önfeláldozás miatt. Engem személyesen és mélyen megérintett egy történet...

Élt egyszer egy ember, név szerint Szegedi Lajos, aki börtönőr volt Debrecenben. Azon az októberi napon is felvette az egyenruháját, majd elindult, hogy teljesítse szolgálatát. Büszkén viselte az uniformist, maximalista volt, nem munkaként, hanem hivatásként tekintett feladatára. Két dolog éltette: a család és a hivatása. De térjünk vissza a történethez!

Fogalma sem volt arról, mi vár rá azon a napon. A debreceni református nagytemplom mellett vezetett az útja, amikor egy csoport megtámadta őt. Nem volt tudomása arról, hogy az ország más városaiban mi történik, arról pedig végképp nem, hogy vele mi és miért esik meg mindaz, amit a következőkben részletezni fogok.

Tiltakozott, de megkötözték, meglincselték, majd egy hurkot raktak a nyakába. A kötél másik végét pedig átlendítették egy kandeláber fölött. Éppen fel akarták akasztani. Miért? Az egyenruha miatt, amit oly büszkén viselt.

Az utolsó másodpercekben az akasztása előtt odalépett egy férfi a semmiből, majd a lincselők és közé állt. Erélyesen és egyértelműen kijelentette: „Ezt az embert nem lehet bántani! Mert nem rendőr, nem katona, főként nem ÁVÓ-s! Csak egy börtönőr.” Soha nem derült fény arra, ki is volt az illető. De egy ember, egy Férfi, kétgyermekes családfő neki köszönhette az életét.

Mindezek ellenére az egyenruhás Férfi nem szaladt haza! Elment, felvette a szolgálatot, becsületesen helytállt aznap is, ahogy utána egészen a nyugdíjazásáig. Évtizedekig nem beszélt erről. A nyolcvanas évek közepén volt hajlandó elmesélni `56-ot az ő szemszögéből.

A nagypapám volt! Akit rajongásig szerettem életében. Csak egy véletlenen múlt akkor, hogy végül megismerem őt vagy nem.

Ahogy nekem elmesélték, akkor az igazi Férfiak, Nők álltak ki a szabadságért! Mert már nagyon elegük volt a folyamatos elnyomásból! Abból, hogy mindig egy idegen hatalom mondja meg, mi a jó és mi nem... a SAJÁT ŐSI FÖLDÜNKÖN – már ami maradt belőle miután szétrabolták. De csak bólogathattunk, és mindent parancsra tehettünk. Ahol államosították a szegénységet, a rabszolgamunkát. Ők, igazi Férfiak és Nők, a világháború után köszönték, de nem kértek tovább mindebből. Inkább az életüket adták a szabadságért!

Cikkajánló: Nagypapa az óvodában

1956 óta nem igen volt aktuális ez a szabadság utáni vágy! Igen. Amíg élnek igaz szívű, hitű magyarok, addig mindig lesznek olyanok, akik megemlékeznek a hősökről!

Böszörményi László írása

Fotók: user_name_enter_here via Foter.com / CC BY-NC-SA

timurblog via Foter.com / CC BY

daniellemharms via Foter.com / CC BY-NC-SA

Kedves Férfiak és Nők! Kedves Olvasók!

A Ti történeteiteket is publikáljuk! Sőt, könyvben is ki szándékozzuk adni az összegyűjtött, honlapunkon is megjelent/megjelenő sztorikat. A Te nagyapád, tanárod, édesapád története is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek ezeket a sztorikat! Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és -értékek sokszínűségét.

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is a info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőbizottságunk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Küldés
Hozzászólások (2)
 • ...

  Menelaos

  2016. október 29 22:13
  Nagyon szép és megindító történet, és egyben szívszorító is. Igaz 1988-ban születtem így nem tudhatom milyen is lehetett, megélni 1956-ot. De Számomra 1956-os forradalom és szabadságharc a szabadságra vágyó emberekről szól hogy egy kis ország elszánt emberekkel , hogyan szállt szembe egy Szuperhatalommal és hogyan küzdött a szabadságért és az elnyomó diktatúra ellen . Így hát én mély tisztelettel emlékezem ezekre a nagyszerű és bátor férfiakra és nőkre és akik harcoltak.
 • ...

  siposlili

  2017. május 01 11:16
  Ezt a történetet szívesen beépítem a történelem órámba. Nemcsak életszerűbb lesz a tananyag, hanem hozzájárulhatok ahhoz is, hogy a 14 éves fiúknak példát kapjanak egy férfiről, egy férfias helytállásról, viselkedésről, ami inspirálhatja őket. Köszönöm
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk