Így csökkentheted a felére a prosztatarák kialakulásának veszélyét

Egy új kutatás a mozgásban találta meg a megoldást.

A prosztatarák igen gyakori rosszindulatú daganat: a férfiakban előforduló összes rákféleségeknek mintegy 10%-át jelenti. Hazánkban évenként 1400-1500 férfi hal meg prosztatarák következtében.

Ez a riasztó statisztika még inkább szükségessé teszi, hogy a férfiak jobban odafigyeljenek az egészségükre. Az olyan kockázati tényezőket, mint az életkor vagy a családi halmozódás, nyilvánvalóan nem lehet befolyásolni, de egy új tanulmány egy olyan életmód-tényezőt fedezett fel, amely jelentős javulást jelenthet e széles körben elterjedt betegség megelőzésében.

A Bristoli Egyetem és a Londoni Imperial College kutatócsoportja érdekes kapcsolatot fedezett fel az alacsony fizikai aktivitás és a prosztatarák kialakulásának fokozott kockázata között. Közel 80 ezer – prosztatarákban szenvedő – személy (és további 61 ezer egészséges résztvevő, akik kontrollcsoportként szolgáltak) vizsgálati adataiból dolgoztak.

„Ez a kutatás a legeredményesebb a maga nemében, amely egy viszonylag új módszert alkalmaz, amely kiegészíti a jelenlegi megfigyelési módszereket a prosztatarák kiváltó okainak feltárásában” – mondta dr. Sarah Lewis, a tanulmány társszerzője.

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE március 5-én Mi tesz ma Férfivá a városi rohanó világban? címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre:

A Mendel-féle randomizációnak nevezett módszer alkalmazásával a kutatók képesek voltak tanulmányozni a genetikai variációkat és okozati összefüggéseket felfedezni a potenciális kockázati tényezők és a prosztatarák kialakulása között. Az adatelemzésből kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél genetikailag meghatározottan nagyobb a fizikai aktivitás valószínűsége, alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. És hogy mennyivel alacsonyabb? Nos, 51 százalékkal, ami óriási.

„Mostanáig csak korlátozott mértékben voltak bizonyítékok a fizikai aktivitásnak a prosztatarák kialakulásának megelőzésben játszott pozitív szerepére” – jegyezte meg Anna Diaz Font, a World Cancer Research Fund International kutatási vezetője. „Ez az új kutatás 22 kockázati tényezőnek a prosztatarákra gyakorolt ​​hatását vizsgálta, de a fizikai aktivitás eredményei voltak a legszembetűnőbbek.”

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány a testmozgás minden formája vonatkozik, nem csupán az olyan erőteljes testgyakorlatokra, mint a futás vagy a többórás edzőtermi erősítés. Bármilyen testmozgás hasznos, amely energia-befektetést igényel.

A tanulmány azzal a tanáccsal záródik, hogy az olyan egyszerű tevékenységek beépítése a napi rutinba – mint például a lépcsőzés a lift használata helyett vagy egy rövid séta az ebédszünetben – még ezek is jelentősen csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Neo

*

További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Fotók: StockSnap képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk