Szükség van arra, hogy egymást kölcsönösen az Egyetlen szintjére emeljük!

Az ember alapvetően olyan, hogy igényli az intimitást, a meghitt, szoros és mély szeretetkapcsolatokat, amelyeket nem lehet megosztani senki mással. Egészséges lelkületű ember nem létezik kötődések nélkül. Hosszú távon nem opciók akarunk lenni, hanem az egyetlen lehetséges út egy társ számára, akihez jó hazamenni, és akivel lelki szinten is hazaérkezünk egymásban...

Egy véd- és dacszövetség kell, melyben szükségünk van arra, hogy kölcsönösen az Egyetlen szintjére emeljük fel egymást; mindannyiunk számára fontos ez a biztonságos védvonal. Nem lehet minden emberi kapcsolatunk tökéletesen harmonikus, de arra törekedhetünk, hogy legyen egy igazi kapcsolatunk, melyben megélhetjük a teljes elfogadást és lelki intimitást, és amelyben nem kell félnünk, hogy megbántanak, vagy megszégyenítenek.

Mégis mit tegyünk a megmentendő szerelmekkel? Mi legyen, ha elfáradt a szenvedély? A két ember remek párost alkotott, de a vágyódás, a sóvárgás egyszer csak elillan, és ők passzívan hagyják, hogy megfakuljon mindaz, ami eddig érzelmi biztonságukat jelentette.

A külső lehetőségek tárháza végtelen, és sokan próbálkoznak gyorsjavítási kísérletekkel, úgy gondolják, a tűz szításához, az újító energiák beengedéséhez a „legális” félrelépés, a nyitott kapcsolat a célravezető megoldás. Segítő írásaim célja nem a moralizálás, vagy az, hogy pálcát törjek bárki felett. A cél mindig az, hogy a párkapcsolatok szövetségét erősítsem, és a párok a segítségemmel a számukra legjobb megoldást találják meg problémáik megoldására. Mégis azt gondolom, egy nyitott kapcsolat ideig-óráig működhet csupán.

Hosszú távon mindenképpen sérül az eredeti, meglévő kötelék, hiszen a nyitás idővel akár egy állandó külső kapcsolatot is jelenthet, amiben akár érzelmi töltet is jelen lehet. A természetes emberi érzések, a féltékenység, a normális mértékű birtoklási vágy majd felülírja a nyitottság iránti igényt, ami konfliktusokhoz vezet, és a vége az, hogy összeomlik az egész. Tény, hogy a nyitott kapcsolat elvonja a figyelmet a valós problémáinkról, és „legálisabb”, mint szeretőt tartani. Valami olyasmi, mint házon kívül étkezni, és finom ételekkel jóllakni, de a bevásárlást egyre csak halogatni, pedig otthon kong a hűtő az ürességtől. Az intimitás azt is jelenti, hogy figyelünk egymásra, és akik problémákkal küzdenek, elsőként a teljes, odaadó, megtartó figyelmet hiányolják. A nyitott kapcsolat egy meglévő, széttört kötelékben pontosan azt jelenti, hogy a társam helyett másokra fordítok időt és figyelmet.

Ha a szeretet és az elköteleződés valódi, akkor a nyitott kapcsolat egy nem létező fogalom, mert egyetlen egészséges lelkületű férfi, vagy nő sem viseli el, ha a felesége, férje mással szeretkezik. A kapcsolatunkat fokozatosan átlengi majd a bizonytalanság, a „nem vagyok neki elég” érzése. Ha a társam másra figyel, másnak ajándékoz minőségi időt, és mással szeretkezik, akkor az már nem nevezhető semmilyen kapcsolatnak, inkább kirakatéletnek, melyben lakótársként egy élettérben, egy fedél alatt, egymástól eltávolodva létezünk. Belül kell folyamatosan és rendszeresen tisztázó beszélgetésekkel rendet rakni, csak így történhet meg kapcsolatunkban az érzelmi nagytakarítás. Érezni fogjuk a megnyugvást, a feloldást, a megkönnyebbülést. Később a szenvedély újbóli fellángolását is meg fogjuk tapasztalni,  hiszen a tisztázó beszélgetések hatására egymás iránti érzéseink is felfrissülnek, felforrósodnak, új energiákkal telitődnek.


CikkajánlóA társam úgy tud jobbá válni, fejlődni, ha előbb elfogadom annak és olyannak, aki ő 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Vajon igazi lehet-e egy lelki kapcsolódás két ember között úgy, ha folyamatosan másokkal is megélik a testiséget? Ne féljünk kimondani: a nyitott kapcsolat is csak megcsalás, mely során erősen sérülhet mindkettőnk önbecsülése. Egy sérelmekkel, elfojtott feszültségekkel tarkított, széthulló kapcsolat réseit a nyitás nem fogja összeforrasztani. Az erotikus távlatok más úton is bővíthetők, ha izgalmasabb szexuális életet szeretnénk, akkor mindenekelőtt belül kell elkezdenünk a rendrakást. Bármikor lehet új izgalmakat vinni a szexuális életbe.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Alvin Mahmudov on Unsplash

Milan Popovic on Unsplash

freestocks on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk