Sok férfi nehezen bánik a saját érzéseivel is, még nehezebb a nő érzéseivel találkozni és megérteni azokat

Egy kapcsolatban a felek néha annyi sérelmet halmoznak egymásra, vagy söpörnek a szőnyeg alá, hogy egyre nehezebbé, idegőrlőbbé válik a beszélgetés, mert a veszekedés mint egy időzített bomba már bármilyen témától berobban. Sok férfi számol be arról, hogy már félnek kettesben maradni, mert akkor beszélgetni kell, a kirobbanó veszekedéseket pedig nem lehet elviselni. A beszélgetés ne legyen egyenlő a felgyülemlett feszültség kiadásával, levezetésével, ez nem megoldásra törekvés, ennyi erővel akár egy bokszzsákot is püfölhetünk. Egymás békéje kell, hogy legyünk, ne vegyük el egymás kedvét a közös időtől.

Az életben hatalmas előnyre tesz szert az a felnőtt, akit gyerekkorában megtanítottak a szülei megfelelően beszélni az érzéseiről, nyíltan önérvényesíteni, építő módon vitatkozni másokkal, merni örülni, szomorúnak, haragosnak lenni, megélni az érzéseket és erről visszajelzést adni a másiknak. Megtanították az érzelmeit kommunikálni. Azok a párok, akik kinyilatkoztatják örömteli vagy negatív érzéseiket, és közben megértő, valóban odaforduló, empatikus hallgatóságra találnak, sokkal elégedettebben és boldogabban élik meg kapcsolatukat.

A gyerekek, és elsősorban a fiúk spontán érzelmi kommunikációját gyakran leblokkolják a szülők („katonadolog, egy fiú nem panaszkodik”), és nem adnak helyette semmilyen támpontot, kapaszkodót arra vonatkozóan, hogy akkor hogyan is fejezzék ki az érzéseit. „Egy fiú nem sír, ne pityeregj már, mint egy lány, csak a lányok nyafognak, egy férfi megoldja, elvégzi magában.” Az érzelmek megfelelő kifejezésére nincs minta. Ha mégis bármire van minta, az az érzelmek elhárítása, a kivonulás a helyzetből, az elkerülő magatartás, a csend. Illetve van egy másik minta: az érzelmek „női módon” történő kinyilatkoztatása. Azért női, mert nőktől lehet látni és tovább vinni, férfiaktól nem. Miért nem beszél a férfi? A nők mindig, minden esetben, így egy hibátlanul, harmonikusan működő kapcsolat alatt is sokkal intenzívebb érzelmi életet élnek. Számukra a kommunikáció a kapcsolódás egyik eszköze, közvetlenebb hozzáférésük van az érzelmekhez. Előfordul, hogy az induló kapcsolatban a férfi is nyílt és önfeltáró, szívesen és rendszeresen beszélgetnek a párok, ez idővel azonban elsikkad. Sok panasz érkezik a párkapcsolatokból, hogy a férfit nem lehet szóra bírni, nem beszél, érzelmileg és fizikailag is kivonódik a helyzetből.

Ha a kapcsolat már régóta hatalmi harcok hadszíntere, melyben mindenki a saját igazát hajtja, akkor egy ilyen háborúban bárki könnyen elveszíti a késztetést, hogy megnyíljon, mert úgysem hallják meg a szavát. Sok férfi nem érti önmagát sem, nehezen bánik a saját érzéseivel. Még sokkolóbb a társa érzéseivel találkozni és megérteni azokat. Tehetetlennek érezheti magát, megijesztheti, elrettentheti az „érzelemlavina”. Tehetetlennek, de felelősnek is érzi magát, most hogyan kezelje ezt a helyzetet, ami bénítólag hat rá? Itt fontos a nő felelőssége, hogy ne várjuk el a gondolatolvasást, hanem mondjuk ki, mi esne jól ebben a helyzetben.

Ne elégedjünk meg egy „nem tudommal”, mert a nem tudom nagyon gyakran azt jelenti, nem merem. Csak ott van bátorságunk konfrontálódni, ahol biztonságban vagyunk. A konfrontáció jelzi a biztonságot, meg merjük mutatni „tökéletlenségünket”, a másiktól eltérő véleményünket, anélkül, hogy attól félnénk, megbántjuk a másikat, vagy elveszítjük elfogadását és szeretetét. Egy tisztázó beszélgetés alapja az érzelmi biztonság, hogy ebben a kapcsolatban vállalhatom önmagam, kiállhatok magamért, mondhatok nemet is, mert tudom, a vitánk épít, a fejlődésünk része, és végül letisztázást, feloldást, megnyugvást hoz.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Woman photo created by freepik - www.freepik.com

Woman photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk