Megkeresni, felébreszteni, újratanulni a vágyat – ez a tartós kapcsolatok kihívása

A kapcsolatunk is egy rendszer, működéséhez energia és kommunikáció szükséges. Ideje eloszlatni a tévhitet is, mely szerint a szexuális vágy és szenvedély magától jön létre, nem kell bele energiát, időt, figyelmet fektetni. Mert a párkapcsolat is egy olyan rendszer, ami belefektetett idő és energia nélkül nem működik, és ha nem vigyázunk, lassan megszűnnek az érintések, és a szenvedély valóban elpárolog, mint a testünkre szórt feromonpermet.

Még mindig kalapál a szíved a jöttére, vagy a jól ismert, unásig hallott léptek a komfortzóna magától értetődő, alanyi jogon járó részét képezik csupán? Megrészegít még az illata, jólesőn beleborzongsz az érintésébe, ámulatba ejtenek még az okos, csillogó szemek, a sziporkázó intelligencia? Képes vagy megújulni, ezer színben ragyogni, és mindig meglepetéseket tartogatni? A kíváncsiság, az éhség, a rácsodálkozás, folyamatos felfedező vágy szűnik meg egymás iránt, mert az a másik ember úgyis ott marad, mindig elérhető, mindig kiszámítható, és mindig jelen van. A kíváncsiság fenntartásán áll vagy bukik minden párkapcsolat működőképessége és sikere. A tökéletességet egy harmonikus monogám kapcsolatban, egyetlen ember oldalán találjuk meg. Ám ehhez fontos, hogy megőrizzük azt a fajta inspiráló erőt, amivel folyamatosan ébren tudjuk tartani a másik ember érdeklődését.

Nekünk, nőknek nem elég pusztán a férfi rendelkezésére állni, nem elég magától értetődőnek, kiszámíthatónak lenni, nem elég csak beékelődni, megtalálni a helyünket, akár egy jellegtelen, funkció nélküli bútordarab a férfi életének díszletei között. Egyetlennek kell lenni. És meg kell testesíteni számára az összes többi, elérhetetlen, vágyott nőt, akiket ha ideje, kedve, lehetősége, férfiösztöne engedné, meg akarna szerezni önmagának. Azt a nőt kell megformálnunk, akit minden férfi magáénak szeretne, mégis csak egyvalaki kaphat meg.

A nő titokzatosságának, elérhetetlenségének, izgalmas nőiességének megtartásával el tudja érni azt, hogy a szeretett férfi hódítson, küzdjön, és végül győzzön. Ehhez azonban meg kell találni a bennünk rejlő Nőt. Nem az anyát, a dolgozó nőt, a feleséget, hanem a döntésképes, autonóm, izgalmas, nagybetűs Nőt. Nem létezik ettől inspirálóbb vonzerő. Milyen vonzó és vágyott az a nő, aki számára a párkapcsolat nem lelki köldökzsinór az élethez. Az ilyen nő nem támaszkodik, és nem válik energiarablóvá, hanem egyenrangú, inspiráló társ marad, akár egy életen át.

Az elkötelezett kapcsolatokban az érzelmi biztonság és szenvedély dinamikájának egyensúlyára kellene törekednünk. Az egyensúly nem terem magától, és nehéz folytonosan megújulni, új oldalunkat mutatni, mégis ez fontos ahhoz, hogy ébren tartsuk a szeretetteljes kötődést és a szenvedélyt. Ha egy kapcsolatban nem tanuljuk meg, hogyan őrizzük meg a szerelmet és a vágyat, a következőben sem leszünk képesek rá. Megkeresni, felébreszteni, újra – és újratanulni a vágyat, ez a tartós kapcsolatok kihívása.

Hol van a perzselő tűz a kapcsolatunkból? Hol marad az izgalom, a várakozás öröme? Folyton ezer fokon égni, mindig őrülten szerelmesnek lenni nagyon egészségtelen volna. A rózsaszín ködbe burkolt szerelem két-három év után megszelídül, átalakul, a kötődés érzése válik meghatározóvá, és bár a kapcsolatunk szoros és meghitt marad, mégsem marad ugyanolyan. Megtanulunk MI-ben gondolkodni, többes számban beszélni, a közös jövőt tervezni.  Szerelmünk észrevétlenül lecsendesül, eljönnek a hétköznapok. Senki nem tökéletes, mégis egymás szemében tökéletessé válhatunk, elfogadjuk egymás hibáit és hiányosságait, esendő emberként szeretjük és tiszteljük egymást. Illúzióinkat jelképesen elégetve, valódi önmagáért szeretjük és értékeljük őt, aki társként mellettünk áll.

Sokan az idő múlásával mégis kiüresedést éreznek, magányt és végtelen unalmat a szerelmi semmittevésben. Szomorúan legyintve állapítják meg, „már nem működik a kémia”, új tűz, új bizsergés után kutatnak. De kár az efféle hanyatlásokért. A szenvedély, az intimitás és az elköteleződés mértéke és aránya a párkapcsolat fejlődési szakaszaiban ugyanis folyamatosan változik.

Cikkajánló: A legfontosabb, amit egy apa tehet a gyermekeiért, hogy szereti az anyjukat
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A kapcsolatunk is egy rendszer, működéséhez energia és kommunikáció szükséges. Mégis hogyan lehet megőrizni a szenvedélyt a párkapcsolatban? Természetes folyamatként kell elfogadnunk, hogy a szerelem néhány év alatt átalakul, de ez nem jelenti azt, hogy a szenvedélynek már nem marad hely. Ha nem is minden percben, de olyan bensőséges pillanatokban, amelyben meg tudjuk élni az intimitást, a szenvedélyes együttléteket is át tudjuk élni. Ideje eloszlatni a tévhitet is, amely szerint a szexuális vágy és szenvedély magától jön létre, nem kell bele energiát, időt, figyelmet fektetni. Mert a párkapcsolat is egy olyan rendszer, ami belefektetett idő és energia nélkül nem működik, ha nem vigyázunk, lassan megszűnnek az érintések, és a szenvedély valóban elpárolog, mint a testünkre szórt feromonpermet. Tudatosítsuk magunkban, melyik párkapcsolati szakaszban járunk és azt milyen „hevület” jellemzi szenvedély szempontjából. Így sokkal könnyebben megértjük és elfogadjuk, miért nem reális, ha folyton a kezdeti szimbiózist, az eufórikus szenvedélyszerelmet várjuk a kapcsolattól.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Background photo created by freepik - www.freepik.com

People photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Love photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk