Megcsalás után megbocsátás: helyreállítható az elvesztett bizalom?

Egy eleven, izgalmas, és mindig megújuló, vibráló párkapcsolat vegytiszta, mert mentes mindenféle káros, zavaró összetevőtől. Nincsenek benne játszmák, lassan ölő „kapcsolatgyilkos” párbeszédek, melyek befordulással, veszekedéssel, vagy csenddel végződnének. Mentes a közénk kúszó hazugságoktól, és mentes az elvárásoktól, mert valójában nem egymás testi és lelki komfortérzetének kizárólagos elhozói vagyunk.

A kapcsolatunk vegytiszta, és lelki értelemben nem is vágyunk poligámiára. Miért is tennénk, mégis az évek, a rutin, a ritkuló minőségi idő, a beszürkült hétköznapok kifelé fordíthatják a figyelmünket, ha engedjük! Valójában nem a társunkat, hanem önmagunkat unjuk halálosan, és nem is az a harmadik vonz, hanem a bizsergető érzés, hogy vele mások lehetünk, másnak élhetjük meg önmagunkat. Néhány órára megszűnik a külvilág, a rossz közérzet, mert neki minden új és izgalmas belőlünk, lelkesen és pozitívan tükröz vissza minket, sokkal lelkesebben, mint a társunk, aki az összes arcunkat ismeri már.

A hűtlenségnek több árnyalata létezik

Van, aki csak fejben kirándul, vagy virtuálisan vetkőzik ki önmagából, és ahogy eltakarítja az előzményeket, és lezárja a laptopot, újra „hites társsá” változik. Sokan úgy gondolják, hogy az internetes megcsalás nem is igazi hűtlenség, hiszen nincsen fizikai kapcsolat, és a virtuális eltévelyedéseik miatt nem kell kilépniük a házasságból vagy a kapcsolatból, hiszen csak unaloműzésként szolgálnak. Mit jelent az érzelmi hűtlenség? Mikortól számít megcsalásnak, és vajon vezethet-e a tényleges fizikai megcsaláshoz, amely már komolyan veszélybe sodorhatja a párkapcsolatot? Akkor is van aggodalomra ok, ha konkrét testiség nem történik, csupán érzelmileg kötődik társunk egy másik emberhez, talán a normálisnál erőteljesebben? Az idegennel váltott titkos, lélekápoló üzenetváltások, a felé sugárzott nagyfokú, érthetetlen bizalom, a véget nem érő, megnyugvást hozó lelkizések miatt háttérbe szorulnak az összebújások, a közös programok, az együtt töltött minőségi idő.

Az érzelmi hűlenség érzelmi kötődést jelent, megkapjuk azt az elismerést, csodálatot, figyelmet, amit a meglévő kapcsolatunkban nagy valószínűséggel nem. Valaki odaadással van felénk, és szinte észre sem vesszük, hogyan kapcsolódunk egyre szorosabban, egyre mélyebben. Pedig ezek az „ártalmatlan viszonyok”  igenis tönkre tehetnek egy kapcsolatot. Nem alakul ki klasszikus szeretői viszony, nincs szex, az érzelmi megcsalás, a lelki kapcsolódás egy harmadikkal, mégis kínzó fájdalom a magára hagyott, elhanyagolt társ számára.

Meddig ártatlan egy flört?

Egy csábos mosollyal konstatálni, hogy másoknak is tetszem, mint izgalmas, szexi nő, és férfiként elégedetten besöpörni az elismerő, éhes női pillantásokat – eddig ártatlan a flört, és nem tovább. De tudatosan, sóváran lesni, kifelé figyelni, oldalakra regisztrálni, és késő este titokban még elküldeni azt a pirulós üzenetet valaki másnak, az nem ártatlan, és nem flört, mert alapjaiban rengeti meg a szövetséget, és energiát, figyelmet, libidót lop el belőle.

Mi az, ami nem működik, és miért nem? Mi az, amin feltétlenül változtatnunk kellene? Ha valaki ki tudja mondani: én nem eldobni akarom, hanem megjavítani, akkor mutatkozik meg igazi, tiszta emberi tartása. Ekkor még valamennyire visszahozható a kapcsolat kezdeti ártatlansága. Csak akkor tud beférkőzni egy harmadik két ember kapcsolatába, ha azon rés támad. A rés, a hajszálrepedés, mindig valamilyen hiányállapotot tükröz. A hűtlenek nem csak úgy „elindulnak megcsalni”, hanem eleinte próbálják hallatni a hangjukat, próbálják jelezni, érzékeltetni belső vívódásukat, hogy a másik is érzékelje, vegye észre, repedés, rés keletkezett a kapcsolaton. Ezek a jelzések sajnos nem kerülnek világosan kinyilatkoztatásra, és gyakran provokálásnak, kötekedésnek, hisztinek tűnnek, és a társam nem észleli, hogy a megjegyzések valójában elkeseredett, tanácstalan segélykiáltások.

A megcsalás után felépíthető újra az alapjaiban sérült bizalom?

A bizalom olyan, mint a tükör. Ha egyszer darabokra törik, szinte lehetetlen tökéletesen restaurálni. Ingadozó érzelmek, hegyek és hullámvölgyek jellemzik a félrelépést követő időszakot. A megcsalt félnek joga van dühösnek lenni, kérdezni, és megfelelő, őszinte, együttműködő válaszokat várnia elveszett bizalmának helyreállítására. Ne maradjanak titkok, és megválaszolatlan kérdések, ez csak újra befeszülést, érzelmi bezárkózást eredményez. El kell fogadnia azonban azt a tényt, hogy a félrelépés bekövetkezéséhez talán ő is hozzájárult. Kegyetlen igazmondó tükröt kell állítania önmagának, és fel kell tennie a kérdést: vajon mivel járult hozzá a másik eltávolodásához? Mindenkinek át kell látnia a saját részét a kapcsolat megromlásában.

A hűtlenséget követően elviselhetetlen érzelmi gyötrelmet okoz a felismerés, hogy nincs többé „enyém vagy, és én a tiéd”, a „hozzád hű leszek, és veled megelégszem” ígérete pedig egy elvetélt, soha meg nem született álom. Kudarc, bukás, és az egykori, régvolt meghitt kapcsolat teljes kiürülése maradt, és a szívet marcangoló házi feladat, hogy valahogy, mindketten éljük túl az érzelmi megrázkódtatást, új esélyt adva, legyünk túl rajta, érjük el újra az érzelmi stabilitást. A gyanakvás, a féltékenység érzése állandósulhat, ami normálisan a gyógyulási folyamat része, bár a hűtlen fél ezt igazságtalannak érzi, hiszen ő megbánta tettét, és szívvel lélekkel készen állna helyrehozni, ami elromlott. Önmagába nézve komolyan át kell gondolnia, mire van szüksége a jövőben ahhoz, hogy elkerülje a kísértést, és ezt világosan kinyilatkoztatnia.  

Ha képesek vagyunk túljutni a félrelépés okozta krízisen, és új esélyt adunk a szerelemnek, ha a hűtlenséget villogó, sípoló vészcsengőnek tekintjük, mely felhívja a figyelmet a résre, a kiüresedésre, a kapcsolat meggyengülésére, akkor a félrelépés a halódó szövetség feltámasztójává is válhat.

Cikkajánló: Észrevétlen kapcsolatgyilkosok
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A teljes élethez szövetség kell. Tom Hanks nem bonyolítja fölöslegesen az élet szálait, közel harminc éve él feleségével hűségben, együvé tartozásban. Az újságírók mostanában szeretik feltenni neki a kissé közhelyes kérdést, hogy mi a hosszú, boldog házasság titka. Így válaszolt: mert megingathatatlan. Ez a nő szeret engem vékonyan, szeret engem kövéren. Szeret engem kopaszon, szeret engem dús hajjal. Ez a nő, tudom, szeret engem. Szerencsés vagyok.”

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Pexels via Pixabay.com via eva.pébar via Foter.com / CC BY-SA

april-mo via Foter.com / CC BY-NC-SA

The Candid Street via Foter.com / CC BY

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2017. április 22 09:49
    "Ha képesek vagyunk túljutni a félrelépés okozta krízisen, és új esélyt adunk a szerelemnek," Ez az elvilágiasodott gondolkozás egészen mást sugall, mint amit Isten mond. Ahol a hűtlenség megtörténik, ott sosem volt szerelem, az a szerelem megcsúfolása, ott nagy üresség van. Azt az ürességet lehet folytatni... Az igaz szerelem Isten értékes ajándéka. A tiszta és szent vonzalom nem érzés, hanem elv. Akiket igaz szerelem indít, azok nem esztelenek, és nem is vakok ! Az ösztön izzó parázslása, két fiatal egymás iránt érzett elragadtatása nem szerelem, nem érdemli meg ezt a nevet. Az igaz szerelemnek értelmi alapja van, a szeretett lény mély és alapos ismeretével. A hűtlenség arra hívja fel a figyelmet, hogy lássuk meg azt, ami régóta a hűtlen szívben élt, titkon és elrejtve, mert amikor már csődöt mond a hűség, az a szív mélyén indul meg, és teljesedik ki ... Ezért is figyelmeztet a Biblia, hogy "Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet."
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk