Ha a nő sikeresebb lesz, tönkremegy a kapcsolat?

A férfi – mint a társastáncban - az életben is vezet, a nő követi. Tisztelet és egyenrangúság nélkül nem lehet a nőt jól átölelni, nem lehet vele harmonikus „élettáncot” kezdeni. A nő a tiszteletre és az értő figyelemre bizalommal válaszol…

A férfi – mint a társastáncban – az életben is vezet, a nő követi. Tisztelet és egyenrangúság nélkül nem lehet a nőt jól átölelni, nem lehet vele harmonikus „élettáncot” kezdeni. A nő a tiszteletre és az értő figyelemre bizalommal válaszol, átadja és megadja magát, csak így tudja odaadón követni a férfit. Csak így tud bízni és kötődni hozzá biztonsággal, végérvényesen. Az ilyen „táncban” a nő jól érzi magát, mert a helyén van, mert hiszen mindenki akkor boldog és kiteljesedett, ha megtalálta életfeladatát és azt a társat, akivel biztonságot, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, otthonosságérzést élhet meg, akivel hazaérkeznek egymásban.

Egy érett gondolkodású férfi számára soha nem a nő karrierje, ambíciója, eredményei jelentenek problémát, hanem inkább a kommunikációja: a férfias kisugárzás, a küzdőszellem, férfivirtus, a férfias önérvényesítés. A nők kommunikációja vált férfiassá, a modern, örökké harcolni vágyó, „szupernő” image-t hirdető világrend készteti őket arra, hogy férfi módon önérvényesítsenek. Ez a világ ma arra neveli a nőket, hogy küzdjenek, mégis ez a folytonos készenlétben lévő, önérvényesítő harc lohasztja leginkább a vágyat a férfiaknál. Régi igazság, a férfi csak azt a nőt imádja, akivel ő potens maradhat, hamar az ellenkezője történik, ha nem érezheti férfinak magát, ha nem talál kapcsolódási pontot a nő rendszerében, amelyben ő férfiként viselkedhet. Ha én nőként rálegyintek, ha nem bízom az erejében, ha lemondok róla, ha szavaimmal ledominálom, ha azt mondom, hiszem, ha látom, ha verbálisan kasztrálom, ha kapcsolatunk létjogosultságát folyamatosan megkérdőjelezem, akkor már régen nem tartom őt hiteles férfinak, és úgy érzem, semmi dolgunk egymással.

Egy sikeres nő keményen megharcol az eredményeiért, így sajnos túl gyakran a párkapcsolatok terepén is csatákat akar nyerni, így lesz lassan egy szépnek, ígéretesnek induló kapcsolatból dominanciát érvényesítő játszmák, hatalmi harcok színtere. Magas szintű tudatosság, és igen fejlett önismeret szükséges ahhoz, hogy egy férfi megfelelően tudja kezelni, ha a mellette álló nő munkájában elismertebb, és többet keres nála, főleg, ha a háztartásban és a gyereknevelésben is az övé a munka nagyobb hányada. A nő hozzáállásán nagyon sok múlik. Le tudja-e vetni a domináns, erős amazonszerepet, ahogyan átlépi a családi otthon küszöbét? Mennyi lágyságot, finomságot, női energiát menekít ki a férfiakhoz uniformizálódó karriervilágból? Hogyan tudja a férfit mindezek ellenére önbecsülésében erősíteni, férfiszerepének megtartásában segíteni? Egy életét nőies prioritások alapján vezető sikeres nő számára a siker mindig és elsősorban a boldog magánéletet jelenti. A siker felszínes szempont, mit sem ér, ha nincs kivel megosztani, nincs ki mellettünk álljon bármi történjen, és nincs kinek beszélni legmélyebb félelmeinkről.

Az erős nőt egy még erősebb férfi tudja megtartani. A sikeres nő egy biztonságot nyújtó támaszon előre tudja engedni gyengéd, biztonságra vágyó árnyékszemélyiségét, így válhat érzelmi családfenntartóvá, a családi tűzhely melegét őrző női lénnyé. Bárki csak olyan társ mellett lehet tartósan boldog, aki nem harcol örökösen hatalomért. Aki mellett „csak úgy meg lehet melegedni”, ilyen társ hozhat harmóniát. A külső megfog, a belső megtart. Hiába a vonzó külcsín, ha belül kevés az értékelhető, szerethető tartalom: egy erős, határozott, okos, ugyanakkor nőies, kedves nőnél a férfi számára kevés vonzóbb dolog létezik. A férfiak nem félnek a sikeres nőktől, inkább büszkék arra, ha egy csillogó intelligenciájú nő oldalán lehetnek igazi férfiak. Itt természetesen olyan érzelmileg érett férfiakról beszélek, akik maguk is meg vannak áldva szürkeállománnyal, és nem csak alkalmi szórakozást keresnek.

Mindkettőnk véleménye legyen ugyanolyan fontos

A családot, vagy a párkapcsolatot érintő döntésekben mindkettőnk véleménye számít. Függetlenül attól, ki mennyit keres! A közös döntésekkel erősödik a szövetség érzése, a közös a felelősség, ez pedig elhozza a vágyott biztonságérzetet, erősíti a kötődést és a bizalmat, ami kapcsolatuk fejlődéséhez szükséges. A közös döntések hiánya pénzügyi hűtlenséghez és komoly konfliktusokhoz vezet. A házasság nem csak érzelmi, hanem gazdasági szövetség is.

Legyünk egymással őszinték, beszéljünk a pénzügyekről

Az anyagiak is megölik a szerelmet. A pénz gyakran erősebb tabu, mint a szex. Az anyagi helyzet előbb-utóbb terítékre kerül egy kapcsolatban, de még mindig nagyon ritkán tudunk erről nyíltan, őszintén beszélgetni. Gyakran ha a párok nem anyagi kérdéseken vitáznak, akkor is azon vitáznak, csak nincs bátorságuk kimondani, vagy maguk sem látják, pontosan mi is a téma. Fontos, hogy megosszuk egymással aggodalmainkat, akkor is, ha pénzkérdésről van szó. Ne hallgassunk el előléptetést, fizetésemelést, nagyobb beruházást.

Cikkajánló: Ölelj át és engedj el! 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A pénzügyi közösség mellett maradjunk függetlenek

Mindketten, persze ésszerű keretek között maradva, bűntudat nélkül tudjuk elkölteni azt a pénzt, amit magunkra szánunk.

Legyünk büszkék egymás sikereire

Egymás rajongói és nem riválisai vagyunk, együtt örülünk minden sikernek, mérföldkőnek, nem tekintjük a másikat versenytársnak, nem akarjuk legyőzni, az igazunkat hajtogatni, minden áron dominálni. Mert aki igazi társ, az mindig veled együtt akar odaérni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Music photo created by ArthurHidden - www.freepik.com

People photo created by yanalya - www.freepik.com

Food photo created by drobotdean - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk