Ezért nem lehet működőképes egy nyitott kapcsolat

Mit tegyünk a megmentendő szerelmekkel? Mi legyen, ha elfáradt a szenvedély, az egykori túlfűtött vágy? A két ember remek párost alkotott, de a vágyódás, a sóvárgás elillanni készül, és ők passzívan, dologtalanul hagyják, hogy megfakuljon mindaz, ami eddig teljes érzelmi biztonságukat jelentette.

Azt gondolom, a krízist megélő párkapcsolatokból leginkább az egymás iránti valós, odaforduló figyelem, az értelmes, szeretetalapú emberi beszéd, a nemet mondás képessége, határaink meghúzása és a konfliktusok felvállalása hiányzik. Nem lehet minden emberi kapcsolatunk tökéletesen harmonikus, de arra törekedhetünk, hogy legyen egy igazi kapcsolatunk, melyben megélhetjük a teljes elfogadást és intimitást, és amelyben nem kell félnünk, hogy megbántanak, vagy megszégyenítenek. Ha csak nincsenek súlyos elköteleződési problémáink, a kötődés vágya ott él mindannyiunkban, egy egészséges lelkű ember nem létezik kötődések nélkül, ez elemi igény. Hosszú távon nem opciók akarunk lenni, hanem az egyetlen lehetséges út egy társ számára, akihez jó hazamenni, és akivel lelki szinten is hazaérkezünk egymásban. Egy véd- és dacszövetség kell, melyben szükségünk van arra, hogy kölcsönösen az Egyetlen szintjére emeljük fel egymást, mindenki számára fontos ez a biztonságos védvonal. Mert az ember alapvetően olyan, hogy igényli az intimitást, a meghitt, szoros és mély szeretetkapcsolatokat, amelyeket nem lehet megosztani senki mással.

A külső lehetőségek tárháza végtelen, és sokan próbálkoznak gyorsjavítási megoldásokkal, úgy gondolják, egy társ megtartásához, a tűz szításához, az újító energiák beengedéséhez a „legális” félrelépés, a nyitott kapcsolat a legcélravezetőbb megoldás. Segítő írásaim célja nem a moralizálás, vagy az, hogy pálcát törjek bárki felett. A cél mindig az, hogy a párkapcsolatok szövetségét erősítsem, és a párok a segítségemmel a számukra legkomfortosabb megoldást találják meg problémáik megoldására. Mégis azt gondolom, egy nyitott kapcsolat csak ideig-óráig működhet. Az a fél, akinek nincs lehetősége külső kapcsolattal fűszerezni az életét, érzelmileg képtelen lesz elviselni, hogy társa más karjaiban találja meg a hiányzó örömöt. Hosszú távon mindenképpen sérül az eredeti kötelék, hiszen a nyitás idővel akár egy állandó külső kapcsolatot is jelenthet, amiben akár érzelmi töltet is jelen lehet. A természetes emberi érzések, a féltékenység, a normális mértékű birtoklási vágy majd felülírja a nyitottság iránti igényt, ami konfliktusokhoz vezet, és a vége az, hogy összeomlik az egész, mint egy kártyavár.

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy BEDŐ IMRE, a Férfiak Klubja alapítója, A megbízható férfi című új sikerkönyv és a Férfienergia bestseller írója május 9-én Mit tehet a nő a férfi Férfivá válásában? Májusi Ötvösműhely Bedő Imrével címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre. A kép után folytatódik a cikk, további jó olvasást!

A kapcsolat megnyitása helyett a meglévő kötelék sérüléseinek gyógyítására, erősítésére kellene inkább erősen figyelni, ott megélni és megtalálni a harmóniát. Hiszen a szőnyeg alatt ott rakódik párkapcsolatunk „szemete”, a ki nem mondott sérelmek, csalások, árulások. Előbb belül kellene folyamatosan és rendszeresen tisztázó beszélgetésekkel rendet rakni, csak így történhet meg kapcsolatunkban az érzelmi nagytakarítás. Érezni fogjuk a megnyugvást, a feloldást, a megkönnyebbülést. Később a szenvedély újbóli fellángolását is meg fogjuk tapasztalni,  hiszen a tisztázó beszélgetések hatására egymás iránti érzéseink is felfrissülnek, felforrósodnak, energiával telitődnek.

A nyitott kapcsolatot sokan úgy fogják fel, mint egy hobbit, felüdülést, kikapcsolódást, rekreációs szexet folytatva másokkal. Tény, hogy a nyitott kapcsolat elvonja a figyelmet a meglévő kötelék valós problémáitól, és „legálisabb”, mint szeretőt tartani. Valami olyasmi, mint házon kívül étkezni, és finom ételekkel jóllakni, de a bevásárlást egyre csak halogatni, pedig otthon kong a hűtő az ürességtől. Az intimitás azt is jelenti, hogy figyelünk egymásra, és akik problémákkal küzdenek, elsőként a teljes, szeretetteljes, odaadó figyelmet hiányolják. A nyitott kapcsolat egy meglévő, széttört kötelékben pontosan azt jelenti, hogy a társam helyett másokra fordítok időt és figyelmet.

Ha a szeretet valódi, akkor a nyitott kapcsolat nem létező fogalom. Egy igazi, elkötelezett szeretetkapcsolatban ugyanis egyetlen egészséges lelkületű férfi, vagy nő sem viseli el, ha a felesége, férje mással fekszik le. A nő önbizalma, a férfi hiúsága hosszú távon végzetesen sérül, és a kapcsolatot fokozatosan átlengi majd a bizalomvesztés, a bizonytalanság, a „nem vagyok neki elég” érzése. A nyitott kapcsolat is csak megcsalás. Ha a társam másra figyel, másnak ajándékoz minőségi időt, és mással szeretkezik, akkor az már nem nevezhető semmilyen kapcsolatnak, inkább kirakatéletnek, melyben lakótársként egy élettérben, egy fedél alatt, egymástól eltávolodva létezünk. Igazi kommunikációs híd kellene, lélektől lélekig tartó. Egy sérelmekkel, elfojtott feszültségekkel tarkított, széthulló kapcsolat réseit a nyitás nem fogja összeforrasztani. Az erotikus távlatok más úton is bővíthetők, ha izgalmasabb szexuális életet szeretnénk, akkor mindenekelőtt belül kell elkezdenünk a rendrakást. Bármikor lehet új izgalmakat vinni a szexuális életbe.

Cikkajánló: A boldog kapcsolatok titka: a biztonságérzet és a szenvedély egyensúlya

Vajon igazi lehet-e egy lelki kapcsolódás két ember között úgy, ha folyamatosan másokkal is megélik a testiséget? Ne féljünk kimondani: a nyitott kapcsolat is csak megcsalás, mely során erősen sérülhet mindkettőnk önbecsülése. Ha figyelemmel, szerelemmel, minőségi idővel, szeretettel töltjük be egymás életét, ha egymás szellemi, érzelmi, szexuális igényeit kielégítjük, ha minden szempontból odafigyelünk egymásra, akkor nem fogunk másra vágyni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Office photo created by freepik - www.freepik.com

People photo created by yanalya - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk