Aki szereti önmagát, az képes jól szeretni – az önbecsülés 6 alappillére

Legvonzóbb és egyben legsérülékenyebb tulajdonságunk az egészséges önbecsülés. A gyermekkori traumák, verbális erőszak, az érzelmi, fizikai bántalmazás, később a negatív élettapasztalatok, szakítás, válás, az alkalmatlanság, kirekesztettség érzése folyamatosan, rétegről, rétegre rakódnak a lelkünkre az évek során. Az önbecsülés azonban nem szerencse kérdése, nem kiváltság, vagy szuperadottság, ami csak keveseknek adatott meg. Sokkal inkább olyan képesség, amelyet kisebb vagy nagyobb erőfeszítéssel bárki elsajátíthat, vagy ha elveszett valahol, visszahozhat az életébe. Nem az a kérdés, hogy van-e, hanem sokkal inkább az, hogy hol veszett el, és miért nincs. Egy torz tükör előtt állunk, ami folyton ismételget, hogy „nem vagy elég”, „úgysem fog sikerülni”, és lassan hiszünk a tükörnek, elhisszük a negatív, torz mantrát, és egy idő után már csak azokra a dolgokra figyelünk, amelyek ezeket az állításokat erősítik. Az önbecsülés hiánya együtt jár a magabiztosság hiányával, a külvilág véleménye pillanatok alatt romba döntheti önértékelését, ezért mások útmutatásait várja, ahelyett, hogy saját vágyait, valódi belső szükségleteit követné. Aki szereti önmagát, az képes jól szeretni és felismerni mások iránta érzett szeretetét is. Egy alacsony önbecsüléssel küszködő ember gyakran szenved társfüggőségtől, a szerelemtől akar boldog lenni, majd a társ elhozza a helyes önértékelést, énképet, önbizalmat az életébe, pedig egy párkapcsolat nem terápia, és nem gyógyír önértékelési problémák kiküszöbölésére. Mindenkinek valóban készen kellene állni egy kapcsolatra, úgy hogy az egyedüllétben tett szert a megfelelő szintű önbizalomra és önbecsülésre.

Ha valakinek alacsony az önértékelése, nem egy párkapcsolat fogja kihúzni ebből az állapotból, mert ez újra és újra csak függőségi viszonyba helyezi a külső elismerésektől.

Ahhoz, hogy értékesnek és szerethetőnek érezzük magunkat, nem az a feltétele, hogy kívülről folyamatosan elismerjenek. Az egészséges önbecsülés, az önszeretet az egyik legvonzóbb tulajdonság. Lehetek-e igazán vonzó és vágyott a társam szemében, ha mindez hiányzik belőlem? Történhet szívtörés, romboló életesemény, ami az önszeretet elvesztéséhez vezet. De ami elmúlt, azt jobb lerúgni, mint egy rossz, elhordott bakancsot. Ha megbocsájtottam önmagamnak, akkor megtanultam a leckét, akkor többé nem ostorozom önmagam, hogy mi lett volna, ha... Akkor nem függök, nem támaszkodom, nem vagyok csonka félember. Egyedül is egész, hiteles, önszerető ember vagyok, nincs másik felem, nem adom a boldogságra való képességem egy másik ember kezébe, nem ruházom át saját jóllétem, érzelmi komfortom felelősségének súlyát valaki másra. Az önbecsülés helyreállításához időre van szükség, és ha szeretnénk kiszabadulni ebből a spirálból, akkor fontos, hogy ezt az időt megadjuk magunknak.

Nathaniel Branden kanadai-amerikai pszichoterapeuta, író szerint az önbecsülésnek 6 alappillére van.

Tudatosság

Beemelni a tudatunkba a jót és a rosszat is, szembenézni nemcsak a vonzó és pozitív tulajdonságainkkal, hanem kudarcainkkal, sérüléseinkkel, gyengeségeinkkel is. És ugyanezzel az attitűddel hozzáállni az élethez, amely szintén nem tökéletes, nem csupa boldogság, hanem vannak benne krízisek, mélységek.

Önelfogadás

Az önelfogadás a tudatossággal kapcsolható össze, megértjük, mi miért történt, rálátunk lelki működésünkre, családi mintáinkra, és elfogadjuk, hogy esendő emberek vagyunk.  Lehetnek negatív érzéseink, azokat ki is fejezhetjük, követhetünk el hibákat, lehetünk dühösek, fásultak, fáradtak, féltékenyek. Ami azonban nem azt jelenti, hogy nem kell fejlődnünk, vagy változnunk.

Felelősségvállalás önmagunkért, önállóság

A felelősség felvállalásával a pozitív történések, a sikereink a mi sikereink lesznek, a kudarcaink pedig az önismeretünket gazdagítják, mert rejlik bennük a fejlődési lehetőség.

Integritás

Mire a felnőttkor küszöbét elérjük, már van szilárd értékrendünk, meggyőződéseink, és ha ezekkel igyekszünk összhangban élni, szeretni, döntéseket hozni, cselekedni.


Cikkajánló: Szeretettel mondjátok ki egymás nevét! – így lesz sikeres a párkapcsolati kommunikáció
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Céltudatosság

Súlyos krízisek esetén a cél lehet az egyetlen kapaszkodó az életben, legyen szó bármilyen kisebb célról, ami hozzájárul ahhoz, hogy saját értékességünkbe vetett hitünket, és a „van miért élnem” érzést ne veszítsük el. A célok követése hozzájárul a jóllétünkhöz és énhatékonyságunkhoz.

Asszertivitás

Az asszertivitás, a szeretetalapú kommunikáció az aranyközépút a passzív, behódoló, alárendelt, illetve a fenyegető, leuraló magatartás között. Ezáltal úgy érvényesítem szükségleteimet, hogy azzal nem bántom meg a másikat, és hozzásegítem ahhoz, hogy az ő érdekei se sérüljenek. Önmagam szeretete és elfogadása miatt tiszteletben tartom és ismerem a saját lelki működésemet, így a saját határaimat is. A szeretet alapú, asszertív kommunikáció megtanít jól szeretni, ha hibáztál bocsánatot kérni, ha megbántottak, a megbocsátást megadni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Woman photo created by senivpetro - www.freepik.com

People photo created by ArthurHidden - www.freepik.com

People photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk