A párkapcsolati változatosságot egyetlen partnerrel is megélhetjük!

Ma minden azt hirdeti, hogy a változatosságot csakis újabb és újabb partnerekkel élhetjük meg, így egyre nehezebbé válik az elköteleződés.

A nő csábító, a férfi vadászó és hódító. De hogyan tartható fenn az egymás iránti kíváncsiság és rácsodálkozás egy tartós kapcsolatban? Boldogan élünk, míg meg nem halunk, és elfelejtjük, már hogyan nyílik a szenvedélyt tartósító üvegcse. A hétköznapok szürkeségén túl már nem hívjuk újra táncba a szerelmet. Az esetek többségében holtomiglan-holtodiglan „punnyadunk”, és e pillanattól kezdve elegendő a passzív részvétel, és a kezdeti égszakadás-földindulás, vagyis szerelmi eufória tenger méltatlanul langyos állóvízzé párolog. Pedig ha jelenlegi kapcsolatunkban nem tanuljuk meg, hogyan őrizzük meg a szerelmet és a vágyat, akkor a következőben sem leszünk képesek rá.

A szexnek nagyon is sok köze van a boldog párkapcsolathoz. A kezdeti égszakadás-földindulás érzések után a bolygók ismét elfoglalják megszokott helyüket, és a párkapcsolatban is eljönnek a hétköznapok. A kapcsolat dinamikája megszelídül, átalakul, de továbbra is érzelmi és biológiai igényünk kell, hogy maradjon a boldog testi szerelem. Ha minden más, még a lényegtelen, hétköznapi dolgok is a szex elé helyeződnek, az ölelés, az érintés egyre inkább csupán lelki közösség, akkor ütött a párkapcsolat vészharangja, ideje sürgősen elkezdeni dolgozni a szerelmi életen. Az érintés az egyik legfontosabb szeretetnyelv, felnőtt párkapcsolatainkban az érintés egy része szexuális jellegűvé alakul át, és a szeretkezéssel oxitocint gyűjtünk, így erősítjük érintésről érintésre kötelékünk falait. A szerelemhormon, az „összebújós”, kötődést elősegítő hormon még közelebb hoz minket, szerelmünk a ragaszkodásra, az elköteleződésre és a kiegyensúlyozott, kielégítő szexuális élet pillérjeire épül. Az oxitocin az érdeklődést fenntartó hormon is, mely újra és újra vérátömlesztést ad a monogám kapcsolatoknak, új erővel, frissítő energiákkal töltve meg azt.

Szexualitás nélkül is létezik lelki intimitás, van jó éjt puszi, van bátorító ölelés, megnyugtató vállba veregetés, és van összebújva alvás, de ha nem pattognak az erotikus szikrák, nincs tűz, nincs jóleső libabőrözés, nincs lángolás, és nincs szeretkezés utáni vágy, akkor csak életközösségben létezünk, de nincs valódi, eleven, izgalmas, vibráló kapcsolódásunk. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy bizonyos számú év elérése után teljesen és tartósan kialudjon a szenvedély. Boldogok vagyunk-e valójában, ha egyáltalán nincs közöttünk testi szerelem?

A nőt naponta meg kell hódítani, a férfit naponta el kell csábítani. Nem kell ahhoz sok idő, hogy csak a hibáit lássuk a másik embernek. A nőt minden pillanatban gyönyörűnek láthatja a mellette álló férfi, és a férfi minden pillanatban lehet félisten, akitől elalél a szívünk. A kifogáskeresés, a „másfelé álmodozás” csak annyi jelez, hogy valami baj van velünk. A vágy zabolátlan, kiszámíthatatlan, és nem ismeri a megszokásokat, a komfortot, az ismétléseket, a monotóniát. A vágy legnagyobb ellensége pedig a monotónia. A tartós párkapcsolat megbízhatóság és közelség, de a vágy féktelen, nem bírja a kontrollt, szereti az újdonságot, az ismeretlen, járatlan utakat, és bizonyos távolságot preferál. Minél inkább benne vagyunk a kapcsolat komfortzónájában, annál jobban vigyázunk a bevált mozdulatokra, a bejáratott szexuális forgatókönyvre, vagyis arra ügyelünk, hogy benne maradjunk a komfortzónában.

Bármennyire nem veszünk tudomást róla, de egy ellaposodott kapcsolatnak fizikai következményei is vannak, jönnek a napi fedőkonfliktusok, feszültségek, robbanás a legbagatellebbnek tűnő helyzetben. Ösztönösen ventiláljuk a hiányt, a frusztrációt, a fájdalmat, mert a kapcsolatunk megrekedt, és nem tud harmonikus irányba elmozdulni.


Cikkajánló: Miért félünk megnyílni a másiknak? Enélkül nincsenek igazi találkozások! 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A párkapcsolatunk sikere kettőnkön múlik, akik nem félünk megnyitni a szívünket egymás felé, és nem félünk minden tőlünk telhetőt invesztálni. Energiát, figyelmet, minőségi időt, bókot, elismerő szót, meglepetést, gyöngédséget, spontaneitást, szerelmet, összetartó szeretetet, szexet, vágyat. A házasság tényleg olyan, mint egy befektetési számla. Minél többet invesztálok a szövetségünk megerősítésébe, a kedvességem, támogatásom, odaadásom kinyilatkoztatásával, annál intenzívebben növekszik közös érzelmi bankszámlánk, melyben így mindig elegendő érzelmi alap marad, hogy fedezze a kapcsolatunk által elszenvedett veszteségeket. Így tudjuk folyamatosan kapcsolatunk sérüléseit gyógyítani, és az utat egymás felé újra és újra megtalálni.

(Ehhez viszont tisztában kell lennünk azzal, hogy egy elkötelezett párkapcsolatban is megélhető a változatosság, feltéve, hogy mindketten nyitottak vagyunk a fejlődésre. )

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com

People photo created by yanalya - www.freepik.com

People photo created by ArthurHidden - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk