A nők mindig felfelé szeretnek?

A férfiak felé ma ellentétes vágyakat támasztanak a nők: egyszerre legyenek kemények és lágyak. Legyenek életerősek, markánsak, dominánsak, karakán maszkulin vonásokkal, ami üzenje, kiabálja a női társadalomnak: „erős vagyok, ezért erős, egészséges utódot nemzek. Csodás genetikai állományom, erényeim garantálják az utódok lehető legjobb örökségét”. Egy férfi ugyanakkor legyen lágy, legyen gondoskodó társ, mindenkori érzelmi támasz, értőn figyeljen, óvjon, védelmezzen.

A nők számára a pénzügyi stabilitás valóban az egyik legfontosabb tényező, amit egy potenciális partner esetében mindenképpen szem előtt tartanak. Miért? Mert a stabil pénzügyi háttérből a Nők éppen a fenti tulajdonságokra következtetnek, vagyis arra, hogy a férfi felelősségteljes és megbízható. Ha rendben vannak a pénzügyei, akkor egyéb pozitív, vonzó, férfias tulajdonságokkal is rendelkezik, mert nem csak a pénzzel tud bánni, hanem képes lesz érzelmi és anyagi családfenntartóvá is válni. Ez a tény sokkal többet árul el egy férfiról, mint bármilyen külsőség. A nő, ha saját önértékelése is rendben van, akkor „felfelé szeret”, vagyis az erős jellemű határozott, ambiciózus, magabiztos férfiakat fogja megfelelő társként értékelni, nem a támaszkereső, terelgetni való, határozatlan és önállótlan fiúkat. Az anyagi biztonság erőforrást jelent, a ragaszkodás, a hűség, az elkötelezettség mind azt jelentik, hogy a férfi hajlandó megosztani a szeretett nővel erőforrásait.

Azok a független nők, akik szintén rendben vannak egzisztenciálisan, tehát van önállóan felépített, szépen vezetett egyszemélyes életük, státuszuk, esetleg hatalmuk, és saját erőforrásaik, olyan férfit keresnek, aki szintén rendelkezik legalább ugyanilyen erőforrásokkal, vagy inkább még több, még értékesebb státusszal. Azért vágynak olyan férfira, akinek van egzisztenciája, intelligenciája, státusza, humorérzéke, tekintélye, helye az életben, mert ezek mind erőforrást jelentenek. A törekvő, értelmes, szorgalmas, ambiciózus erőforrásokkal rendelkező férfi mellett fogja letenni a voksát, ilyen társra van szüksége.

Egy férfit az is férfivá teszi, hogy kifejlesztette önmagában a felnőtt felelősségvállalás képességét, vagyis hajlandó megosztani erőforrásait a szeretteivel. A nő nem azért vonzódik egy karrierjében sikeres férfihoz, mert az sokat keres, hanem azért, mert a sikeres karrier szintén erőforrást jelent. Az elkötelezettség, felelősségvállalás, önbizalom, szenvedély, ambíció, elhivatottság, kitartás – ezek mind olyan jellemvonások, amelyek egy férfit potenciális társsá tesznek.

Egy érzelmileg érett nő nem a másik felét kutatja, nem a törött darabjaiba illeszkedő, passzoló embertársát keresi, aki éppen ott van darabjaira hullva, ahol ő, ezért pontosan illeszkednek. Erőforrásokkal rendelkező férfit keres. És azt szeretné, hogy az a férfi nála is erősebb legyen, és olyan stabil, úgy lehessen bízni benne, hogy képes legyen őt is megtartani.

A hipergámia „felfelé választást” jelent. A nők, ha potenciális társról van szó, olyan férfit fognak választani, akik a saját státuszukhoz, erőforrásaikhoz képest jobbal, többel, értékesebbel bírnak. Azok a férfiak túlélőképesek, akik erőforrásokkal rendelkeznek. Ez az erőforrás lehet siker, pénz, intelligencia, státusz, humorérzék, tekintély, hely az életben. A női ösztönök nem a férfi pénzét vagy más erőforrásait keresik, hanem a viselkedésében, megnyilvánulásaiban azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy rendelkezik ilyen erőforrásokkal. A nő azt a férfit fogja vonzónak találni, akinek a testbeszéde magabiztos, határozott, és önbizalomról árulkodik.

A férfi sikere is erőforrás. Sikere abban rejlik, hogy megtartja az adott szót, amit önmagának, másoknak ígér, és megteremti a világot, amiben élni akar. Sikerének titka a talpraállás, a hit, és az újrakezdés képessége. Manapság a siker fogalmának értelmezése eltorzult, mert ma a siker elsősorban hatalmat, népszerűséget, luxust és pénzt jelent. Ezek a felszínes szempontok azonban nem a siker valódi mérőszámai. Kiegyensúlyozott családi élet, harmonikus viszony a szeretteinkkel, társunkkal, igazi értékeket hordozó, helyes példa a gyerekeinknek, becsület, tisztelet, erkölcs. Mert mi a siker, ha nem ez? A sikeres férfi egy érett gondolkodású nő számára nem mindig a tele zsebet jelenti, hanem olyan férfi, akire számíthat, akire rábízhatja magát, akiben megbízhat, aki kitartásával, elkötelezettségével, felelősségvállalásával, tenni akarásával mind az erőt, az értéket képviseli.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by Racool_studio - www.freepik.com

mari lezhava on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk