A nők még mindig férfias férfira vágynak

„Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,/de mi férfiak férfiak maradjunk/és nők a nők - szabadok, kedvesek/- s mind ember, mert az egyre kevesebb...” (József Attila: Thomas Mann üdvözlése)

Már József Attila figyelmeztet a felborul szerepegyensúlyra, a női-férfi létforma megváltozására. Nő és férfi nem lehet ugyanolyan. A modern nő erős, független és szabad. Szabadon alkot véleményt, szabadon valósítja meg önmagát, szabadon dönthet a saját testéről, szabadon épít karriert, szabadon éli mindennapjait, és szabadon dönt az élet kardinális és másodrendű kérdéseiben. Időnként azonban elbizonytalanodik, mert a konzervatív női szerepek, és a határozott, öntudatos, erős nő szerepe között zsonglőrködik… Fejében kavarognak a jungi női archetípusok, és e kaotikus zűrzavarban ellágyul egy kisbaba láttán, majd mégis úgy dönt, hogy ő mégiscsak egy igazi amazon, aki senkire nem támaszkodik, és mindent meg tud oldani férfisegítség nélkül, még a gyerekkérdést is. Ha eljön az ideje, az ő gyereke majd egy Petri-csészében fogan, na és.

„…végül mégis a férfias értékeket képviselő partnertől alélnak el…”

A modern nő azonban nem csak harcolni akar, hanem ő is vágyik egy inspiráló szeretetkapcsolatra. Ám ha mindig megingathatatlan, rettenthetetlen erőt, sőt férfierőt sugároz, ha nem képes elengedni magát, és nem békül ki saját lágyabb, férfigondoskodásra született árnyékszemélyiségével, és nem ismeri el a létezését, akkor soha nem változik meg a kisugárzása. Soha nem figyel fel rá a neki való erős férfi, aki fejlett érzelmi intelligenciájú, rugalmas, alkalmazkodó, és tiszteli az ő autonóm lényét, tiszteli önállóságát és szabadságát. Aki mellett ő biztoságban érezheti magát.

A nők ma eszeveszetten küzdenek a nemek diszkriminációja ellen, és melldöngetve ismételgetik, hogy mindenre képesek férfijelenlét nélkül, még a teherbeesést is megoldják. De végül mégis a férfias, hagyományos értékeket és férfiszerepet képviselő partnertől alélnak el, aki kinyitja az ajtókat, felsegíti a kabátot, és nem felezi a vacsoraszámlát.

Akármennyire is dívik az egyenjogúság, a nő akkor érzi nőnek magát, ha nem kell mindig erősnek lennie, és mindenben egyedül döntenie. A nők rengeteg jogot kivívtak maguknak a történelem során, tanulhatnak, szavazhatnak, dolgozhatnak, és ma felvállalhatják a vágyaikat, dönthetnek a saját testükről, de ettől még nőnek akarják érezni magukat, és csakis egy erős férfi mellett lehetnek ízig-vérig nők. Persze mindez csak úgy lehetséges, ha végre képesek előtérbe helyezni, előre engedni a feminin oldalukat, és az irányítást a férfi kezébe adják. Meg kell tanulniuk engedni a saját, eddigi, látszólag jól működő hatáskörükből, előre kell tessékelniük a gyenge nőt, és engedni, hogy egy Férfi Férfiként viselkedhessen mellettük.

A gender elmélet a férfiszerepet ugyanúgy károsítja, mint a nőit

Nem lehetünk ugyanolyanok. Mindez megcsonkítja, majd elpusztítja a női karaktert, a női reakciókat, a szerepviselkedést, és úgy egészében a női mivoltot. A gender elmélet a férfiszerepet, a férfias viselkedési normákat ugyanúgy károsítja. Márai Sándor is ír a bizánci férfiakról, akik nőiesen puhák, lágyak, befolyásolhatók voltak, mosolyogva, kedvesen kerülték a konfliktust, és szívesen kiszolgálták a náluk szociálisan hatalmasabbakat. Ez a puhaság, feminin lágyság a külsejükben is megmutatkozott: puha szövetekbe burkolták magukat, és szerették a hajlékony, hasított bőr lábbelit. Megjelenésük, viselkedésük, alkalmazkodókészségük, konfliktusoktól való kitérésük, mind ennek a puhaságnak a jegyében mutatkoztak meg. Őket nevezte Márai Sándor bizánci férfinak mintegy hatvan éve, bár ő a megnevezés alatt főképp a szolgalelkűséget értette, tudjuk, hogy mindez több annál, mert a férfiatlan férfi téma már ekkor napirenden volt.

A modern férfi mindennapjaiban egyre inkább első helyre kerül az esztétikus megjelenés, a látványos, hangsúlyozott fizikai erőnlét, és a szexuális vonzerő. Pedig a túltengő tesztoszteron, és a maximumon pörgő potencia nem a férfiasság csimborasszója, és a formára kiszedett szemöldök, valamint a divatbemutatókon hosszú hajjal, lágy esésű női ruhákban, sifon blúzokban felvonuló férfimodellek megjelenése igenis válságtünet.

A maszkulin ideálokat követő nők már nem csak azonos megbecsülést követelnek maguknak, hanem alapvető biológiai és érzelmi különbözéségük ellenére ugyanolyanok akarnak lenni, mint a férfiak. Testépítést végeznek, bokszolnak, vezető pozícióra, politikai, tudományos sikerekre törnek, kiválóan kommunikálnak, önmegvalósítanak, egzisztenciát építenek, jól ismerik a siker ízét, és a teremtés felemelő élményét. Karrierbeli sikereik azonban szomorúan karöltve járnak a magánéleti kudarcokkal, szerelmi életüket gyakran elbénázzák, és fogalmuk sincs, hol ronthatják el.

„Ha ugyanolyanok vagyunk elvész a játék öröme”

Miért lesz a nőből csupán nőnemű lény, aki pontosan olyan, mint a férfi, csak vaginája van? Van-e ennek a tendenciának nyeresége? Igényli-e még a nő, hogy felsegítsék a kabátját? Talál-e a férfi kapcsolódási pontot az ő feminista eszméken nyugvó világában? És vonzó-e a nő, aki viselkedésével, beszédstílusával, hanghordozásával és öltözködésével is a férfivilághoz idomul, és álcázza nőiességét? Kinek uniformizált lénye már egyáltalán nem közvetít lágy nőies energiákat, és nem kitűnni akar, hanem pontosan elvegyülni a férfiak között? Kérdezzük meg a férfiakat, hogyan reagálnak minderre, kedvező, vagy veszélyes törekvése-e ez?

Ciakkajánló: Nem látja bennem a nőt, nem látom benne a férfit

Ha ugyanolyanok vagyunk elvész a játék öröme. Ha nincs vadász és vad, akkor a férfi nő kapcsolata, és a társkeresés elveszíti dinamikáját, unalmassá, lapossá válik, elillan a fűszer, az izgalom, és cseppet sem jelent majd kihívást.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Tim Green aka atoach via Foter.com / CC BY

1556045 via Pixabay.com

Jnicosv via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk