A megbocsátás nem elég, a bizalom helyreállításához gyógyító beszélgetésekre van szükség

A bizalom érzelmi biztonságot jelent, arról, hogy ráébredek, valaki ott van mellettem, és neki kitárhatom a szívem, levethetem álarcaimat, lebonthatom falaimat. Kinyilatkoztatja és érezteti: „velem biztonságban vagy”...

A bizalom érzelmi biztonságot jelent, arról, hogy ráébredek, valaki ott van mellettem, és neki kitárhatom a szívem, levethetem álarcaimat, lebonthatom falaimat. Kinyilatkoztatja és érezteti: „velem biztonságban vagy”. A bizalom az az érzés, amikor tudom, hogy a másik ember megkérdőjelezhetetlenül és megingathatatlanul jó ember, és minden cselekedete a közös boldogulásunkat, jóllétünket építi. Nem csupán a társam, barátom és szerelmem, hanem minden szerettem és jóakaróm egy személyben. Benne bízhatok, mert tudom, hogy nem veszi el a díszeimet, sem hitet, sem méltóságot, sem önbecsülést. Inkább szépséggel, kisugárzással, ragyogással tölti meg az életemet.

A megtévesztéssel, hazugsággal, elkendőzéssel kapcsolatunk megreked, nem fejlődik, a bizalom sérül, majd teljesen eltörik. A kötelékünknek így nem lesz értelme, nincs célja, hatalmi harccá válik, belülről feszítő, kimondatlan szitokszavak, éles felszólító mondatok, számonkérések, folytonos ellenőrzés, bizalmatlanság lengik majd át, melynek vége a teljes eltávolodás.

Hűtlenség miatt megrekedt kapcsolatban a párok gyakran terelnek, valójában elterelik a figyelmet az igazi problémáról, amelyet nehezükre esik kinyilatkoztatni, megfogalmazni, felvállalni a másik előtt. A bizalom helyreállításában mindkét félnek fontos segítő szerepe van! A csenddel, az elhúzódással csak a saját magunkba vetett bizonytalanság növekszik. Mi az, ami nem működik, és miért nem? Mi az, amin feltétlenül változtatnunk kellene? Ha valaki ki tudja mondani: én nem eldobni akarom, hanem megjavítani, akkor mutatkozik meg igazi, tiszta emberi tartása. Sok esetben csak terápiás beszélgetések segíthetnek abban, hogy elinduljanak a gyógyító, bizalmat helyreállító folyamatok.

A bizalom, mint a tükör, ha eltörik, szinte lehetetlen tökéletesen restaurálni. Ingadozó érzelmek, hegyek és hullámvölgyek jellemzik a félrelépést követő időszakot. A megbántott félnek joga van dühösnek lenni, kérdezni, és megfelelő, őszinte, együttműködő válaszokat várnia elveszett bizalmának helyreállítására. Ne maradjanak titkok és megválaszolatlan kérdések, ezek csak újra befeszülést, érzelmi elzárkózást eredményeznek. El kell fogadnia azonban, hogy a félrelépés bekövetkezéséhez ő is hozzájárult. Kegyetlen igazmondó tükröt kell állítania önmagának, és fel kell tennie a kérdést: vajon mivel járult ő hozzá a másik eltávolodásához? Mindenkinek át kell látnia a saját részét a kapcsolat megromlásában.

A megbocsátás nem elég, a bizalom helyreállításához gyógyító beszélgetésekre van szükség, melyben a bizalom megújítása a végső cél. A gyógyító beszélgetésekben ott vannak a megrázó párbeszédek, a kegyetlen szembesítések, a fájó pontok, a sérelmek másik elé tárása. A másik fájdalmát komolyan kell vennünk, kitartóan újra és újra meg kell hallgatnunk őt és kérdéseire, kételyeire megnyugtató válaszokat adnunk.

A vétkes fél fokozottan megbízható, legyen nyitott könyv, nyújtson hiteles kiszámíthatóságot az élet legapróbb dolgaiban is. Lépjen ki a tagadásból, ne bagatellizálja el a másik fájdalmát, és ismerje el a tettét, vállaljon teljes felelősséget, csak ez gyógyíthatja a kapcsolat sérüléseit. A bocsánatkérés önmagában nem hozza el megbocsátást.

A fájdalmat okozó fél a beszélgetésekben érzelmileg jelen van, válaszkész, amennyire képes, belehelyezkedik a másik fájdalmába. A megbántott fél csak úgy tud továbblépni, ha érzi a társa elfogadja, és minden erejével hajlandó elismerni az érzéseit. Aki nem látja, és nem érzi, hogy valakit mélyen megbántott, azzal senki nem érzi majd magát biztonságban, és a bizalmat sem lehet újra belehelyezni.

Ha azt akarom, hogy a társam újra higgyen bennem, ki kell mutatnom, hogy a fájdalma nekem is fáj. Ezt nem lehet egy hűvös hangon elintézett, érzelmileg távoli, mielőbbi álharmóniát sürgető sajnálom szóval, mert ez nem megbánást fejez ki, hanem a másik fájdalmának, érzéseinek elbagatellizálását. A valódi felelősségvállalás, az őszinte belehelyezkedés a másik fájdalmába, a válaszkészség fogja elhozni a pillanatot, hogy az érzelmi falak végre leomoljanak, és mindketten szembenézzenek a traumával, mi miért történt, mi rombolta le a bizalmat.


Cikkajánló: Egy férfinak is szüksége van érzelmi biztonságra 

További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A bizalom és a kommunikáció az, ami táplálja, virágoztatja a kapcsolatokat. Mi az, ami nem működik, és miért nem? Mi az, amin feltétlenül változtatnunk kellene? Ha valaki ki tudja mondani: én nem eldobni akarom, hanem megjavítani, akkor mutatkozik meg igazi, tiszta emberi tartása. Ekkor visszahozható a kezdeti ártatlanság, és nem lesz zavaró a hajszálrepedés a kicsorbult kapcsolaton. Milyen hibákat kellene felszámolni ahhoz, hogy elkerüljék a párkapcsolat meggyengülését és a hűtlenséget? Mire van szükség a kapcsolat megerősödéséhez? Mi az, ami fájón hiányzik a hétköznapokból? A kölcsönös sértettség csökkentéséért mindent meg kell tenni, hogy új jövőkép épülhessen, és a két egymást szerető ember újra elkötelezettséget tudjon vállalni egymás iránt.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by drobotdean - www.freepik.com

Woman photo created by cookie_studio - www.freepik.com

People photo created by yanalya - www.freepik.com

Laura Fuhrman on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk