A megbízható embert még ellensége is tiszteli

„A megbízható embert még ellensége is tiszteli” – írta Wass Albert erdélyi író és költő. Valóban, a megbízhatóság egy sziklaszilárd alap, amire az emberi kapcsolatokat építeni lehet, mert szelíden, de határozottan tiszteletet parancsol, és elhozza a vágyott érzelmi biztonságot.

Ahol nincs őszinteség, ott nincs tisztelet. És ahol nincs tisztelet, ott valódi szeretet sincs. A megtévesztéssel, hazugsággal, csalással, elhallgatásokkal, az őszinteség hiányával minden emberi kapcsolat megreked, nem fejlődik, a bizalom sérül, majd teljesen eltörik. A kötelékünknek így nem marad értelme, nincs célja, elveszett a kezdeti tisztasága, ártatlansága. Így majd hatalmi harcok, belülről feszítő, kimondatlan szitokszavak, éles felszólító mondatok, számonkérések, bizalmatlanságok lengik majd át, és mindez végül közönnyé csontosodik. Ahol nincs őszinteség, ott a legértékesebb emberi kapcsolatok, a szeretetkapcsolatok vesznek a semmibe. Éretlen, időhúzó, konfliktuskerülő ember az, aki nem őszinte, lélekben pedig egy rémült, büntetéstől rettegő gyermek. Egy felnőtt ember megőrzi tartását, fejlődni vágyik, másoknak és önmagának tett ígéreteit betartja. A nők egy megbízható férfira vágynak. A megbízhatóság pedig azt jelenti, hogy a férfi az, akinek mondja magát, és azt teszi, amit megígér. A megbízhatóság szavahihetőséget, őszinteséget, hitelességet jelent, azt, hogy valaki méltó a bizalomra, méltó a tiszteletre.

„A megbízható embert még ellensége is tiszteli” – írta Wass Albert erdélyi író és költő. Valóban, a megbízhatóság egy sziklaszilárd alap, amire az emberi kapcsolatokat építeni lehet, mert szelíden, de határozottan tiszteletet parancsol, és elhozza a vágyott érzelmi  biztonságot. Az érzelmi biztonság érzését legkönnyebben a figyelmen keresztül vagyunk képesek megadni egymásnak. A legtöbb krízist megélő kapcsolatból a figyelem hiányzik. A figyelem jelenlétet jelent, mert aki szeret, az jelen van, együtt létezik a másikkal, és nem csupán társ, barát és szerető, hanem a társának minden szerette, és jóakarója egy személyben. Akire figyelnek, az biztonságban van, tudja, hogy ő számít, fontos, szerethető, alkalmas, törődnek vele. Az érzelmi biztonság azt jelenti, hogy a társam megért, elfogad és érzelmileg támogat. Nőként lehetek esendő, lehetek gyenge, bármi történik, akkor is biztonságban leszek az ő erős karjai között. Energiából töltődőm, hogy később legyen miből adnom, amikor neki van szüksége az én erőmre.

Semmi nem hódítja meg jobban a női szívet, mint látni, hogy a férfi, aki fontos nekünk, jó ember. Igyekszik javítani korábbi hibáin, személyisége pozitív irányba változik, képes a fejlődésre, figyelmesen jelen van, lát, megjegyez. A legfontosabb dolog, amire egy felnőtt nő vágyik a kapcsolatban: a megbízhatóság. Miért pont erre vágynak a nők? A nő és a gyermekek érzelmi és fizikai biztonsága egy igazán jelenlévő társ megbízhatóságán, felelősségérzetén, gondoskodó jelenlétén múlott évezredekkel ezelőtt, és ez még ma is, bizonyos mértékben, ugyanilyen fontos. Az apa nélkül felnövő generációk támogató, megfelelő minta és példa hiányában, érzelmi és gyakran fizikai nélkülözésben, sérülten lépik át a felnőttkort; az apák komoly felelősséget hordoznak. Szerencsés az a férfi, aki olyan apaképpel tudott felnőni, aki képes volt megmutatni, hogyan is működik egy szeretetteljes férfi-nő kapcsolat. Aki tudatosan, vagy tudattalanul nap mint nap közvetítette, milyen is az, amikor egy férfi érzelmi biztonságot tud nyújtani, és tisztelettel, gondoskodással fordul a nő felé. A gondoskodás nem a nő szolgálata, hanem éppen a szeretet, a ragaszkodás, az elköteleződés kinyilvánítása. Mert bármilyen hihetetlen, vannak még nők, akik nem tévesztik össze a férfigondoskodást egy támaszkodó, kihasználó párkapcsolattal. Akik egy szeretetkapcsolatban megtanultak adni, mert megértették, akkor mindketten ugyanannyit kapunk, és akik a hiányzó önbecsülés visszaszerzését nem egy párkapcsolattól várják.

A férfi tiszteletre vágyik. Nem is kérdés, hogy neki kell először tiszteletreméltóvá válni, hogy a nő igazán férfiként tekinthessen rá. Úgy lehet leginkább ösztönözni, hogy elismerjük és értékeljük erőfeszítéseit, férfias tetteit, megnyert csatáit. Úgy lesz egyre erősebb, ha a szeretett nő bízik benne és méltányolja igyekezetét. Így érzi majd magát biztonságban. A megbízható férfi olyan Férfi, akire a Nő számíthat, akire rábízhatja magát, akiben megbízhat, aki egyenességével, kitartásával, elkötelezettségével, felelősségvállalásával, tenni akarásával képes férfiként helyt állni. Csak olyan társ mellett élhetjük meg a szeretet, az összetartozás, a biztonság valódiságát, aki nem játssza el a bizalmunkat, aki őszinte, aki nem hazudik, szava nem szél, ami elrepül, és ígéreteire, tetteire tényleg számítani lehet. A törekvő, felelősségteljes felnőtt férfi mellett fogjuk letenni a voksunkat, ilyen társra van szükségünk, – ezt jelenti a biztonság iránti vágyunk.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Unsplash.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk