A házasság nem késztermék, hanem folyamat

Az elköteleződés tudatos döntés, kimondott és külvilág számára is kinyilatkoztatott ígéret arra, hogy a kapcsolatot jóban, rosszban, egészségben, betegségben, jó és rossz szelek idején is őrizzük, megtartjuk. Egy biztos alapokon nyugvó, szerelmes, szeretetteljes társkapcsolat megnyugtató kiszámíthatóságot, jövőképet, tervezhetőséget, és ami a legfontosabb, érzelmi biztonságot nyújt.

Ne maradj félelemből, hanem inkább döntésből, szeretetből és örömből! A házasság örökre szóló ígéretet hordoz, és akik szerint csupán egy papír, vagy szerződés, ami megszeghető, összetéphető, vagy a rajta szereplő nevek bármikor áthúzhatók, és máséra cserélhetők, nos, ők maguknak sem merik beismerni, hogy talán nem is a megfelelő ember van mellettük, vagy ők maguk képtelenek megállapodni. Ők azok, akik elvannak együtt, de valamicskét mindig megtartanak önmagukból, például a jövőképüket, amiben nem biztos, hogy szerepel a másik ember. Amikor élettársi kapcsolatban élő férfiakat kérdezek, miért nem házasodnak meg, röviden azt válaszolják, miért tennék, ha kötöttségek és elköteleződés nélkül így is megkapnak mindent. Az együttélés ellen ma nem sorakoztatunk fel morális indokokat, miért is tennénk, ám mégis nagyon komoly pszichológiai érvek szólnak a házasság mellett. Mert a felek tudattalanul is úgy vesznek részt az élettársi kapcsolatokban, hogy bármikor lehetőségük van, hogy kiszálljanak a kötelékből. Számukra a meglévő kapcsolat nem valódi döntés, hanem egy bármikor feladható lehetőség. A folyamatos összeveszések, grandiózus kibékülések, költözködések, nagy visszahurcolkodások mind ezt a tényt bizonyítják, hiszen egy komolyabb konfliktusnál újra és újra felmerül a kérdés, mit is keresünk egymás mellett, „felemészt ez a héjanász”, vagyis előkerül a kapcsolat megkérdőjelezése.

Jelentősége van annak, hogy az ismerkedés időszakában mikor történik az első szex. Az első szeretkezések után, a szerelem kezdeti bódult, euforikus, fantázia által vezérelt lebegésében sem időt, sem teret nem érzékelünk, a másik ember valódi énje rejtve marad, egy pozitív tulajdonságokkal felruházott ideált látunk. Ebben az összeolvadó, szimbiózis szerelem szakaszban legyünk óvatosak, sok pozitív torzítás színezi a másikról alkotott képet. A szex során felszabaduló oxitocin, vagy kötődést elősegítő hormon erős kapcsot képes létrehozni, ami pozitívan torzítja a valódi képet, a hibákat csökkenti, vagy tolerálhatóvá zsugorítja, míg az erényeket felnagyítja. Idő kell, hogy reálisan lássuk. Ha túl korán történik az első szex, akkor ez képes az esetleges problémákról teljesen elterelni a figyelmet. Egy idő után hiába látják ők, hogy nincs dolguk egymással, nem együtt akarják leélni az életüket, de az erős, intenzív, szenvedélyes kapcsolódás már létrejött, képtelenek szakítani egymással. A drámai, extrém módon elhúzódó szakítási történeteknek, a se veled, se nélküled viszonyoknak ez a legmérvadóbb okozója.

Nagyon fontos lenne, hogy engedjük az induló párkapcsolatot végig haladni a fejlődési szakaszokon, miközben a szó szoros értelmében „megtanulunk egymás húrjain játszani”, vagyis mindkettőnk számára komfortos és elfogadható kommunikációs és konfliktusmegoldó módozatokat gyakorlunk be, amit később szépen tudunk alkalmazni a mindennapokban. A házasságnak egyébként mindez kiemelten fontos építőköve lenne. Nem mindegy, van-e a szerelmünkről pecsétes papír. Akik igazi társak, azok valóban csapattársak. A házasság egyik csodás tulajdonsága, hogy valaki más szintén ott van veled a hadszíntéren, a golyózáport állva, és meg is védelmez. Nem töri a fejét szökési terveken, menekülési útvonalakon, és nem félelemből, gyávaságból, vagy kényelemből marad.

„A házasság nem késztermék, hanem folyamat. Nem valamiféle előre elkészített ajándékcsomag, amelyet csak ki kell bontanunk, miután kimondtuk az »igent«.
Meglepetésekkel és ellentmondásokkal teli utazás, amely csalódáshoz és fájdalomhoz vezethet – ugyanakkor csodához és beteljesedéshez is.
A házasság tényleg lehet csodálatos. De ezernyi »sajnálom« kell hozzá, száz meg száz nehéz beszélgetés, többtucatnyi álmatlan éjszaka és kimerítő nappal, és a készség, hogy meghaljunk az önzésünknek – számtalanszor.”
Mark Gungor

Pontosan látjuk egymás gyengeségeit, mégis a szeretet szemével egymásra tekintve nem a hibákra koncentrálunk, hanem olyan szintű erősségeket, pozitívumokat vagyunk képesek meglátni egymásban, amelyeket a környezetünk talán nem is vesz észre. Az, hogy hiszünk egymásban, meglátjuk a rejtett értékeket és nem a hibákra koncentrálunk, végül egyfajta  önbeteljesítő jóslatként kezd működni, és elkezdünk eszerint is élni. Így tudunk fejlődni, úton lenni, egymást folyamatosan emelni.

Cikkajánló: Az anyagiak is megölik a szerelmet - Miért boldogabbak azok a párok, akik közös kasszával rendelkeznek?

A társszerelem ugyanúgy magába foglalja a szenvedélyt és az intimitást. Amikor ide eljutunk, már nem egy idealizált képbe vagyunk szerelmesek, hanem egy valóban jóban-rosszban mellettünk álló társba. Az érzés időnként szelídül, és lesz idő amikor úgy érezzük, egészen meggyengült, csak pislákol, mégis amikor visszatér, sokkal érettebb lesz és mélyebbre gyökerezik a kapcsolatunkban. Minél többet invesztálok a szövetségünk megerősítésébe, a kedvességemmel, a támogatásommal, az odaadásommal, annál inkább növekszik közös „érzelmi bankszámlánk”, melyen így mindig elegendő érzelmi alap marad, hogy fedezze a kapcsolatunk által elszenvedett veszteségeket. Így tudjuk folyamatosan kapcsolatunk sérüléseit gyógyítani és az utat egymás felé újra és újra megtalálni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: photo-nic.co.uk nic on Unsplash

Nathan Dumlao on Unsplash

Priscilla Du Preez on Unsplash

Love photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk