A gyengédség mutatja meg egy férfi igazi erejét

Időt szakítani a valódi, odafigyelő, őszinte kommunikációra ma gyakran igazi kihívásnak tűnik, de megéri a fáradtságot.

Azok a párok, akik kinyilatkoztatják örömteli vagy negatív érzéseiket és közben megértő, valóban odaforduló, empatikus hallgatóságra találnak, sokkal elégedettebben és boldogabban élik meg kapcsolatukat. A férfi és a női kommunikáció eltér egymástól, és ez félreértések sokaságát okozhatja. Ha nem ismerjük és nem értjük a köztünk lévő különbözőségeket, akkor a másik szavainak, tetteinek gesztusainak megítélésében ösztönösen önmagunkból indulunk ki, ami félreértésekhez vezethet. A férfiak elzárják érzelmeiket, szimbolikusan és valóságosan is, sokkal nehezebben beszélnek arról, mi zajlik bennük, vagy nyomasztja őket. A nők gondolkodását, közléseit az érzelmeik színezik és befolyásolják. 

A gyengédség azt jelenti, hogy gyengéd érzelmeinket, azt a kellemes, pozitív érzést, amely egy másik emberrel kapcsolatban kialakult bennünk, meg merjük mutatni. A gyengédséget, az érzékenységet, az empátiát, a gondoskodást azonban nem szokás a férfias tulajdonságok közé sorolni. A nők azért képesek könnyebben kinyilatkoztatni a gyengéd érzéseiket, mert a kislányokat többnyire erre szocializálják, az érzelmesség, a figyelmesség, a gyengédség a női, az anyai szerepekhez szorosabban kötődik, mint a férfias szerepviselkedéshez. A gondoskodás képességét is inkább női tulajdonságként definiáljuk, hiszen általában a nő az, aki elsimítja a homlokráncokat, aki felelős a hangulatért, az egyensúlyért, az ő birtokában van ez a világot igazgató, bölcsőt is ringató női őserő. Ő a kiürült férfiérzelemtankok újratöltője, és lételeme ez a gondoskodó magatartás, ami azonban nem szereptévesztett anyáskodás, mert abban a pillanatban, ahogyan szerepében megbillen, a férfit nem tiszteli többé, és nem is képes rá férfiként tekinteni.

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy BEDŐ IMRE, a Férfiak Klubja alapítója, A megbízható férfi című új sikerkönyv és a Férfienergia bestseller írója május 9-én Mit tehet a nő a férfi Férfivá válásában? Májusi Ötvösműhely Bedő Imrével címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre. A kép után folytatódik a cikk, további jó olvasást!

A szeretetnyelv egy gyermekkorban önkéntelenül beépített kommunikációs csatorna, így értelmezzük a világot, így közvetítjük ragaszkodásunkat. A gyengédséget kapcsolatainkban az öt szeretetnyelv fajtáival írjuk le: ezek a minőségi idő, az ajándékozás, az elismerő szavak, a szívességek, és a testi érintés. Az emberek különbözőképpen ötvözik ezeket a nyelveket, elismerő, szelíd szavakkal, közös programokkal, ajándéktárgyakkal, vagy inkább érintéssel, bújással, simogatással fejezik ki érzéseiket. Amikor a társam a viselkedésemet kifogásolja és bírálja, valójában a legjobb kulcsot adja az ő szeretetnyelvének felismeréséhez. Bírálatai, kívánalmai, elégedetlenségei gyakran szoros összefüggésben vannak érzelmi szükségleteivel, kiüresedett szeretettankjával. Mikor panaszkodik, elégedetlenkedik, vagy háborog akkor valójában a szeretet iránti igényét próbálja közvetíteni felém. Nem elég a saját érzelmi anyanyelvemet ismerni, ha eredményesen akarom közölni az érzéseimet, meg kell tanulnom azt a szeretetnyelvet, amelyet a társam megért, hogy azt legyek képes nyújtani számára, amitől igazán szeretve érzi magát.

Az érzelmi kommunikáció nehezebben megy, mint valaha, sok férfi nem vállalja fel az érzéseit, sokkal inkább mélyen elnyomja azokat, amely így az ösztönök szintjén tör felszínre, és válik gyakran agresszív, vagy passzív-agresszív cselekvések alapjává, pedig az erőszak nem férfierő. A férfiak ma attól félnek, hogy az érzelmek kinyilvánítása a gyengeség jele, valójában azonban ez mutatja meg egy férfi igazi erejét. Aki igazán férfi, az képes megkönnyezni örömét és bánatát is. Mi, nők vonzónak találjuk, ha bátran és nyíltan felvállalja érzelmi állapotát, ha nyugodtan képes, és mer beszélni arról, hogy mi zajlik a lelkében. Sajnos ma a férfiak (és persze a nők is) attól félnek, hogy ha leveszik álarcukat, lebontják falaikat, és megmutatják valódi énjüket, félelmeiket, akkor sebezhetővé, sérülékennyé, kihasználhatóvá válnak. Érdekes módon ez inkább pontosan akkor történik meg, ha valaki nem kommunikálja megfelelően az érzéseit. Az őszinteséghez persze iszonyú bátorság is kell, mégis ha megteszi a megfelelő ember szemében sokkal inkább megbecsüléssel és tisztelettel fog találkozni, mint megvetéssel, és inkább tartják majd őt tiszta léleknek és bátornak, mint gyávának.

Cikkajánló: A boldog, tartós kapcsolatokban egészségessé tesszük egymást

Lassan megértjük, ha őszinte érzelmekre vágyunk, a sebezhetőség az egyetlen út. A gyengédség is férfierő, és a férfiak igenis képesek rá, pontosan a maguk férfias módján. Csak az a férfi képes irányítani, aki a szeretet jegyében időnként tud engedni és visszavonulót fújni. Akiben a férfias erő mellett ott van a gyengédség, a dominancia mellett a szeretettel teli gondoskodás. Milyen egy férfias férfi? Olyan, aki nem külsőségekkel, filléres felszínességgel akar meghódítani és megtartani, hanem a figyelmével, az őszinteségével és hűségével. Ezek a legfontosabb dolgok, amelyeket ma a szeretetkapcsolatainkban adhatunk.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Background photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Love photo created by prostooleh - www.freepik.com

Background photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk