Technológia – értünk vagy ellenünk?

Egy, tavaly év végén végzett kutatás most közzétett adatai szerint az Amerikai Egyesült Államokban élő emberek „jobban félnek a technológiától, mint a haláltól”. Általánosságban attól tartanak, hogy a technológia jövőbeni fejlődése – amennyiben továbbra is olyan rohamos tempójú lesz, mint az elmúlt években – káros hatással lehet az életükre.

Konkrétan például olyanoktól félnek, hogy mások webkamerán észrevétlenül kémkedni fognak utánuk. A legnagyobb félelmeik között szerepel egy újabb világháború kitörése, a gazdasági összeomlás és az elszegényedés is, de a technológiai fejlődéssel kapcsolatos szorongásaik az utóbbi időszakban minden más aggodalomnál jobban erősödtek. És ez nem csak Amerikára jellemző, hanem világjelenség.

Az új technológiákkal szembeni tartózkodás persze a régebbi korokban is létezett, a jelenségnek már nevet is adtak: technofóbia. Nos, akik attól tartanak, hogy az a világ, amit eddig ismertek és szerettek, megváltozik, azoknak a félelme nem alaptalan. Úgy tűnik, a technológia fejlődésének gátat szabni nem lehet, jobban járunk, ha megtanulunk együtt élni ezzel.

Cikkajánló: Hogyan tette tönkre a technológia a férfiasság értelmét?
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Szakértők szerint kövessünk modern témájú blogokat, iratkozzunk be tematikus tanfolyamokra, barátkozzunk személyesen is – boltban, kiállításon – a legújabb technológiákkal (természetesen miután véget ér a járvány). Beszélgessünk szakértőkkel, és keressük az új módszerek előnyeit, például: milyen jelenlegi gondomat oldhatja meg a jövőben egy adott találmány?

A fejlődés olyan ütemű, hogy aki most éppen a csúcson van, ha nem képezi magát tovább folyamatosan, a tudása néhány éven belül elévül. Mindenben nem tarthatjuk a versenyt, de nem is kell. Mert noha a technológia rohamosan változik körülöttünk, az ember ugyanaz marad, ugyanazokkal a vágyakkal, álmokkal, reményekkel. Vagyis minden generáció szót fog érteni egymással.

Dr. Szász Adrián

Fotó: mohamed Hassan képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk