Szünidei illemsuli – Így lehet a fiainkból (is) úriember!

Jó esetben nekünk is tanították, még jobb esetben mi is tanítjuk a fiainknak: hogyan viselkedik társaságban egy úriember. Még ha a protokollok kapcsán megoszlott is eleink véleménye, Paul Valéry francia író például úgy tartotta, hogy „az udvariasság szervezett közömbösség”, amerikai pályatársa, Ralph Waldo Emerson szerint azonban „az élet rövid, de arra mindig van idő, hogy udvariasak legyünk” (ő mondta azt is, hogy „sosem túl korai kedvességet mutatni a másiknak, mert sosem tudhatjuk, mikor lesz túl késő”). Mi az, amit jó, ha korán megtanul a cseperedő fiú?

Azt például, hogy mások – pláne hölgyek – társaságában ne ácsorogjon zsebre tett kézzel, illetve ne a fogait piszkálja vagy a körmeit tisztogassa, akkor sem, ha még nem sikerült elvegyülnie egy adott közegben/közösségben, és kellemetlenül érzi magát. Ha pedig már sikerült beszélgetésbe elegyednie, a partnerét soha ne szakítsa félbe, ám lehetőleg ne is – szó szerint – tátott szájjal hallgassa. Amikor szóhoz jut, ne mások rovására szellemeskedjen, azaz ne gúnyoljon, kineve(tte)ssen valamit vagy valakit, hanem olyan humorral rukkoljon elő, amely várhatóan senkit sem bánt. Ne is beszéljen túl hangosan, és még zavarában se érintse meg egy hölgy karját abból a célból, hogy az őrá figyeljen. Ha pedig bármilyen játékra kerülne sor, és veszítene benne, sose mutassa ki a kudarc miatti indulatát.

Cikkajánló: Ezt tudják jobban az apák!
 További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Persze nemcsak az adott találkozó helyszínén, a közvetlen interakciókban érdemes már ifjoncként úriemberként viselkedni, hiszen egészen a meghívásunk pillanatától a távozásunk percéig minden, akár közvetett vagy térben távoli (e-mail, telefon) megnyilvánulásunk üzen rólunk. A meghívásra válaszoljunk, amint kiderült, hogy részt tudunk-e venni az eseményen (hátha például a pozíciónknál fogva pótolhatók vagyunk, és nemleges válasz esetén hívnak helyettünk mást). Ha hölggyel indulunk valahova, mindig mi készüljünk el előbb, ám sose tegyük szóvá, ha a partnerünkre várni kell. Ezzel együtt se késsünk, mert az azt mutatná, hogy nem volt ínyünkre a meghívás, illetve, ha valakiről szól egy adott program, mindenképp addig érkezzünk meg, amíg ő is ott van. Ha több társaság kerül össze, s nem mindenki ismeri a másikat, mindig a férfiakat mutassuk be a hölgyeknek, a fiatalabbakat az idősebbeknek (a kisebb rangút a nagyobb rangúnak). Amíg együtt vagyunk, véletlenül se babráljuk a telefonunkat, a halaszthatatlant se más előtt intézzük rajta. Amikor pedig távoznánk, ne kezdjünk látványosan unatkozni, és ne is nézegessük az óránkat, hanem határozottan hagyjuk el a terepet.

Dr. Szász Adrián

Fotó: Family photo created by pressfoto - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk