Szoboszlai Zsolt és Dominik – A fiú sikere az apa sikere is

A hazai fociszurkolók a nyári szünetben jobbára az átigazolási híreket figyelik, és a 8-szoros magyar válogatott tehetség, Szoboszlai Dominik jövője foglalkoztatja őket a leginkább. Dominik 19 éves korára bemutatkozott az osztrák Red Bull Salzburg színeiben a Bajnokok Ligájában, csapatával bajnokságot és kupát nyert, ráadásul a 2019/20-as szezonban az osztrák liga legjobb játékosának is őt választották. De nem mindenki tudja, hogy a sikereiben mekkora szerepe van az édesapjának!

Volt szerencsém pár hónapja kettejükkel személyesen találkozni. Amikor megkérdeztem Dominikot, hogy ő tényleg mindenben a legjobb akar-e lenni, azt válaszolta: „Még szép, akárcsak ő!” – és fejével az édesapja felé biccentett. „De mi van, ha ti ketten egymással versenyeztek?” – érdeklődtem, mire mindketten ugyanazzal a lendülettel rávágták: „Akkor mindig én nyerek!”. Édesapja örök győzni akarása ragadhatott tehát tovább a fiúra, akit Zsolt – az apa, aki korábban ugyancsak focizott, majd edző lett – hároméves (!) kora óta készít a profi labdarúgó karrierre. Dominik kisfiúként nemcsak a saját korosztályával tréningezett, hanem a kisebbekkel és a nagyobbakkal is, miközben Zsolttal otthon külön is edzett. „Kiskoromtól kezdve úgy neveltek, hogy csak akkor kapok meg valamit, ha ezt vagy azt megcsinálom. Rögzült, hogy ha bármit el akarok érni, azért tennem kell. Ma már nem olyan szigorú apa, de régen az volt” – emlékszik vissza Dominik a fiúk számára mindig fontos apaképre.

A fiatal talentum azt is elismeri, a vitáikban egyelőre gyakrabban van igaza az édesapjának – illetve a menedzserének, Esterházy Mátyásnak, aki a másik kulcsfigura Dominik életében –, mint neki, de ez idővel, reméli, változni fog. Nem is maga elemzi ki utólag a mérkőzéseit, mert az édesapja az összes meccsét, ha csak teheti, személyesen megnézi, s utána egy elemző telefonhívás keretében értékeli a látott erényeket és hibákat. „A tehetség isteni áldás, de hihetetlen alázat és akarat nélkül mit sem ér” – tetováltatott Dominik egy fontos útravalót is a karjára. „Csak egy kicsit a tükörbe kell néznem, és őt látom – vallja kettejük hasonlóságáról Zsolt. „Csinálta a dolgát, de minden gyerek tekintget másfele is, amikor a munkára kellene koncentrálnia. Rossz gyerek volt ő is a maga módján, de kezeltük” – mondta a fia kiskoráról. S hogy mennyi áldozatot hozott a család a srác remélt jövőbeli sikereiért? „Nem volt áldozat! Neki lemondásból jutott bőven, de mi szerettük csinálni. Nekem ez a munkám is, és amit a pénztárcánk megengedett, azt próbáltuk megadni neki” – magyarázta Zsolt.

„Mi hárman – ő saját magában, az édesapja és én – kezdettől fogva hittünk benne, de hozzáteszem, csak mi voltunk így ezzel” – állítja Esterházy Mátyás menedzser, akit szintén kérdeztem Dominikról. Ezzel arra is utal, hogy a magyar közeg kevéssé reménykedett abban, amit ők célként kitűztek, de nekik lett, lehet igazuk. „A legelején nyilván az apjában hitt feltétel nélkül, akkor még ő volt a kapocs köztünk. Aztán ahogy mindenki bizonyított a saját területén, úgy alakult ki ugyanez a bizalmi kötelék már kettőnk között is. A legtöbbet persze Zsoltnak köszönheti, az apa-fia kapcsolaton túl nagyon erős a szakmai viszonyuk is. Zsolt nélkül nem tartana ott Dominik, ahol, de a saját karaktere nélkül sem” – vélekedik a játékosügynök. Dominik itthon talán szokatlan önbizalma kapcsán hozzáteszi: „Nekünk nem jelent problémát az önbizalmával foglalkozni, mert soha nem akartuk letörni azt. Örülök, hogy ez nála szinte határtalan, mert ettől tud lépkedni. Külföldön ez a normális, különben nem tudja az ember kihozni magából, ami benne van.” Tiszta szívből szurkolunk, hogy Dominiknak sikerüljön!

Dr. Szász Adrián

Cikkajánló: Lovrencsicséknél nem csak a labda gurul tovább 18 évesen a profik között – A fiú, aki elment világot látni 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: nemzetisport.hu

Szoboszlai Dominik hivatalos Facebook-oldala

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk