Szép akarsz lenni, vagy jól szeretnéd érezni magadat a bőrödben?

Gombamód szaporodnak országszerte az úgynevezett barber shop-ok, vagy magyarosabban mondva a borbély üzletek, ahová csak férfi vendégeket várnak, nők csak nagyon indokolt esetben léphetnek be. Nem véletlenül.

Egy barber shop nem azonos egy férfi fodrászüzlettel, bár mindkettőben vágnak hajat. Előbbiben ugyanis szakállápolással és borotválással is foglalkoznak, míg utóbbiakban általában ki van írva, hogy ezeket pont nem vállalják. Egy ismerősöm úgy fogalmazott, minden fodrászat női fodrászat, de van, ahol férfiakat és gyerekeket is vállalnak. Ezzel szemben egy barber shop kifejezetten a férfiak igényeit veszi figyelembe, hozzányúlnak mindenhez, ami szőr az arcon: kiigazítják a szemöldököt, lepörkölik a fülszőrt, trimmelik az orrszőrt ­– legalábbis a jobb helyeken.

A barber szó és a mi borbély szavunk ugyanarról a tőről fakad, nevezetesen a latin barba, azaz szakáll szóból. A borbélyok régebben távolról sem csak fodrászok voltak, sőt talán a legkevésbé voltak azok. Egy borbély, amellett persze, hogy nyírt és borotvált, a középkorban a mai fogalmaink szerinti orvosi teendőket is ellátott. A különbséget a régi orvosi és borbély szakma között leginkább úgy lehetne tetten érni, hogy míg az előbbi azzal foglalkozott, ami a beteg testén belül zajlott, azaz belgyógyászattal, addig az utóbbi „külgyógyászattal”, vagyis azzal, ami a felszínén. A borbélyok eret vágtak, fogat húztak, keléseket távolítottak el, és minden olyasmit megcsináltak, amit ma jellemzően sebészi beavatkozásnak tekintünk. Ezen tisztüknél fogva a katonaságnál is fontos szerepet töltöttek be a borbélyok, akik kirurgus, azaz seborvosként vettek részt a hadsereg életében. A német nevükből – Feldscherer – származik a mi felcser szavunk. A felcserek is borbélyok voltak tehát, akik a nyelvújítás korában egy még újabb nevet is kaptak: „szakállverők” azt hiszem jobb, hogy ma nem ezt használjuk.

A nagy vízválasztó az orvosi és a borbély mesterség között az 1770-es év volt, amikor is a nagyszombati egyetemen megindult a rendszeres sebészképzés. Érdekesség, hogy Csokonai Vitéz Mihály apja is Nagyszombaton szerzett seborvosi diplomát. Másfél évtizeddel később már minden orvost köteleztek arra, hogy az egyetemen sebészetet is tanuljanak, innentől kezdve a borbélyoknak, mint kirurgusoknak leáldozott. (Addigra már nem is örvendett túl nagy elismertségnek ez a mesterség, elsősorban a céheken kívül megjelenő kontárok, vándor borbélyok miatt, akik sok galibát okoztak, illetve – talán okkal, talán ok nélkül – elterjedt, hogy a borbélyok rendkívül iszákosak. És ki érezné biztonságban magát, amikor egy részeg ember éles pengével a nyak körül babrál...)

Ám pont, amikor kirurgusként elvéreztek, akkor érkezett a borbély szakma mentségére egy új divat, amit úgy hívtak, hajfodorítás – ebből ered a nyelvújítás korabeli szavunk, a korábban már emlegetett fodrász. A 18. századtól kezdve honfitársaink is egyre nagyobb figyelmet fordítottak fejük ékére, mígnem mára a borbélyok végérvényesen fodrászok lettek. Illetve dehogy is, hiszen éppen most van fellendülőben az eredeti borbély mesterség, ahogy arról a cikk elején már írtunk. És hogy miért járnak a férfiak ide? Nos, megszabadulni a fölösleges szőrtől, természetesen, de nem csak azért. „A férfiak alapvetően nem azért mennek egy ilyen helyre, hogy szebbek legyenek, hanem hogy utána jobban érezzék magukat,” mondja Jeff Laub a New York-i Blind Barber társalapítója. „A borbély a legjobb formájukat hozza ki belőlük és itt végre elengedhetik magukat, nem kell folyamatosan arra figyelniük, hogy miként fogalmaznak. Itt végre kimondhatják azt, amit valóban gondolnak.” Egy, a férfiasság iránt egyre kevesebb szimpátiát mutató társadalomban ez pedig nem kis dolog.

Neo

Az Ilcsi Beautifying Herbs Hungary - Since 1958 több mint 60 éve működik sikeresen és töretlenül. Mind hazai, mind nemzetközi szinten egy hiteles natúrkozmetikai márka létezéséért felelős családi vállalkozás. Legutóbb a Férfi termékcsalád Érték és Minőség Nagydíjjal tüntették ki. Nagy örömünkre szolgál, hogy közösségünk tagjainak olyan neves partnerrel nyújthatunk értékeket, mint az Ilcsi – az elsők között volt, akik üdvözölték közösségünk, a Férfiak Klubja hat évvel ezelőtti megalapítását, a missziónkat, társadalmi munkánkat, melynek építésében fontos részt vállal.

Fotók: Christoffer Engström on Unsplash

Texture photo created by freepik - www.freepik.com

People photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk