RIP Kobe Bryant – Klubtársunk is lehetett volna

Senki nem tökéletes. Nem is lehet az, hiszen esendő emberek vagyunk mindahányan. Lehet, hogy a lélek eltökélt, de a test gyenge. De nem is az a fő baj, ha valaki elesik, hanem az ha, utána azt mondja magának: jó nekem itt a pocsolyában. Egy Férfi ha meg is botlik, utána föláll, leporolja magát, és újult erővel vág neki az útnak, őszintén eltökélve, hogy igyekszik többet nem megbotlani.

Kobe Bryant kosárlabda szupersztár január végén halt meg egy helikopter-szerencsétlenségben Dél-Kaliforniában, 13 éves lányával, Giannával együtt. A helikopteren utazó mind a kilenc ember életét vesztette a január 26-i balesetben.

A 41 éves Bryantet minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázójaként tartják számon. A Los Angeles Lakersnél folytatott 20 éves karrierjét követően 2016-ban szögre akasztotta a kosárlabdacipőt, miután öt NBA bajnokságot és két olimpiát nyert. A kosárlabdán túl Bryant férj volt és apa, négy gyereké is, valamint esendő férfi, mind mindnyájan, azzal a különbséggel, hogy Bryant tudta, hogyan kell a gödörből kimászni.

2004-ben nemi erőszakkal vádolták meg, amit Bryant tagadott. A szexuális együttlét tényét elismerte, de hogy erőszakot követett volna el, azt cáfolta. Amikor a vád nyilvánosságra került, Bryant elvesztette egy sor szponzorát és büntetőjogi eljárás is indult ellene, amit végül ejtettek. Bryant ezután nyilvánosan kért bocsánatot mindenkitől, akit megbántott. A GQ magazinnak 2015-ben adott interjújában Bryant bevallotta, hogy ami tartotta benne a lelket a tárgyalás során, amelyen akár börtönbüntetést is kaphatott volna egy olyan bűncselekményért, amelyet nem követett el, a hite volt és hogy beszélhetett egy pappal.

„Tulajdonképpen vicces egy dolog volt” mondta a GQ-nak Bryant. „Rám néz az atya és azt kérdezi: »Elkövetted, amivel vádolnak?« Mire én: »Természetesen nem!« Majd azt mondja nekem: »Akkor engedd el. Isten nem fog neked semmi olyat adni, amit ne tudnál elviselni, és ezt most már az Ő kezében van. Ez már kívül esik a te hatáskörödön, úgyhogy engedd el.« Ez fordulópontot jelentett az életemben.”

Mivel a férfivá avatás klasszikus formái már kivesztek a mindennapi életünkből, sok fiatal legény él úgy, hogy azt képzeli, felelőtlenül megtehet bármit, úgysem lesz semmi következménye. Egy ekkora pofon az élettől, amilyen Bryantet is érte, a szerencsésebbjét kijózanítja, akik aztán képesek ráállni a helye vágányra. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy innentől kezdve sétagalopp az életük, ahogy Bryanté sem lett az. A beavatott, megtért férfi nem abban különbözik a többiektől, hogy az életben nem érik többé nehézségek, hanem hogy tudja, a nehéz helyzetekben, mit kell tennie, hova kell fordulnia segítségért. Tudja, mi a helyes.

2011-ben Kobe felesége, Vanessa Bryant válási kérelmet nyújtott be kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva. De Bryant úgy döntött, hogy küzdeni fog a házassága megmentéséért, és két évvel később felesége vissza is vonta a válási kérelmét.
„Nem mondom, hogy a házasságunk tökéletes lenne bármilyen tekintetben is” – mondta Bryant a GQ-nak 2015-ben.

„Még mindig veszekszünk, akárcsak minden házaspár. De sportolóként az járja rólam, hogy rendkívül határozott vagyok, és amit eltervezek, azt meg is fogom csinálni. De hogyan lehetnék ennyire elkötelezett a szakmai életemben, ha nem lennék még inkább az a magánéletben, amikor a gyerekeim is érintve vannak? Ennek nem lenne semmi értelme.”

Bryant az életével tett tanúságot róla, amit itt a Férfiak Klubjában mindig is hangsúlyoztunk, hogy a jövő otthon épül, igazán boldog az ember csak a magánéletében lehet.

RIP Kobe.

Kovács Gábor

*

További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Fotó: Deseret News

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk