Outsourcing –1– Kiszervezett életünk

A modern ember egyedül a munkájában van igazán jelen, az élete többi területén komoly nehézségei vannak, amihez professzionális segítséget kér, amiért persze fizet. Barátság, szerelem, gondoskodás, figyelem – pénzért. De vajon kiszervezhető-e a magánélet úgy, ahogy egy vállalatnál költségoptimalizálás címén profi külső cégekre bíznak részfeladatokat?

Tengelytörés. Kevés rosszabb hír érhet egy autóst. Pláne egy magyar autóst Ukrajnában az út szélén. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem saját kocsival voltunk, hanem palágykomoróci vendéglátóink viharvert Moszkvicsával, de főtengely nélkül még ez az autó sem megy tovább. Ám ekkor feltárult a kocsi csomagtartója. Itt aztán volt minden. Össze lehetett volna rakni belőle még egy Moszkvicsot, de talán kettőt is, mert például pót-főtengelyből is mindjárt volt kettő. Kárpátalja útjain fogyóeszköz az ilyesmi. Szóval Béres János és Fogas Sándor, após és vő fél óra alatt kicserélték a hibás alkatrészt és már robogtunk is tovább Ungvár felé.

Igazán lenyűgöző volt. Sem János sem Sándor nem autószerelők, egyszerűen értenek hozzá. Ahogy annyi minden máshoz is, mint például a szarvasmarha-elletéshez, a birkakörmöléshez, a disznóvágáshoz, a legkülönfélébb növények termesztéséhez, amiből a saját használaton túl még a piacra is visznek. Az elektromos áramot leszámítva mindenben önellátóak, ami egyre többek vágya (lenne) az anyaországban is.

Tyúkok a hátsókertben

Persze, nem szabad átesni a ló túloldalára, Béresék szívesen kiszerveznének számosat a feladataik közül, ha megbízható, magas színvonalú szolgáltatást kaphatnának, és – még fontosabb – ha meg tudnák fizetni. Ám mivel jelenleg sem egyik, sem másik nem biztosított, maradnak az önellátásnál. Amiért én például irigylem őket, bár tisztában vagyok vele, hogy a dolog csalóka. Mert hiába mennék el egy „autószerelés coach”-hoz, ahhoz egy olyan kocsi kellene, mint amilyen a Béreséké, hogy én azt szerelni tudjam, a mai modern autók pedig nem ilyenek. Direkt úgy vannak megtervezve, hogy hátul a sufniban ne lehessen őket megjavítani, ezt bármelyik maszek autószerelő készséggel megerősíti. Szóval bele is vagyunk kényszerítve meg örömmel és önként adunk át szakembereknek olyan funkciókat, amelyeket eddig magunk láttunk el. De mintha kissé túllőttünk volna a célon, mintha túl sok mindent szerveztünk volna ki a saját életünkből, amiért most nagyárat fizetünk – másoknak.

Hogy ez probléma lehet, először igazán a 2008-as pénzügyi válság kapcsán merült fel az emberekben, amikor a többségben tudatosodott, hogy a közüzemek, a gáz, a víz, a villany, a csatorna milyen sokba is kerül. De jó lenne önellátónak lenni! Manapság egyre több középosztálybeli értelmiségi tart tyúkot – már ha van hozzá egy kis kertje. Minden reggel friss tojás, tyúkhúsleves, csirkesült, miegymás. Önellátás, és ami legalább ugyanolyan fontos: tudják, hogy mit esznek. Mára az emberek egy jelentős részének a bizalma megrendült az élelmiszeriparban.

Menekülés a fizikai munkától

Az önellátás gazdasági értelemben véve nem logikus. A piaci racionalitás azt diktálná, hogy tegye mindenki azt, amihez a legjobban ért, a többit meg bízza azokra, akik ahhoz értenek jobban. Ne bíbelődjek én például az autószereléssel, hanem inkább írjak még két jó cikket, amelyekből kifizetem majd a profi autószerelőt.

Hogy bizonyos funkciókat leválaszt és kiszervez az ember, az ma már olyan nyilvánvalónak tűnik, hogy nem is tudatosítjuk. Teljesen evidens, hogy orvoshoz, fogászhoz, fodrászhoz vagy kozmetikushoz járunk, mert ezek a szakemberek jobb eredményt érnek el, mintha mi maszekolnánk össze valamit otthon. Ugyanígy egy profi kertész biztosan szebb kertet varázsol a házunk köré, amiben nekünk csak gyönyörködnünk kell. Ám igazán akkor nagy öröm a kiskert, ha magunk csináljuk. Mennél több időt, energiát és figyelmet szentel valaminek az ember, annál inkább mondhatja a magáénak. Ez pedig nincs összefüggésben a pénzzel. A föld ugyebár azé, aki megműveli. Vagy vegyük azt az eb tulajdonost, aki sosem ér rá foglalkozni a kutyájával, viszont megfizet valakit, aki rendszeresen elviszi sétálni. Kinek is van akkor valójában kutyája? Vagy ott van az ajándékozó, akinek nincs ideje magának válogatni, ezért megbíz vele valakit pénzért. Mennyi értelme van így az ajándékozásnak? És szép lassan közelítünk az egyre nehezebb kérdések felé.

Az emberek menekülése a fizikai munkától évezredes hagyományokra tekint vissza: minél kevesebb fizikai munkát kellett valakinek végezni, annál inkább az uralkodó réteghez tartozónak érezhette magát. Ázsiában ma is sok helyen dívik az a szokás, hogy a férfiak is nagyra növesztik a kisujjukon a körmöt, hogy ezzel is jelezzék, nem a földeken dolgoznak. Itt továbbra is a fehér bőr az előkelőség szimbóluma, mert azt jelzi, hogy tulajdonosának nem kell sokat a napon lennie.

Nem engedhetem meg magamnak

Mindeközben a nyugati ember újra felfedezte magának a fizikai munkát, mint időtöltést, szórakozást, és ekként is bánik vele, miközben rohamléptekben halad előre az egyre személyesebb funkciók kiszervezése. Az esküvőket már nem családok, hanem az erre szakosodott rendezvényszervezők végzik. A gyerekzsúrokat már nem otthon tartják, hanem valamilyen helyszínen profi szórakoztatókkal. Az idős szülőket nem otthon ápolják, hanem berakják egy öregek otthonába, esetleg profi ápolónőt fogadnak melléjük és így tovább. A legféltettebb kincseink, a gyerekeink is bölcsödébe, óvodába járnak, és mindezt azért, hogy mi közben azt az egy dolgot végezhessük, amihez értünk és ezzel megkeressük azt a pénzt, amivel megfizetjük a bölcsődét, óvodát, bébiszittert, idősgondozót, stb.. Tudom, a legtöbb esetben szükséges, hogy mind a két szülő dolgozzon, hogy a családot a megfelelő nívón fenn tudják tartani, és talán sokan szívesebben maradnának otthon gyereket nevelni, idős szülőt ápolni, kiskertet gondozni, stb., de úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak.

Neo

Fotók: wrightbrosfan via Foter.com / CC BY Martin Pettitt via Foter.com / CC BY

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk