Ötkarika a négy fal között – Tokió helyett ez is „tök jó”

A hetvenes évek végén, nyolcvanasak elején született generációnak akár nyolc-tíz évet is várnia kellett az első, magyar részvétellel zajló, végigszurkolható olimpiára...

A hetvenes évek végén, nyolcvanasak elején született generációnak akár nyolc-tíz évet is várnia kellett az első, magyar részvétellel zajló, végigszurkolható olimpiára. Az 1980-as moszkvai játékok idején ők még túl kicsik – vagy meg sem – voltak, a 84’-es Los Angeles-in pedig bojkott miatt nem vett részt az ország. Jól emlékszem, micsoda katarzis volt 1988-ban – nyolcéves önmagamnak és kortársaimnak – először átélni, mit jelent a nemzetnek egy – sőt abban az évben, Szöulban összesen tizenegy – magyar olimpiai siker! Jó, hogy a mai gyerekek a járvány miatt nem maradnak le róla: egy év késéssel láthatnak olimpiát, és még egy részben budapesti rendezésű foci Eb-t is.

Szurkolni – éppúgy, ahogy együtt sportolni – szuper családi élmény nagyapának, apának és fiának, lányának. Piros-fehér-zöldre pingált arccal, zászlóba burkolózva, akár csak otthon, a tévé előtt dudát fújva, konfettit szórva, énekelve. Sokunknak lehetnek ilyen emlékei akár kissrác-, akár felnőttkorából. A koronavírus-járvány idején érthető okból elmaradnak a sportesemények, a 2020-ban esedékes világversenyeket immár bizonyos, hogy csak 2021-ben izgulhatjuk végig a szeretteinkkel (akikre most nagyon kell vigyáznunk, hogy tényleg együtt szoríthassunk jövőre a sportolóinknak, csapatainknak).

A magyar sikerek magyar példaképeket állíthatnak gyermekeink elé, akiknek, ha jó időben éri őket az impulzus, akár egész életüket meghatározhatja egy-egy, élőben – akár a helyszínen, akár interneten, televízióban – látott sportsiker. Lehet, hogy épp emiatt kezdenek majd el sportolni, vagy választanak új sportágat maguknak, esetleg vágnak bele még nagyobb erőbedobással abba, amit már addig is űztek. Hozzáállásokat, sorsokat befolyásolhatnak az Egerszegi Krisztinák, Kásás Tamások, Szilágyi Áronok, Kőbán Riták… De a foci Eb-ken még akár a külföldi klasszisok is.

Maradt már el olasz futballbajnoki forduló II. János Pál pápa halála miatt. Bajnokok Ligája-mérkőzés (Dortmundban) terrortámadás okán, Formula-1-es nagydíj (Bahreinben) politikai krízishelyzetben, és MotoGP futam (Japánban) egy izlandi vulkán kitörése miatt, amely megbénította a légiforgalmat. A japánok így nézve nem szerencsések, mert az olimpia halasztása révén éppen Tokió szenved el most példátlan gazdasági károkat, de egyrészt még mindig inkább ez, mint az emberéletek, másrészt 2021-ben a karantén jó eséllyel már csak rossz emlék lesz, így a pótlás bizonyára megoldható.

Cikkajánlók: Otthon a családdal – Így lesz sikeres csapatmunka! • Az első lépés nem a lelépés 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az ugyanakkor tény, hogy amit idén a járvány közösségi élményben, példaképállításban elvesz a kicsiktől, az volumenében – de reméljük, nem időtartamában – egy háborús helyzet hatásaihoz mérhető. A kijárási korlátozás, a fenyegető veszély odakint mindent felülír, így most különösképp példaképeknek kell lenniük odahaza – az apáknak. Ha kell, ehhez vetítsünk le korábbi magyar sportsikereket felvételről, adjunk a srácok kezébe ezekről szóló újságokat, könyveket! Ha pedig kell, elő a pettyessel – legyen az bőrfoci a kertben, vagy szivacslabda a szobában –, és lőjjük mi magunk a gólokat! Ha van otthon játékkard, pár napra, hétre, hónapra akár még Szilágyi Áronok is lehetünk!

Dr. Szász Adrián

Fotó: People photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk