Népszerű tévhitek – 3 – Pénz számolva, asszony…

Sokan gondolják úgy, hogy a házassággal a férfi úgy érzi, hogy „birtokon belülre” került, és onnantól azt tehet, amit csak akar, például bántalmazhatja is a feleségét, hiszen „joga” lett hozzá. Pedig mi sem áll messzebb a valóságtól.

Egy az Amerikai Igazságügyi Minisztérium által megrendelt, több éven át tartó reprezentatív kutatás arra az eredményre jutott, hogy az összes létező életformát tekintve (házasságban gyerekkel; házasságban gyerek nélkül; élettársi kapcsolatban gyerekkel; alkalmi kapcsolatban gyerek nélkül; egyedülállóként gyerekkel; stb.) a házasságban élő nők válnak a legkevésbé párkapcsolati erőszak áldozatává. Sőt, ugyanez a csoport az, amelyik a legkevésbé van kitéve bármilyen fajta erőszakos bűncselekménynek. A tanulmány szerint a soha férjhez nem ment nőknek négyszer akkora az esélyük arra, hogy fizikai bántalmazás áldozatai legyenek, mint férjezett társaiknak.

Ha kicsit mélyebbre nézünk az adatokban, kiderül, hogy a legnagyobb biztonságban a házasságban élő, de gyermektelen nők vannak, a gyermeket vállalóknak egész enyhén rosszabb a statisztikájuk. (A gyerek érkezése mindig stressz-forrás egy pár életében.) „Cserébe” viszont a gyermeket nevelő házaspárok válási statisztikája jobb a gyermektelenekénél. De mindkét csoport tagjai lényegesen nagyobb biztonságban vannak, mint az egyedül élő nők, míg a gyerekkel egyedül élő nők kiugróan a legtöbbször válnak kapcsolati erőszak áldozatául.

Neo

Fotó: European Parliament via Foter.com / CC BY-NC-ND

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk