Népszerű tévhitek – 1 – Tovább élünk

Nem lehet elvárni senkitől, hogy élete végéig kitartson egy házasságban, ahogy régen, mert ma lényegesen tovább élünk. Népszerű vélekedés, úton-útfélen halljuk még tiszteletreméltó, bölcs emberek szájából. Pedig nem igaz.

Ha az elmúlt száz esztendőt, az előttünk járó három generáció – a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink – életét nézzük, akkor ez az állítás a legkevésbé sem megalapozott. A várható élettartam jelentős megnövekedése a csecsemő- és gyermekhalálozások radikális visszaszorításának köszönhető. A ma embere csak egy kicsivel él tovább, mint a nagyszülei (a legújabb kutatások szerint ez a tendencia is megfordulóban van), de annyival később is köt házasságot, úgyhogy a válás nélkül házasságban eltöltött évek száma nem változott jelentősen az elmúl évszázad során. Napjainkban a válások több mint fele még a házasság hetedik éve előtt bekövetkezik – tehát nem azért, mert túl sokáig voltak együtt.

Aki tehát a megnövekedett várható élettartammal szeretné megmagyarázni, hogy miért nem tud kitartani a házastársa mellett, az rossz helyen keresgél.

Neo

Fotó: Swedish National Heritage Board via Foter.com / No known copyright restrictions

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk