Napkollektoros gyümölcsaszaló házilag – Praktikus férfiak: Nagy Csaba

„Mi az, méhkaptár?” „Kerti zuhanyzó?” „Madáretető?” – kérdezték többen is Nagy Csabától, aki az udvarán barkácsolt össze „valamit”. Szakmáját tekintve informatikus. Egy cselekvő férfi nem(csak) a munkahelyén mutathatja meg, hogy ő ilyen férfi, hanem a kétkezi, teremtő munkája által otthon is! Többek között akár egy napkollektoros gyümölcsaszaló elkészítése során. Ismerjük meg Nagy Csabát, illetve barkácsmunkáját!

Hősünk” komoly férj, friss családapa, aki kertészkedni legalább annyira szeret, mint barkácsolni. Nem lakott ő mindig házban a feleségével, voltak idők, amikor egy egyszobásban éltek, azonban akkoriban is szerette a számára alkotó, kikapcsolódást nyújtó értelmes elfoglaltságokat: szobanövényei, virágai gondozását, házban élő szülei segítését (az udvaron, a ház körül) stb. Mindig talált valami teendőt – többnyire kétkezi feladatokat – magának/maguknak, hogy soha ne tétlenkedjen, hanem hasznosan használja ki az időt. Teremtsen.

Miért éppen napkollektoros gyümölcsaszalót?

A miértre a válasz: férfias kikapcsolódás, jó munka, valami hasznosnak a megalkotása egy szép cél érdekében. Az aszalmányok finomak és egészségesek. Csaba felesége újdonsült anyuka, akinek nem mindegy, mit fogyaszt, ahogy a közös babájuknak sem, hogy az anyatejjel mit visz be a kis szervezetébe.

Az aszalt gyümölcsöket télen érdemesebb fogyasztani az édesség iránti vágy kielégítésére, de legfőképpen azért, hogy az emberi szervezet ebben az ínséges évszakban is hozzájusson a számára értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Ezeknek java részét a gyümölcsök aszalmányként is megőrzik (többek között a B1-, B2- és a C-vitamint, valamint a vasat, kalciumot stb.) Mivel a Nagy-családnál ez természetes eljárással készül, a B-vitamin sem bomlik le – az ipari előállítás során használatos mesterséges adalékok sajnos ezt okozzák.

Hogyan kell elkészíteni egy aszalót?

A négy darab kb. kétméteres léc felső felét deszkázzuk be jobb, bal és hátoldalon, valamint az alját is. Elől legalulra két, míg legfelülre egy – méretre vágott – deszkát tegyünk, hátul viszont hagyjunk ki egyet lenn, ugyanis abba a résbe illeszkedik majd a napkollektor egy része, ahonnan majd a meleg levegő érkezik. (Magában az aszalóban, annak aljában is jókora helyet kell hagyni neki!)

Szegeljünk fel méretre vágott kisléceket az aszaló belsejében jobb és bal oldalon egymással párhuzamosan. Ezekre tesszük majd az aszalócserényeket.

Négy kislécből alkossunk keretet, szegeljük össze, az aljára pedig vakoláshoz használatos hálót vagy szúnyoghálót tegyünk (szegekkel hozzáillesztve). Készítsünk legalább öt aszalócserényt!

Az aszalóra szegeljük rá az átlátszó, döntött műanyagtetőt! Ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy még melegebb legyen benn a levegő. Elől, az aszaló felső deszkáját fúrjuk ki három helyen, hogy azon keresztül eltávozzon a pára!

Állítsunk elő napkollektort saját kezűleg!

Két hosszú, de keskeny deszkát alul és felül (ez utóbbit a végén érdemes) egy-egy szintén keskeny, de az előbbieknél rövidebb deszkákkal szegeljünk össze úgy, hogy végül együtt téglalapot alkossanak. Ezek fogják majd közre a 12 egymás mellé állított, sörösdobozokból álló „csöveket”. A keretre hátul vékony fém-, míg elől átlátszó műanyaglemezt erősítsünk szegekkel – utóbbit a legvégén!

Érdemes gyűjteni az alumínium félliteres sörösdobozokat! Kevesebb mint százra lesz szükségünk. Miután kimostuk és ki is szárítottuk azokat, vágjuk le mindnek az alját, valamint a tetejét! Szilikonragasztóval fogjunk össze kb. 8 darabot úgy, hogy egy „csövet” alkossanak! Készítsünk belőle egy tucatnyit, azaz 12 sort! A „csöveket” fessük le feketére, és hagyjuk megszáradni.

A keret felső részébe, a deszkába vágjunk 12 lyukat, a csövek száját pedig illesszük azokba. Miután rátettük az átlátszó műanyaglemezt, nincs más dolgunk, mint a keret lyukas elejét az aszalóba helyezni.

Tipp:
a napkollektor fadeszkáit és az aszaló külső farészét érdemes faápolóval bekenni, hogy ellenálljon az idő viszontagságainak.

Az otthoni munka gyümölcse édes!

Nagy Csabának a gyümölcsaszaló csupán az x-edik „projektje” volt, ugyanis korábban többek között kerítést is épített, locsoló- és csepegtetőrendszert telepített az elültetett és gondozott zöldségek, gyümölcsök miatt, valamint csapadék-elvezető gödröt ásott egy alkalommal. Azt vallja, hogy bár hívhatott volna szakembereket, hogy a felsorolt munkákat elvégezzék, valamint akár ő maga is megvásárolhatta volna az aszalót, de barkácsmunkájának elkészítése kihívást jelentett számára, ugyanakkor kedves foglalkozást is.

Örömmel tölti el, hogy kétkezi munkájával otthon is teremthet, továbbá büszkeséggel, mikor annak szemmel látható, kézzel fogható édes gyümölcsében gyönyörködik. EZ a férfias teremtő erő, a cselekvés öröme, a látható alkotás, mely ezúttal egy gyümölcsaszaló elkészítésében mutatkozott meg, még ha az egy méhkaptárra vagy kerti zuhanyzóra is hasonlít...

Ladányi Norbert

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk