Mitől lesz férfi a férfi?

Mi teszi a férfit férfivá? Talán a sok pénz, a nagy kocsi és a nők körében aratott sikerek? Vagy az erős izomzat, a szőrös lábszár és a baltával faragott állkapocs? Vagy talán a kitartás, az állhatatosság, az erős akarat? Ezek mind következmények – egy férfit férfivá eredendően annak a lehetősége tesz, hogy apa lehet.

Minden attól függ ugyanis, hogy az ivaros szaporodás melyik oldalán áll az ember – azon, amelyik utódot képes szülni, vagy azon, amelyik utódot képes nemzeni. Az összes férfias (és persze nőies is) tulajdonság ebből alakult ki.

A tüdővel lélegző csigák hímnősek, azaz amikor két egyed találkozik és párzani kezd, ondócsere történik és mindkét állat megtermékenyül és utána petét rak. Két csigaegyed között ily módon valóban nincs semmi különbség (esetleg csak jellembéli), hiszen minden egyed képes peterakásra és megtermékenyítésre egyaránt.

De hát a csigák puhatestűek, mi, férfiak, pedig gerincesek vagyunk ugyebár. Minden férfiasnak mondható tulajdonság azért alakult ki, hogy elősegítse az utódnemzést és minden nőies azért, hogy elősegítse az utódszülést. Egy érdekes kísérletben férfiak és nők egy-egy csoportjának azt mondták, hogy fél órán belül valami nagyon rossz dolog fog velük történni. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy egy ilyen helyzetben miként viselkednek a két nem képviselői. Nos, a nők összegyűltek és csoportban próbálták meg egymás feszültségét oldani, míg a férfiak magukba fordultak és egyedül készültek fel a beígért rosszal való megküzdésre.

De ugyanezt a jelenséget figyelhetjük meg a repülőn is: amikor egy sorozatos turbulencia jól megrázza a gépet a nők jellemzően beszédesebbek lesznek, a férfiak inkább elcsöndesednek. A vadászat közben veszélybe kerülő ősférfi számára a csönd és az összpontosított figyelem létkérdés volt, míg a gyermeket váró vagy gondozó ősnő számára a közösségben maradás volt létkérdés, hiszen azon kívül számára és gyermeke számára nem volt élet.

Cikkajánló: Az apa a család papja
 További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A férfi tehát azért férfi, mert apa lehet belőle. Ehhez nem feltétlenül kell biológiailag is apává válnia, az atyai hozzáállás a világhoz anélkül is megvalósulhat. Persze sokkal egyszerűbb a szó legszorosabb értelmében apává lenni és úgy megtapasztalni az atyai attitűdöt, ami aztán kiterjedhet az egész világra. Az apává, atyává válás jövőteremtő felelőssége tehet férfivá! És minden, ami ezen felelősség gyakorlása által válunk! Aki ezt az atyai attitűdöt elutasítja, az a saját legmélyebb realitását kérdőjelezi meg. Nem véletlen, hogy eleink Atyának nevezték el az Isten egyik személyét, akitől a Fiú és a Szentlélek is származik. Érdemes elgondolkodni ennek a mélységén, mert nem pusztán azért történt, mert eleink hímsoviniszták voltak és a korszellem ezt kívánta. A Férfiak Klubja megközelítése egyáltalán nem vallási töltetű, de üzenete van ennek mind a mai napig az ember számára, függetlenül attól, hogy vallásos-e vagy nem. Ugyanis a közös kultúránk miatt a hasonlat mindenki számára érthető:

A teremető és felelősségvállaló atyai magatartás a férfi számára a minta, akinek úgy kell bánnia a rábízott emberekkel, a rábízott világgal, ahogy azt a Mennyei Atya tenné.

Neo

Fotók: gnuckx / Foter.com / CC BYLies Thru a Lens / Foter.com / CC BY

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk