Minden sikeres férfi mögött áll egy nő… és az a felesége

Már egy ideje foglalkoztatja a társadalomtudósokat, hogy a teljesen azonos szociális, kulturális, iskolázottsági, stb. háttérrel rendelkező férfiak közül miért keresnek akár 50-100%-kal is jobban azok, akiknek van feleségük, mint azok, akiknek nincs. A helyzet ugyanis ez: a nős férfiak többet keresnek, mint a nőtlenek. Ám mielőtt rút diszkriminációt kiáltanánk és igazságtalan familophiliával (ezt a kifejezést most találtam ki és a családosokat előnyben részesítő előítéletet takarja, de gondolkodom még a bachelophobián, ami az agglegényektől való beteges viszolygásra utal) vádolnánk meg a munkaadókat, vizsgáljuk csak meg, hogy valóban erről van-e szó.

Nem kell túl messzire menni a magyarázatért. Elég a szomszédba, ahová nemrég költözött be Márton a feleségével. Marci diploma után hosszú évekig otthon lakott a szüleinél, akik etették, itatták, mostak, vasaltak, főztek rá, neki pedig egy fillért sem kellett hazaadnia a havi 100 ezer nettót alig meghaladó fizetéséből, amit informatikusi segédmunkákból szedegetett össze. De Marci sosem panaszkodott, hogy keveset keresne. „Egyszerűen nem érdekelt a pénz. Amire kellett – sörre, mozira, szórakozásra – arra mindig volt, ha meg valami komolyabb dologra volt szükségem, azt megvették a szüleim”, mesélte. Ám mindez egy csapásra megváltozott, amikor Marci feleségül vette Annát. Megkapták a nagymama már egy ideje üresen álló lakását – és ideköltöztek, mellénk. Ekkor derült ki, hogy mire is elég havi 100 ezer forint. Marci rövid időn belül feladta a szabadúszást, és állandóra elhelyezkedett egy informatikai cégnél, ahol kapásból négyszer annyit keresett, mint korábban. Majd innen is továbblépett és megalapította a saját cégét. Ma már több embert foglalkoztat és vadássza az olyan fiatal férfiakat, akik még mindig a gyerekkori szobájukban nyomkodják éjszaka a számítógépet.

És Marci története egyáltalán nem egyedi, azt is mondhatnám, hogy teljesen mindennapos. A közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazott George Akerlof professzor egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a férfiak megállapodnak, amikor megnősülnek; ha nem nősülnek meg, nem állapodnak meg”. Akerlof ugyan nem ezért kapta a Nobel-díjat, de megállapítása egybecseng számos kutatás eredményével. Egy nemrég napvilágot látott amerikai jelentés például arra jutott, hogy a nős férfiak átlag évi 400 órával többet dolgoznak, mint a nőtlenek, egy a Harvard egyetemen végzett kutatás pedig számszerűsítette is, hogy átlag mennyivel keresnek többet a hasonló háttérrel rendelkező férfiak közül a nősek a nőtleneknél. A 28–30 évesek körében ez az összeg évi 15 900 dollár, a 44–46 évesek körében meg már 18 800 (még egyszer: ennyivel keresnek többet).

De vajon miért van ez így? Nem csak arról van szó, hogy a házasodni kész férfiak eleve szorgalmasabbak és ambiciózusabbak és a házasságnak az egészhez semmi köze sincs? A kutatásokból arra lehet következtetni, hogy ez csak részben vagy egyáltalán nincs így. Egy kutatásban nyomon követtek olyan férfiakat, akik ugyanazon munkahelyen dolgoztak házasságkötésük előtt és után is, és arra jutottak, hogy lényegesen többet kerestek nősülés után, mint előtte. Egy másik kutatásból meg arra derült fény, hogy válás után visszacsökken a férfiak keresete. Ám – mint majdnem minden lényeges kérdésre – ebben az esetben is az egypetéjű ikerkutatások szolgáltatják a legteljesebb választ, amiből pedig az derül ki, hogy a nős ikrek 26%-kal jobban kerestek, mint egypetéjű nőtlen ikertestvéreik.

Még mindig adósak vagyunk azonban az indoklással, hogy miért is van ez így. Azonban mielőtt elmondanánk, hogy a tudományos kutatások miket neveznek meg okokként, arra hívunk benneteket, mondjátok el, mit gondoltok Ti erről: szerintetek miért keresnek jobban a nős férfiak, mint az ugyanolyan háttérrel rendelkező nőtlen társaik?

Neo

Fotók: jaci XIII via Foter.com CC BY-NC-SA

geralt via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (3)
 • ...

  Eviana

  2016. szeptember 20 16:43
  Én a saját családomban látott minták alapján tudok erről nyilatkozni. Nálunk a nők mindig segítették a férfiakat. Mostak, főztek rájuk, ha kellett, építkezésnél ők is hordták a téglát. Kényelmes otthont teremtettek a házból. Viszont ezt tényleg csak olyan férfiért érdemes megtenni, akibe szorult némi ambíció, egyébként a feleség is csak szolga lesz...
 • ...

  Ildy0310

  2018. január 24 12:25
  "Minden sikeres férfi mögött áll egy nő… és az a felesége" Miben sikeres az a férfi, kinek a szempontjai alapján, a kutatók szempontjai alapján, mert többet keres? És aki egyedül él, mint férfi, és a lelke mélyéig igaz és becsületes, aki iránytű pontosságával teljesíti kötelességét, de kevesebbet keres, szerényebb körülmények között él, mint a házasságban élő, aki többet keres, melyik a sikeresebb, ki dönti el? A pénz vagy jellem?
 • ...

  Stbor

  2018. július 02 10:39
  Ennek kérdésnek több elágazása van.. 1. Fordítsuk meg a kérdést és kiderül, hogy a tyúk vagy a tojás volt először.. Szóval kihez vonzódnak jobban a nők ? A sikeres - vagy potenciálisan annak ítélt - férfakhoz, vagy a lúzertípushoz ? Ez azt hiszem, nem is kérdés. Tehát eleve nagyobb sansza van párt találni egy ambíciózusabb, potenciálisan sikeresebb típusnak, mint egy lúzernek. 2. Miért változik meg férfi a házasság után és miért dolgozik többet a több jövedelemhez ? Azt hiszem, tudjuk a választ... Talán, hogy a becses nej ne rágja állandóan a fülét, hogy "keress többet, hát már családod van, kell a több pénz !!" És ő az otthoni békesség kedvéért ennek kénytelen eleget tenni. (Viszont emellett kevésbé élhet teljes életet, ezt lássuk be..) És ugyanezen ok miatt, ha elválik, már nincs szüksége annyi pénzre, több ideje marad teljesebb életet élni. Amennyiben egy ember sikerességét abban itéljük meg, hogy mennyit dolgozik, akkor a legsikeresebb emberek a rabszolgák...:)
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk