Mi különbözteti meg a férfiakat a fiúktól?

Általában mi magunk is érezzük, hogy a világ – vagy az, aki számunkra a világot jelenti – férfiként kezel-e vagy fiúként tekint ránk. Státuszunknak számos oka lehet – és szó sincs átjárhatatlanságról a két kategória között –, aki azonban változ(tat)ni szeretne, az elgondolkodik a miérteken és a mikénten. Mi kilenc különbséget máris találtunk férfiak és fiúk között, ezeket most meg is osztjuk – bátran ki lehet egészíteni, folytatni a sort, mi fogunk még írni a témában. Eláruljuk a tanulságot: az érettség foka nem elsősorban az életkorunkban keresendő.

1. A fiúk kerülik a kellemetlen beszélgetéseket, míg a férfiak tudják, hogyan kommunikálják párjuk – vagy bárki más – felé az igényeiket. A legjobb kapcsolatok sem súrlódásmentesek, muszáj néha közölnünk vagy megtennünk valamit, ami a másiknak – vagy nekünk – fájhat. A fiúk ilyenkor könnyen passzív-agresszívekké válhatnak, míg az érett férfi képes produktív beszélgetést folytatni még a kellemetlenebb témákról is.

2. A fiúk a másik nemhez közeledve sokszor csak kapcsolatot akarnak létesíteni, míg a férfiak kellő időt és energiát fordítanak a kiválasztott hölgyre. Előbb-utóbb mindenki rájön: párosan boldogabb az élet, mint egyedül, ám akinek továbbra is csak a különböző hobbijai mellett, vagy után jut ideje a másikra, az valószínűleg nem elég érett, vagy nem a megfelelő partner mellett van.

3. Egy kicsit rímelve az előzőre: a fiúk jobbára azért bókolnak, hogy levegyék a kiszemelt hölgyet a lábáról, a férfiak viszont azért, mert boldoggá szeretnék tenni. Óriási a különbség aközött, ha a bókok valami vagy valaki megszerzését célozzák, és aközött, ha adni szeretnénk velük valamit. Az érett férfi ad, miközben tudja: a megfelelő nő ezt a megfelelő módon viszonozni fogja.

Cikkajánló: „A férfitulajdonságok szerzett tulajdonságok” – Kassai Lajos

4. Amíg a fiúk leginkább napról napra élnek, a férfiak keményen dolgoznak a saját és a párjuk, családjuk jövőjéért. Ha csak magukra figyelnének, nyilván ők is „átalibizhetnék” a legkisebb energiabefektetéssel és kockázattal a munkanapjaikat, esténként pedig lógathatnák valahol a lábukat. De mivel tisztában vannak vele, hogy másokért is felelősek – akik bíznak bennük, támaszkodnak rájuk –, mindent elkövetnek, hogy a szeretteikről messzemenőkig gondoskodjanak.

5. Egy érdekes megfigyelés: a fiúkat általában taszítják, elrettentik az okos nők, míg a férfiakat inspirálják, ösztönzik. Ennek persze logikus pszichés magyarázata van: aki bizonytalan a saját intellektusában, az nem szívesen kockáztatja, hogy egy kapcsolatban vagy akár csak egy találkozón is „alulmaradjon”. Kényelmesen elvan inkább a komfortzónájában, miközben egy magabiztos férfi kimondottan keresi és élvezi az intelligens hölgytársaságot, még ha az olykor kihívást jelent neki.

6. A fiúk időnként olyan ígéreteket is tesznek, amelyeket nem gondolnak komolyan, vagy később nem tudnak megtartani. A felelős férfi viszont amit kimond, abban maximálisan hisz. Az érzéseiről sem kozmetikázva beszél, nem feltétlenül azt kommunikálja, amit a másik hallani akar, csak azért, hogy ideig-óráig boldoggá tegye. Mert tudja: hosszú távon csak az igazság tesz szabaddá.

Szavazz: Minden hím férfi?

7. A fiúk kerülik a csalódást, a férfiak viszont szembenéznek az esetleges kudarctól való félelmeikkel, és akkor is belevágnak abba, ami előreviheti az életüket, ha nem garantált az adott megmérettetés végén a siker. Pedig nyilván senki nem szeret például visszautasítást megélni vagy elbukni egy akadályban – mégis mindenkivel megesik olykor –, ám egy férfi tudja, ezerszer jobban megéri legalább megpróbálni. Tanulni, épülni nem csak a győzelmekből lehet.

8. A fiúkra nem jellemző, hogy fontossági sorrendet állítanának fel a teendőikben, az értékeikben, a kapcsolataikban. Egy férfi azonban eldönti, mi, illetve ki a legfontosabb számára, és ezen értéklista szellemében szervezi a mindennapjait. Éretten gondolkodik arról, mivel s kivel mennyi időt töltsön – nem hagyja például, hogy egy kevésbé priorizált feladat, program vagy személy elrabolja az idejét és az energiáját a párjától, családjától.

9. A fiúk sok esetben – egyfajta védekezésből – tudat alatt is gátolják, gátolnák a környezetükben élőket abban, hogy (náluk) előbbre, többre jussanak, fejlődjenek. A férfiak ezzel szemben sosem visszahúzzák, sokkal inkább bátorítják és támogatják kedvesüket, családtagjaikat és barátaikat a törekvéseikben. Talán, mert megértik: azzal, hogy a körülöttük lévők többek lesznek, ők maguk is gazdagodnak, nem pedig alulmaradnak valamiféle „versenyben”.

Dr. Szász Adrián

Cikkajánló: Az igazi férfi nem pasi, nem hím, és nem rosszfiú – a férfi címet ki kell érdemelni 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: Alemko Coksa képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk