Mi egy férfi érzelmi intelligenciájának alapköve?

Te átmennél a pillecukor-teszten?

Uralkodjunk magunkon. Olvashatnánk a mindenható tanácsot. Ami alapvetően igaz is. Azonban az ellentábor menten felhördül! És mi lesz az élet élvezetével, ha minden ösztönünket, késztetésünket lefojtjuk és mederbe tereljük? Mi lesz a „mosttal”? Carpe diem, élvezetek, vágyak, hát egyszer élünk!

Sokaknak talán ismerős a kutatás, amely az érzelmi intelligencia egyik alapkövét volt hivatott vizsgálni, nevezetesen azt, hogy is állunk önszabályozás terén. A kísérlet viszonylag egyszerűnek bizonyult. A kutató egy darab pillecukrot tett a gyermekek elé, majd azt mondta, most ki fog menni a teremből. Két lehetőségük van, vagy megeszik egyből és akkor később nem kapnak újabb édességet, vagy megvárják, míg vissza jön rövid idő múlva, és akkor még egy adag nassolni valót ad nekik. Nem meglepő, hogy azok a gyermekek, akik nem tudták kivárni a plusz „juttatáshoz” szükséges időtartamot, később kevésbé boldogultak saját életükben.

Tudjuk-e késleltetni a szükségleteink kielégülését?

Hogy is van ez? Tudjuk-e késleltetni a szükségleteink kielégülését? Fenntartani a motivációnkat akkor is, ha épp semmi kedvünk sincs ahhoz, ami hosszú távon hasznos lenne nekünk? Képesek vagyunk-e ismételten próbálkozni akkor, ha előtte már kudarcot vallottunk valamilyen általunk fontosnak ítélt területen? Csöndben tudunk-e maradni olyankor, amikor a túlzott beszéddel ártanánk magunknak? És így tovább.

Az önszabályozás az érzelmi intelligencia egyik fontos készsége, és cikksorozatomban most azokat a témaköröket veszem górcső alá, amelyek az érzelmi intelligenciához sorolhatók, és segítik egy férfi boldogulását, valamint eredményességét a hétköznapokban. Az érzelmi intelligencia ennek értelmében egy „készségrepertoár”, amihez több terület, témakör is tartozik, és amelyeket egyaránt fontos fejleszteni, amennyiben hatékonyak kívánunk lenni.

A cikk még nem ért véget, felhívásunk után folytatódik: szeretettel várjuk a férfiakat, nőket Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító, író A férfiak és az érzelmi intelligencia, valamint az Ünnepek a kapcsolatokban – kapcsolatok az ünnepekben című előadására a nagy sikerű Ötvösműhely rendezvény-sorozat keretében. Férfiasan, racionálisan, rengeteg felismerést és kapaszkodókat nyújtva ás a témák mélyére, biztos alapot nyújtva férfiaknak, nőknek, kapcsolatoknak, melyek ezáltal széttéphetetlen férfi-nő szövetséggé erősödnek. Ötvösműhely – a férfiak és nők őszinte párbeszédének helye, ahol stabil közösségként egy értékrend mentén gondolkodunk. Legyél és maradj a részese (kattints a képre):

Miért fontos az önszabályozás?

Vegyük szemügyre a következő két férfi példáját. Egyikük igazi ösztönlény. Nevezzük Jánosnak. A pillanat szülte lehetőségeket keresi, nem gondolkodik előre, csupán azzal foglalkozik, amire az aktuális helyzet hívogatja. Izgalmas, változásokban gazdagok a hétköznapjai, bulizni jár, heti szinten legalább kétszer randizik, sosem unatkozik, a szexuális és kapcsolati lehetőségeit vég nélkül válogatja, és váltogatja. Ami a szívén, az a száján, ha gondja van, azt mérlegelés nélkül a másik szemébe mondja, ha valami vicces tartalom fogan meg a fejében, azt sem szívesen tuszkolja „agykamráinak” sötét zugaiba. Mondhatnánk, ő igazán spontán figura, aranyélete lehet.

A jellemzést azonban nem fejeztem be: Jánosnak milliónyi tartozása van. Folyamatosan harcban áll a külvilággal, mert nem tudja a költségeit rendezni, két esetben már előfordult, hogy kikapcsolták nála a fűtést tél idején. Barátai a milliónyi kiszámíthatatlansága miatt nem bíznak benne, elfordultak tőle, a nők pár hét, hónap elteltével nem mernek rá építeni. Azt állítják, „valamiért” szoronganak mellette. Ja és úgy mellékesen, János olyan bevállalósan, „bátran éli” a szerelmi életét, hogy a milliónyi felelőtlen kaland következtében AIDS-es lett (mert minek védekezni, ha jön az ihlet, felesleges előre gondolkodni), egy másik alkalommal pedig gyereket nemzett egy nőnek, akit elhagyott.

Lássuk Gábort! Gábor rendszerezetten éli hétköznapjait. Határidőnaplót vezet, a fontos teendőit, feladatait kedvtelései elé helyezi, és több évre előre megírt céllistát vezet. Hetente háromszor hobbijának él, sportol, egészségesen táplálkozik, és párkapcsolatában már több éve egy adott nő mellett töretlenül kitart. Unalmasnak tűnik?

A bemutató itt sem teljes: Gábornak három nyaralója és két saját bejáratú sportpályája van. Évente a családjával elutazik egy egzotikus helyre, ahol kikapcsol, megbízhatósága miatt gyermekeivel meghitt és tartalmas kapcsolatot ápol. Barátaival kölcsönösen számíthatnak egymásra, Gábor akkor is szán rájuk némi időt, ha fáradt, vagy fontosabb dolga lenne, persze nem áldozza fel a szükségleteit, érzi a határait akkor, ha már sok. Gábor szintén szereti a humort, de odafigyel arra, hogy mivel lőhet túl a célján.

A kérdésem egyszerű: melyikük a spontán, illetve önkontrollhiányos?

Önszabályozás nélkül életünk olyan lesz, mint egy szerencsejáték

Érthető, az, mennyire válunk sikeressé, eredményessé, nem csupán azon múlik, jelen van-e a hétköznapjainkban egy egészséges önkontroll, tervezettség, kitartás az elképzeléseink mellett abban az esetben is, ha ösztönös késztetéseink más irányba vinnének bennünket. Sőt, ennek az ellentettje is igaz lehet: kerülhetünk olyan pályára, kapcsolatba, amelyen és amelyben a végletekig szabályozhatjuk magunkat, mégsem tudunk olyan körülményeket teremteni, amelyekre vágynánk. Más külső, belső feltételek legalább annyira kellenek ahhoz, hogy egyről a kettőre jussunk.

Ugyanakkor megfelelő önismeret birtokában, életképes célok kitűzése után egy optimális mértékű önszabályozásra is szükségünk van, ha a magunk, illetve családunk és a számunkra fontos emberek szemében jövőt teremteni tudó, a felelősségét holnap is felvenni akaró, kiegyensúlyozott és harmonikus férfiak akarunk lenni.

Ha ez hiányzik, létünk olyan lesz, mint egy szerencsejáték, ami kezdetben talán izgalmakkal átitatott szorongásként hatott, de idővel frusztráló tehetetlenséget okoz majd azoknak, akik számítanának ránk és idővel rájöhetünk, hogy a sok-sok következetlenség miatt pályafutásunk nem élvezetes építkezéssé, hanem inkább kármentesítéssé, illetve romeltakarítássá vált.

Lázár Gergely pszichológus oldala

Szeretettel várjuk a férfiakat, nőket Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító, író A férfiak és az érzelmi intelligencia, valamint az Ünnepek a kapcsolatokban – kapcsolatok az ünnepekben című előadására a nagy sikerű Ötvösműhely rendezvény-sorozat keretében. Férfiasan, racionálisan, rengeteg felismerést és kapaszkodókat nyújtva ás a témák mélyére, biztos alapot nyújtva férfiaknak, nőknek, kapcsolatoknak, melyek ezáltal széttéphetetlen férfi-nő szövetséggé erősödnek. Ötvösműhely – a férfiak és nők őszinte párbeszédének helye, ahol stabil közösségként egy értékrend mentén gondolkodunk. Legyél és maradj a részese (kattints a képre):

Fotók: andu02 via Pixabay.com

christong via Pixabay.com

Alexas_Fotos via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk