Megőrizhető a férfias hitelesség – a táncban is?

Interjú ANDRÁS LÓRÁND néptáncoktatóval.

A XXI. század egyik nagy változása, hogy a hagyományos férfikép egyre inkább átalakul, aminek hatása nemcsak a családokban, kapcsolatokban, ezáltal a társadalomban, hanem a táncban is szemmel látható és érezhető. Mi ennek az oka? Mi történik? Miért nem tárgyaljuk meg ezeket – mint férfi a férfival? Nos, többek között ezért vált az I. Erdélyi Legényes Találkozó központi témájává a mindenkori hagyományos és mai, XXI. századi férfikép, a férfiasság és férfiértékek, valamint a férfias hitelesség és a tánc – utóbbi a rendezvény idei mottójában is szerepel. No de miről is van szó pontosan? András Lóránd néptáncoktatóval, a nagyszabású, férfiaknak szóló esemény programkoordinátorával beszélgettünk.

– Hogyan született meg az I. Erdélyi Legényes Találkozó mint rendezvény gondolata?

– Két éve kezdtünk el játszani a gondolattal, hogy egyszer megszervezzük. Jómagam táncházas vagyok, azt látom, illetve látjuk, hogy ugyan sok jó kulturális rendezvény van – versenyek, zenésztalálkozók, szabadtéri táncházak –, de ami kifejezetten az értékekkel, és azon belül a férfiértékekkel foglalkozna, tehát aminek a témája maga a férfi, olyan nincsen! Az I. Erdélyi Legényes Találkozó nemcsak kulturális szórakozási, hanem fejlődési lehetőséget is kínál a férfiaknak. Az esemény azért emelkedik ki a többi hagyományos táncházas rendezvény közül, mert nem kizárólag néprajzi értelemben közelít meg egy témát, egy társadalmi csoportot, hanem elsősorban szociális szemszögből vizsgálja azt.

– Miért tartják fontosnak, hogy a központi témája a férfi, férfiasság, férfiértékrend legyen?

– A hagyományos férfikép megváltozott, ez táncházas körben is – melyben ez a kép még erősen élt – észrevehető. Mi történik? Elnőiesedünk? Elsemlegesedünk? Mindenhonnan ezeket a kérdéseket halljuk, de férfiként nem beszélünk róla. Tabutémák. Ennek apropóján született meg az I. Erdélyi Legényes Találkozó, melynek idei mottója Tánc és férfias hitelesség. Jó alkalom ez arra, hogy többek között ezeket a fontos kérdéseket is megvitassuk, tisztázzuk – férfiként, férfitársaságban. Ez a találkozó lehetőséget ad erre. Férfinyelven zajló mély beszélgetések, programok várnak, de természetesen lesz mulatság is, az viszont már természetesen nők társaságában!

Tehát az elsődleges cél a mindenkori és mai férfiképről, -jellemről, a férfiasság 21. századi átalakulásáról – ami immár nemcsak a családokban és a társadalomban, hanem a táncban is szemmel látható és érezhető –, illetve a minket, férfiakat érintő változásokról, megítélésről való témák megtárgyalása, megvitatása, amelyeket a kerekasztal-beszélgetéseken és motivációs előadásokon járhatunk körbe. A másik cél az erdélyi férfi táncanyagokban való elmélyülés: minden évben más vidék táncanyagát és táncos karaktereit mutatjuk be hiteles, helyi szakemberek és táncházasok révén. Az I. Erdélyi Legényes Találkozón Zsukás (Bíró Ágoston) Guszti, Kedves Árpád, Kurkó János, Kis (KÜS) Vilmos táncfigurái lesznek a palettán, de sok szó esik majd Tamás Feri bácsiról. A viselkedésükről, férfias kiállásukról, jellemükről, kisugárzásukról. Az alázatról és a határozottságról, a tisztaságról, kitartásról, a szemekből áradó tűzről, fényről.

– A rendezvény kiemelt partnere a Férfiak Klubja, illetve alapítója, Bedő Imre az esemény fővédnöke. Köszönjük szépen, hogy minket kértek fel erre! Hogy az olvasóink előtt is világos legyen a partnerség oka, kérem, mondja el, az Önök részéről mi vezetett ahhoz, hogy minket tiszteljenek meg a felkéréssel.

– Ugyanaz a célunk, mint a Férfiak Klubjának: értékeink megőrzése. Ez a táncban is nagyon fontos! Nemcsak kikapcsolódást jelentett a hagyományos társadalmakban a tánc, hanem az egészséges életmód szerves részét is képezte. Nem hiányozhatott a mulatságokból. Segített a párválasztásban. Versenyhelyzetet teremtett a férfiak körében. Ünnepekhez, de bánathoz is köthető. A tánc az élet része, melyben megmutatkoznak értékeink.

– Hol lesz az I. Erdélyi Legényes Találkozó, és milyen programokra számíthatunk?

– Csíkszenttamást az egyik társszervezőnk ajánlotta. Megnéztük, megtetszett. Hagyományos hargitai falusi környezetben várjuk az odalátogatókat. Vidéki bodega hangulatú kocsmában lesz a vacsora, a kultúrotthonban a műhelymunka, annak előadótermében pedig értelemszerűen az előadások. Mint mondtam, célunk a hagyományos értékrend megőrzése. Ehhez nemcsak a helyi gasztronómia, miliő tartozik, hanem azok az alkalmak, amelyek során a férfiak közösen beszélhetnek az élet dolgairól, együtt tevékenykedhetnek, dolgozhatnak, lazíthatnak. Elődeink életében ez rendszeresen így volt: a férfiak gyakorta találkoztak. Nem csak kocsmákban! Temetésen külön terembe vonultak, lakodalmakban félórát-órát közös társaságban töltöttek. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítottak arra, hogy bizalmasan társaloghassanak, kiengedjék a gőzt. Most az I. Erdélyi Legényes Találkozón ennek teremtjük meg a keretét az erdélyi táncházas férfiaknak – de nem csak –, mert sajnos kikopóban vannak az effajta férfias eszmecserék. Tehát a rendezvény első része kizárólag férfiaknak szól. Nincs korhatár!

Székelyföldön mi úgy tartjuk, a legényt a nő teszi emberré, a házasság révén nő fel a férfiak sorába, éppen ezért a hölgyek előtt is megnyitjuk a rendezvény kapuját, de csak szombat estétől. Onnantól kezdve az esemény egyéb motivációs előadásokkal, férfitáncok tanításával, kiegészítő programokkal, mint borkóstolókkal, mulatságokkal, nótaestekkel gazdagodik.

Várjuk az urakat, a nőket pedig a szombat esti gálára és az azt követő táncházba. Ki-ki tegye hozzá a sajátját értékeink megőrzéséért – legényesen, leányosan!

Ladányi Norbert

Alábbiakban mutatjuk a programtervet:

I. Erdélyi Legényes Találkozó

2018. április 13–15., Csíkszenttamás

Péntek (Április 13.)

14:00 - Regisztráció

16:00 - Terepszemle és falunéző

18:00 - Műhelymunka (felcsíki férfi táncok)

Oktatók: Sándor Csaba Lajos, Udvari Róbert

20:00 - Motivációs előadások

Bedő Imre: A férfi stratégiai szerep itt és most

Böjte Csaba: Férfias Hit-Vallás

22:00 - Vacsora és Balla Géza féle borkóstoló Gizi néninél

Szombat (Április 14.)

08:00 - Reggeli Gizi néninél

10:00 - Műhelymunka (felcsíki férfi táncok)

Oktatók: Sándor Csaba Lajos, Udvari Róbert

14:00 - Disznótoros ebéd Gizi néninél

16:00 - Műhelymunka (felcsíki férfi táncok)

Oktatók: Sándor Csaba Lajos, Udvari Róbert

20:00 - Motivációs előadások

Kerekasztal beszélgetés a vezető férfi téma mentén

Kincses Kálmán: Férfi élet szakaszai

Bedő Imre: Egyensúly Férfi és Nő között

22:00 – Vacsora Gizi néninél és TÁNCHÁZ

A rendezvényről további részleteket IDE kattintva lehet megtudni, ugyanitt lehet jelentkezni is!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk