Lélekben férfi – Öt jellemző, amiről megismerszik

Fejben és testben férfiakról már beszéltünk, most néhány gondolatébresztő sor erejéig a lelket is érintjük – aminek van ugyan köze a fejhez, mégis elhatárolható attól. Milyen az, aki lélekben férfi?

1. Elvek szerint él

Ez nem jelenti azt, hogy rugalmatlan vagy meggyőzhetetlen. Az sem dolga (sőt), hogy minden és mindenki felett ítélkezzen, de fontos, hogy a saját értékrendje szerint képes legyen különbséget tenni helyes és helytelen között. Ha következetes, joggal várhatja el másoktól is a játékszabályai tiszteletben tartását, de ez tényleg csak kölcsönösen működik. „Szeretném, ha valaki más azt tenné velem, amit én (fogok) vele?” Érdemes rendre elővennünk ezt a kérdést – a válasz irányt mutat.

Példa:

Ne legyen ilyen, de ha esetleg anyagi nehézségbe keveredtünk, akkor sem szerezzük meg jogtalanul a másét, inkább segítséget kérünk. Amikor olyan helyzetben vagyunk, hogy mi segíthetünk máson, mi is megtesszük ezt a gesztust a rászoruló felé. Ehhez persze szükséges egy bizonyos fokú bizalom az emberek iránt, de ez is függ attól, hogy mi magunk milyen elvek szerint élünk. Ha nem hazudunk – sem másoknak, sem önmagunknak –, a lelkiismeretünk rendben lesz, és egyrészt a fájó igazságot is könnyebben viseljük, mint egy szép hazugságot, másrészt a többiekben is jobban meg fogunk bízni.

2. Vannak ambíciói

Ehhez nem kell karrieristának, törtetőnek vagy munkaalkoholistának lennie. Az ambíciók is a saját képünkre formálhatók – csak legyenek! Ismerjük fel, mi jelent sikerélményt, és igyekezzünk azt minél gyakrabban elérni, átélni. Ez vonzóvá teszi a kisugárzásunkat, segítheti a kenyérkereső szerepünket, és tiszteletet vált ki a környezetünkből. Sokféle hivatást választhat egy férfi: fel-, illetve megtalálhatja magát a munkájában vagy a családi feladatokban, a legjobb persze, ha mindkét frontra jut ambíciója.

3. Felelősséget vállal

Sőt nemcsak vállalja, hanem keresi is a felelősséget, mert nem a kötelező rosszat, hanem a kihívást, a lehetőséget látja benne. Az ilyen férfi elkötelezett valami és/vagy valaki mellett, és elszámoltatható a tetteiért. Tükörbe tud nézni, mert kívül-belül tiszta és átlátható. De nem átlátszó. Ez segíteni fogja az olyan értékes életfeladatok, mint a férj-, illetve apa-szerep felvállalásában is. Arról nem beszélve, hogy aki maga nem fél felelősséget vállalni, az mások felelősségteljes hozzáállását is értékelni fogja.

4. Áldozatokat hoz

Elsősorban nyilván azokért az emberekért, akiket szeret és akikért – a fentiek szerint is – felelős. Az áldozatvállalás a felnőtt élet része, sőt sokszor csak általa nőhetünk fel igazán. Ez akkor következik be, amikor már előtérbe, azaz akár saját magunk elé is tudjuk helyezni a számunkra fontos ügyeket és embereket mindenfajta hezitálás, önsajnálat nélkül. Mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, függetlenül attól, hogy épp milyen forrást – időt, pénzt, energiát vagy mindezeket együtt – kell megvonnunk magunktól a cél érdekében. Az a jó, mikor mindez magától értetődő kötelességgé válik.

Olvasd el ezt is: Fejben férfi – Öt plusz egy tudás, amiről megismerszik • Testben férfi – Három plusz egy vonás, amiről megismerszik
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

5. Emberileg jó

„Jó embernek lenni” elég általános megfogalmazás – azt hihetnénk, egyszerű feladat is. Pedig nem, hiszen nem elég teljesítenünk hozzá az alapvető vállalásainkat, amelyekről fentebb értekeztünk. Azok önmagukban is megérnek egy-egy vállveregetést, ám az igazán jó ember akkor is a helyes célért cselekszik, amikor senki nem tud erről, mert senki nem figyeli őt. Nem a látványos sikerért, a hangos dicséretért teszi tehát azt, amit, hanem belső indíttatásból, ezáltal a karaktere is „csendben” fejlődik.

Dr. Szász Adrián

Fotó: Background photo created by nensuria - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk