Kitalálod, mit tanulnak meg a sorkatonák legjobban a dél-koreai hadseregben?

A szépségápolást.

Emlékeim szerint, amíg még volt sorkatonai szolgálat Magyarországon, a bevonult fiatalok sok mindent megtanultak, és néha nagyon különböző dolgokat. Volt, aki megtanult állva aludni, más ultizni, megint más – mint pl. jómagam – dohányozni, volt, aki ott tanult meg fürdeni (!), arcszeszt inni, ha nem volt más, kúszni, mászni, szökni, kummantani és megannyi más érdekes dolgot. Azt azonban sosem gondoltam volna, hogy lesz katona, aki a sorköteles idejének a letöltése után a legtöbbet a bőrápolásról fogja tudni. Pedig a dél-koreai hadseregben éppen ez a helyzet.

Az 1950-ben kitört koreai háború jogilag még ma is tart, hiszen a harcoló felek 1953-ban csak tűzszünetet kötöttek, Dél-Korea tehát háborúban áll. Nem is szűntették meg a sorkatonai szolgálatot: minden dél-koreai fiatal férfinak közel két évet kell lehúznia a hadseregben közvetlen a középiskola elvégzése után, vagy az egyetemi évei alatt. Azok a fiúk, akik mostanában, illetve az elmúlt években szereltek le, érdekes átalakuláson mentek keresztül katonai idejük alatt: kitanulták a bőrápolás csínját-bínját, megismerkedtek a legújabb, férfiaknak készülő kozmetikai szerekkel.

Az amerikai Wall Street Journal beszámolója szerint egyáltalán nem elszigetelt jelenségről van szó, a dél-koreai sorállomány túlnyomó többsége nagy gondot fordít arcbőre ápolására. De ne gondoljuk, hogy mindez kimerül abban, hogy a katonák Nivea kézkrémet kennek az arcukra az időjárás viszontagságai ellen. Tonikok, bőrtisztítók, arcmaszkok, éjszakai és nappali krémek, habok, zselék sőt még csiganyálka-kivonat is megtalálható a repertoárban – ez utóbbi használata kifejezetten gyakorinak mondható. A 4-5 különböző termék használata általános, de nem ritka 7-8 vagy még több alkalmazása sem. Szakértőként távoznak azok a fiúk is, akik bevonuláskor a bőrápolásról és tisztálkodásról annyit tudtak, hogy szappannal kell végezni.

És hogy minek köszönhető a bőrápolás ilyen népszerűsége a hadseregen belül? Nos, erre van egy szűkebb és egy bővebb magyarázat. 
A szűkebb válasz az, hogy az a 4 perc mosdási lehetőség, ami a kiképzések során naponta jut egy katonára, egyszerűen nem elég arra, hogy vízzel és szappannal lemossák az olajos álcát, amivel nap mint nap bekenik az arcukat. Más megoldást kellett találni, a koreai kiskatonák tehát kényszerűségből fordultak a tisztítóhabok és zselék felé. Ez pedig annyira „bejött” nekik, hogy ma már általános: a napi kiképzés végeztével mindenkinek első dolga felrakni egy frissítő/ tisztító maszkot a zord időjárás hatásainak ellensúlyozására. Tetszetős magyarázat, a helyzet azonban ennél bonyolultabb, ahogy a tágabb környezet megismerése után ezt látni is fogjuk. Dél-Koreában ugyanis szépségápolási forradalom zajlik, különösen a férfikozmetikumok terén. A világon a 10 legdinamikusabban fejlődő márka közül négy dél-koreai, a félsziget férfijai pedig több mint kétszer annyit költenek kozmetikumokra, mint a férfiak bármely más országban. Ennek a jelenségnek pedig az a magyarázata, hogy a K-Pop néven elhíresült irányzat a lányosan csinos fiúarcok divatját terjesztette el.

A jelenség azonban a koreai társadalmat is megosztja. Van, aki szerint teljesen rendben van, ha a modern férfi ápolja magát, sőt, abban sincs semmi kivetni való, ha sminket is használ.

Yoon Suk-joon nyugalmazott tengerész kapitány azonban más véleményen van. Szerinte a bőrápoló-termékekhez kapcsolódó újkeletű mánia a gyengeség jele. „Technikai értelemben Korea jelenleg is háborús ország. Valós fenyegetés jelenlétében egyszerűen agyrém szépségápolással foglalkozni.” Képzeljük csak el, amint a megfáradt harcosok megjönnek a frontról… és feldobnak egy uborkapakolást.

Neo

Szavazás

Szerintetek mennyire férfias dolog kozmetikumokat használni?

a - Alapvetően férfiatlan
b - Bizonyos mértékig elfogadható
c - Teljes mértékben elfogadható

Fotó: www.wsj.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk