Kell-e, hogy egy férfi szép legyen? Mutatjuk, mit gondoltak erről eleink

Biz’ a hideg idő éppúgy nem kímélte az ember keze bőrét és orcáját, mint a Nap égető ereje. A hűvös szél pirosra fútta, szárazra, ráncosra, repedezettre, a tavaszi, nyári forróság pedig másképp szárította, s vörösítette az érzékeny kültakarót.

Zsíros tejjel, zsíros vajjal, zsíros tejföllel, sőt állati zsírral is enyhítették volt a parasztember fájdalmát, kezdetleges bőrirritációit. A mai kor embere úgy mondaná: hidratál, nyugtat, pihe-puhává és rugalmassá varázsolja a bőrt. Tán régen is mondták, más szavakkal, vagy szavak nélkül is tudták, és csak tették a dolgukat, hogy a kis seb ne fekélyesedjen el. Preventív jelleggel – ahogy ma mondanánk. A parasztember kezei olyanok voltak és mind a mai napig olyanok, mint egy-egy erős szerszám. Ha az ásó, vagy a kapa megrepedt, meg kellett javítani, vagy másikat beszerezni, no nem a barkácsboltból, hanem a falusi kovácstól. Így volt ez a kérges, bütykös, erős kézzel is, leszámítva, hogy azt nem lehetett lecserélni. Így maradt az ápolása. Egyrészt praktikus okokból kifolyólag, hiszen ha nem ápolta volna, könnyen rosszabbra fordulhatott volna a dolog, a munkának meg haladnia kellett.

Bár a tenyereket megedzették a szerszámok nyelei, a feszített tempó, jónéhány baleset, az idő és a munka viszontagságai próbára tették a hámréteget. Másrészt a küllem miatt is érdemes volt ápoltan mutatkozni, főként a legényeknek, és olyan férfiaknak, kik még nem állapodtak meg. Ehhez a leányoknak különösen jó szemük volt, észrevették, ki az, aki nemtörődöm magával, és ki az, aki dolgos, szorgalmas ugyan, de érdekli, hogy ne csúf kézzel érintsen gyengéd kezeket, szerelemtől piros orcákat. De a lányok sem akarhattak csókot viszonozni beteg bőrre, hát még ugyanilyen szájra! Maradtak tehát a házi gyógymódok, mint a vaj, tejföl, zsír, és aki értett hozzá, gyógyfüvekkel cifrázta, erősbítette, sürgette a hatást.

Tejben-vajban

Ki elhanyagolta bőre ápolását, és az már pirosan sugárzott, halott hámrétegeket hullajtott, illetve úgy viszketett, mintha rühtől való lett volna, tejbe áztatták, vagy tejes rongyba csavarták. Kétnaponta orvosolták. Nem véletlenül, ugyanis a tejsav eltávolítja az elhalt hámsejteket, és helyreállítja a bőr nedvességtartalmát.

Mézédesen

Mézet is használtak ugyanebből a célból. Bőrbe dörzsölve öt-tíz percig állni hagyták, hogy kifejtse hatását, majd lemosták. Ma már tudjuk, a méz rengeteg antioxidánst tartalmaz, sok vitamint és ásványi anyagokat, valamint természetes hidratáló.

Zabosan

Antioxidánsban szintén bővelkedik, sőt gyulladáscsökkentő hatása is van annak a gabonának, amelyet leginkább takarmánynak termesztettek. Kitaláljátok, melyikről van szó? Szabad a gazda? Hát a zabról! Esővízzel keverték masszává, azt tették az irritált bőrre, hogy megnyugtassa, s a viszketést is csillapítsa.

Szükségszerűségből és nem piperkőcségből

Változott-e a világ? Ma sem megyünk be ápolatlanul a munkahelyünkre, hát még egy tárgyalásra. Randevúra még kevésbé. Ebből a szempontból nem változott, ami viszont igen: régen, aki hiúságból kenegette magát, azt éppúgy megjegyezték, megszólták, mint azokat, akik elhanyagolták magukat. A túlzottan „szépfiúkat” sosem szerették. „Piperkőc, bájgúnár!” Mondogatták rájuk. Hajdanán a testápolás férfikörben nem szépségápolást jelentett, mind inkább szükség szülte, egészségmegőrző, praktikus cselekvést. Ma hogy állunk ezzel?

Manapság, amikor a fiúk lassan több időt töltenek a tükör előtt, mint a lányok, mit mondana erre a nép? A parasztember egyszerűen csak annyit, „Ej, hagyjad el már, jer’, és inkább segíts, mert egyedül biz’ nem bírom! Egyet se félj, a szél majd fölfújja hajadat, nem kell a zselé, csak vedd le a tökfedődet, arcod dombjait a szellő megpirosítja, szájad egészségét meg a szalonna óvja meg. No, gyere ízibe, mer’ ha nem, akkor még a szalonna sem fogja megvédeni!”

L. N.

Az Ilcsi Beautifying Herbs Hungary - Since 1958 több mint 60 éve működik sikeresen és töretlenül. Mind hazai, mind nemzetközi szinten egy hiteles natúrkozmetikai márka létezéséért felelős családi vállalkozás. Legutóbb a Férfi termékcsalád Érték és Minőség Nagydíjjal tüntették ki. Nagy örömünkre szolgál, hogy közösségünk tagjainak olyan neves partnerrel nyújthatunk értékeket, mint az Ilcsi – az elsők között volt, akik üdvözölték közösségünk, a Férfiak Klubja hat évvel ezelőtti megalapítását, a missziónkat, társadalmi munkánkat, melynek építésében fontos részt vállal.

Fotók: Mihai Paraschiv képe a Pixabay -en. és Momentmal képe a Pixabay -en. 

Mabel Amber, still incognito... képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk