Így szolgálja gyereked biztonságát a telefonja – életmentő mobiltippek egy apától

Vessünk egy pillantást néhány módszere, általános, valamint praktikus javaslatra, amellyel a szülők hozzájárulhatnak a gyermekük biztonságához. Legyenek egyszerű, betartható szabályok a mobil használatáról, melyeket elfogadtatunk a lányainkkal. Reile Zsolt biztonsági szakértő, férj, apa írása a Férfiak Klubja magazinjában.

Sok kérdést vethet fel a gyerekeink mobilhasználata. Amikor mi fiatalok voltunk, nem volt okostelefonunk, ezért számunkra idegen lehet az érzés, hogy csemetéinknek szükségük van rá. Az örök dilemma, amivel ma minden szülő szembesül, az ma már nem a „ha”, hanem a „mikor”? Ha megtanítjuk a gyerekeinket arra, hogyan használják, illetve hogyan viszonyuljanak a mobiltelefonhoz, az a biztonságukat fogja szolgálni. Tizenéveseink esetében különösen fontos, hogy elérhetők legyenek, és segítséget kaphassanak szükség esetén. A kommunikáció nélkülözhetetlen a biztonság helyreállításakor minden nem kívánt helyzetben, és a mobiltelefonok nagyon jól szolgálják ezt a célt – állítom ezt szeretett lányom apjaként és biztonsági szakértőként egyaránt.

Vessünk egy pillantást néhány módszere, általános, valamint praktikus javaslatra, amellyel a szülők hozzájárulhatnak a gyermekük biztonságához. Legyenek egyszerű, betartható szabályok a mobil használatáról, melyeket elfogadtatunk velük.

1. A legfontosabb, bárhova is megy, vigye magával a telefonját.

2. Legyen elérhető. Ha valamiért le kell halkítania a mobilját (például moziban), állítsa rezgőre. Ez a tanács ránk is vonatkozik: mindig legyünk elérhetőek a számára.

3. A telefon kifogástalanul működjön. Ez alatt a következőket értjük.

  • Legyen rajta elég kredit (a szülő több ajánlat közül tud választani, amelyek garantálják ezt az igényt, és ettől függetlenül határokat is szabhat apa, anya, mértéktartásra ösztökélheti a lányát, fiát);
  • Ne feledkezzenek el soha arról, hogy feltöltsék a mobiljuk akkuját! Lemerült telefonnal nem tudnak segítséget kérni, ha kell! Tanítsuk meg nekik, ha elmennek otthonról, a mobiljuk akkumulátora mindig legyen feltöltve, illetve ha szükségük van rá, vigyenek töltőt magukkal. Manapság olcsón be lehet szerezni úgynevezett power bankeket, vagyis külső akkumulátorokat, amelyek feltöltik a mobilt bárhol bármikor. Tehát már nem mondhatják kifogásként azt, hogy „Apa, lemerült a telóm, ezért nem szóltam!”

Segítség a vonal másik végéről

A jó kommunikáció kulcskérdés a biztonságban. Sötétedéskor, illetve este egy tizenévesnek is – még ha nagykorú is – veszélyes lehet a hazaút. Ha tehetjük, inkább menjünk érte, vagy kérjünk meg egy olyan embert, akiben megbízunk, hogy haza hozza. Természetesen telefonon keresztül is vele lehetünk, „kísérhetjük” őt, ha szeretné. A tapasztalat azt mutatja, több eset is rosszabbra fordulhatott volna, ha nincs a vonal másik végén egy fültanú, aki életmentő, hasznos tanácsokat adhat, illetve rögtön segítséget kérhet a hatóságoktól. Ismertessük gyerekeinkkel, melyek a segélyhívó számok, és készítsük fel őket a hatóságok által megkívánt információk gyors átadására. Magyarországon több városban is működik olyan telefonos szolgáltatás, amely során a diszpécser telefonon keresztül „kíséri” haza az illetőt, ha az fél. Ez tulajdonképpen helyettesítheti a szülői gondoskodást, a vonal túloldalán profik dolgoznak, akik képesek gyorsan felmérni a veszélyt, és értesíteni a hatóságokat.

Geolokációs alkalmazás

Telepítsünk – vagy aktiváljuk a már a gyár által installált – geolokációs alkalmazást (például a Find My Friendset), és kössük össze a telefonunkat a gyerekünkével. Így valós időben követhetjük nyomon a hollétét. Bármikor ránézhetünk a mobilunkra, és az megmutatja a térképen, hol található meg a telefonja. Ez akkor is hasznos, amikor például az iskola miatt lehalkította a mobilját, és nem tud válaszolni, vagy egy házibuliban nem hallja a hangzavartól – ám mi ellenőrizhetjük, hol van.

„Kémkedés?”

Sokakban felmerülhet, hogy ez „kémkedés”, illetve ellenőrizgetés, nem engedi függetlenné válni a tinédzserünket.  Fontos, ne kémkedjünk utánuk! Amennyiben hiányzik a bizalom, akkor inkább azon dolgozzunk, hogy az meglegyen, mintsem különböző appokkal nyomozzunk utánuk. Mindig egyeztessünk velük e szoftverek feltelepítése előtt, felvázolva a reális szükségletet, és próbáljuk őket észérvekkel meggyőzni. Én tapasztalatból azt vallom, a geolokációs alkalmazásoknak pont az a pozitívuma, hogy a idővel nagyobb szabadságot engedünk meg általa a gyermeknek, tudván, merre van. Ez azt jelenti, hogy nyugodtabbak vagyunk, mert elméletileg bármikor meg tudjuk nézni a helyzetét. Amennyiben megvan a bizalom, úgyis ritkán fogjuk ezt tenni.

„Vészhelyzetben” sokan használtak már effajta applikációkat a gyerekek megkeresésére, méghozzá sikerrel.

Vészhelyzetben nem könnyű segélyhívást indítani!

Vannak szituációk, amikor nem olyan egyszerű segélyhívást indítani – még nekünk, felnőtteknek sem. Számoljunk azzal, hogy amikor úgy érezzük, az életünk veszélyben van, először ki kell vennünk a zsebünkből, vagy a táskánkból a telefonunkat, kódot kérhet az azonosításhoz (ha úgy van beállítva), este ráadásul vakító lehet a képernyő, a számot vagy be kell írjuk, vagy ki kell keressük, utána kezdeményezzük a hívást, vagy elindítunk egy segítséget nyújtó vészalkalmazást… Nem egyszerű, időt igényel, ráadásul remeghet a kezünk, a telefon vagy a szoftver működése lelassulhat. Máris értjük, miért nem olyan könnyű vészhelyzetben a mobiltelefon használata, amikor minden másodperc számít. Főleg ha nem felnőttekről beszélünk.

Félreértés ne essen! Természetesen nem támaszkodhatunk teljesen a mobiltelefonokra, applikációkra a gyermekeink biztonságát illetően.  Mi, szülők, a nevelésünk, a gyerekünket körülvevő emberek, akikben megbízhatunk, a hatoságok vannak az első helyen e tekintetben. Egy telefon csupán hozzájárulhat gyerekünk biztonságához, olykor nagyon nagy segítséget nyújthat.

Vallom, nincs az a mobiltelefon, vagy applikáció, amely megvédene bárkit jobban, mint egy jó helyzetfelismerés és önismeret. Ám mivel a gyerekekben ezek még nem fejlődtek ki teljesen, a mobiltelefonok mindenképpen hasznosnak bizonyulhatnak a fentiekben részletezett okok miatt.

A cikk szerzője Reile Zsolt apa, férj, biztonsági szakértő, a The Private Case vállalat alapítója, amely a nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalat eredménye.

Fotók: Phillip Black képe a Pixabay -en. 

superdirk képe a Pixabay -en. 

https://giphy.com

Pexels képe a Pixabay -en. 

StockSnap képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk