Hogyan nyújthat egy férfi biztonságot a 21. században? – Interjú Reile Zsolt biztonsági szakemberrel

Mit jelent a biztonság megteremtése egy nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalattal bíró szakembernek, apának, férjnek, férfinak? REILE ZSOLT egy személyben válaszol erre a kérdésre. Bemutatjuk a Férfiak Klubja új szerzőjét, aki főként a családi és üzleti biztonság megteremtéséről ír majd olvasóinknak, közösségünknek hasznos, praktikus cikkeket.

– A közeljövőben izgalmas és praktikus, biztonságról, biztonságnyújtásról szóló szakmai és személyes hangvételű cikkeket olvashatunk öntől a Férfiak Klubja oldalán. Milyen témákra számíthatnak olvasóink, közösségünk tagjai, illetve miért lesz számukra hasznos olvasmány?

– Igyekszem majd a mindennapi életből kiragadni példákat, és demonstrálni szituációkat, melyek érinthetnek minket, vagy megtörténhetnek velünk mind a családi életben, mind pedig az üzletiben. Kevésbé lefedett, de mégis hétköznapi kérdésekre próbálok majd koncentrálni. Mint lányos apa, érzem például a hiányát az olyan cikkeknek, amelyek kifejezetten ezt a típusú kapcsolatot vizsgálják. Több írásom is fog tizenéves lányaink biztonságával foglalkozni, legyen az a külföldre utazás, külföldi egyetem választása, gépjárművezetés, fesztiválozás, vészhelyzetek, stb. Céges kérdésekben többek között a következő témákat tervezem körül járni: csalás, sikkasztás, termék- vagy alkatrészlopások, konkurenciáról információk, valamint választ kapnak majd az olvasóka arra is, egy új alkalmazottról miképpen lehet többet megtudni, vagy hogyan építhető be a mindennapokba a cég biztonságának kérdése.

– Pánik- és biztonsági szobák, bunkerek és óvóhelyek tervezése, előadás fenyegető és nem kívánt telefonhívások kezelésére, válságkezelési tervezés, csalások nyomozása… – olvasható az oldalán, a 20 év nemzetközi tapasztalatról szóló résznél. Mesélne egy kicsit a munkájáról, feladatairól?

– A biztonság megteremtése, fenntartása, a baj megelőzése mint szakterület eléggé szerteágazó. Csapongani nem jó benne, mert túl általánossá válhat a probléma megközelítése. Márpedig a probléma az egy „szükségesség”, amikor biztonságról beszélünk, legyen az konkrét, vagy feltételezett, melyre vagy reagálunk, vagy megelőzzük. Szakmán belül csak azokra a területekre fókuszálok, amelyeken több évet, évtizedet dolgoztam – ezeket problémamegoldásnak szeretem hívni. Vannak olyan feladatok, amelyekkel a rendőrség vagy alapból nem foglalkozik, vagy az ügyfél nem akarja őket bevonni – például mert a saját hírnevét félti –, illetve a hagyományos biztonsági cégeknek, magánnyomozóknak hiányzik a gond megoldásához szükséges ismeretük, vagy tapasztalatuk. Ezekre a kimaradt, ám fontos területekre próbálok összpontosítani.

Vallom, hogy szerencsés voltam, mert az első ilyen jellegű munkám egyben a világ egyik legjobb biztonsági tanácsadó cégénél, a londoni székhelyű Control Risksnél volt. Az ott eltöltött hat év segítette megalapozni a szakmai jövőmet. Ezt követően más nemzetközi és amerikai vállalatoknál dolgoztam biztonsági területen Mexikóban és egyéb latin-amerikai országokban, köztük Venezuelában és Kolumbiában, sok európai és USA átfedéssel.

A feladatok rendkívül változatosak tudnak lenni. Egy cégben elkövetett csalás sem ugyanolyan, mint a másik. Egy ipartelep sebezhetőségi felmérése is mindig más. Nemzetközi bankoknak felkutatni eltűnt ügyfeleket, vagy azok örököseit nagyon érdekes feladat tud lenni. Prevenciós előadásokat is szeretek tartani harmadik világba ellátogató üzletembereknek, állami hivatalnokoknak. A munkám sosem unalmas, és ez egy áldás.  

– Mi volt az oka, hogy erre a pályára lépett? Miért tartja fontosnak ezt a szakmát?

– Eredetileg mást terveztem. Az USA-ban nemzetközi kapcsolatokat, majd nemzetbiztonságot tanultam – a tömegpusztító, vagyis ABC-fegyverek elterjedésére koncentráltam –, és ezen a területen is akartam elhelyezkedni, de közbejött a szeptember 11-ei terrortámadás, melynek eredményeként visszamondták a már felajánlott állásajánlatot egy biztonsági tanácsadó cégnél Washingtonban, mondván külföldi vagyok, és nem fogom megkapni a megszigorított biztonsági átvilágítás után szükséges engedélyt a Pentagontól.

Ezután kerültem céges nyomozási területre a korábban említett Control Risks biztonsági tanácsadó cégnél, amelynél a legváltozatosabb munkáim voltak: a kellő gondosság – idegen kifejezéssel due diligence – mellett csalások, rablások, zsarolások, emberrablások, pénzmosások miatt nyomoztunk. Egyik legemlékezetesebb esetem az volt, amikor egy külföldi bank aranyszállítmányának logisztikáját és útvonalát terveztük meg. Nagyon szerettem ezt a változatos és érdekes munkát. Utána multinacionális vállalatoknál – Deloitte, Motorola, Citigroup – voltam a biztonságért felelős. Később lehetőségem volt kipróbálni az őrző-védő szolgáltatást is, bár ez utóbbi nem nyerte el annyira a tetszésemet, és a ThePrivateCase-el visszatértem az eredeti szakmámhoz: „problémamegoldás” – legyen az céges nyomozás, biztonsági megelőzések, vagy épületbiztonság… 

– A hivatása miképpen „sugárzik át” a családi életébe?

– Mindig igyekszem megfelelő egyensúlyt tartani a munkám és a család között. Mint említettem szerencsés vagyok, mert a munkámat rendkívül érdekesnek tartom, boldoggá tesz, ez pedig kihat a családi életre is.

Azonban szerepet vállalva a mindennapi aktív családi életben nem kérdés az sem, hogy rendre megjelennek részemről az óvintézkedések. A családom erről biztosan sokat tudna mesélni, főleg a lányom, aki gyakran már kívülről fújja az apja intelmeit és tinédzserhez hűen forgatja szemeit. Hozzá kell tennem, csak egy éve költöztünk haza Mexikóból, és ott valóban sokkal több biztonsági kihívással néztünk szembe, mint idehaza. A lányom ott nőtt fel, a feleségem is odavalósi, idehaza pedig élvezik azt a szabadságot, amit a relatíve jó közbiztonság nyújt. Mexikóban természetes volt az, hogy éjszakára beengedjük a nagytestű kutyákat a házba, a hálószobákba vezető folyosót pedig vasajtóval válasszuk el, a szoba sarkába vadászpuskát tegyünk, az éjjeliszekrényre pedig revolvert. A lányom már 12 éves korától járt velem vadászni és lőni, gépjárművezetői jogosítványát 14 éves korában kapta meg – sajnos muszáj volt, hogy fel legyen készülve nem várt helyzetekre. Ilyen óvintézkedésekre idehaza szerencsére nincs szükség. Vannak azonban olyan szokások, amiket még nem sikerült magunk mögött hagyni, mert belénk rögzültek. Például amikor beszállunk az autónkba, az első dolgunk az ajtózárak aktiválása. Vagy amikor egy ismerős esetleg lehúzná az ablakot a nyári hőségben, akkor inkább visszahúzzuk, és ahelyett bekapcsoljuk a légkondit. A visszapillantó tükörbe még ma is sokszor azért nézünk, hogy ellenőrizzük, nem követ-e minket valaki.  Hozzáteszem, ezek a szokások korábban igenis hasznosak voltak, ott életet mentenek. Az ehhez hasonló „apróságok” beépültek a családi mindennapokba. Talán idővel majd eltűnnek.

–  Mi a véleménye a 21. századi biztonságnyújtásról szakmai, férfi- és apai szemmel? Milyen a biztonságot nyújtó férfi a mindennapokban?

– Gyakorló családfőként úgy gondolom, töretlen felelősségünk van a biztonság megteremtésében a közvetlen család részére férfiként, férjként, apaként – legyen az fizikai, érzelmi vagy akár anyagi biztonság. És ez igaz a 21. században is. Hiszen az alap biztonsági kihívások gyakorlatilag ugyanazok maradtak, mint korábban, bár az állam sokat átvállalt ezekből. A biztonsági problémák okai és következményei ma is a szegénységhez, az éhezéshez, a politikai nyugtalansághoz és a változó társadalmi normákhoz köthető. A biztonságot nyújtó férfi célja évezredek óta ugyanaz: óvja a családját, és igyekszik jobb helyzetet teremteni számukra a társadalomban.

– Mit üzenne azoknak a férfiaknak, férjeknek, apáknak, akik biztonságban szeretnék tudni szeretteiket?

– Prevenció – ez a kulcsszó a biztonságnyújtásban is. Jóval kevesebb befektetéssel megelőzhető a problémák zöme, mint amennyi beruházást kívánna egy már megtörtént komplikáció.

Nem tudunk mindig a szeretteink mellett állni, és megvédeni őket minden helyzetben, de át tudunk adni közvetve – példamutatással –, vagy közvetlenül olyan ismereteket, amelyeket hatásosan tudnak alkalmazni a saját biztonságuk érdekében. Erre törekedjünk!

A Férfiak Klubja oldalán megjelenő cikkeimben nemcsak azokról a praktikus témákról fogok írni, amelyekre már az interjú legelején is rámutattam, hanem olyan kérdésekről is, amelyeket a beszélgetésünk során csupán érintettem. Tartsanak Velem, váljon mindnyájunk hasznára!

REILE ZSOLT számára a The Privat Case vállalkozásának elindítása a nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalatának eredménye.

Névjegy

  • Több mint három évig vezérigazgatóként felügyelte a NOR-SEG nevű, amerikai tulajdonban lévő, Mexikóban működő, közel 3000 őrrel rendelkező magánbiztonsági vállalatot. Ezt megelőzően a Motorola Észak-Latin-amerikai területéért felelős biztonsági igazgatója volt, alelnöki pozíciót töltött be a Citi biztonsági és vizsgálati osztályán, vezetőként dolgozott a Deloitte pénzügyi tanácsadási üzletágának élén, illetve hat évig tevékenykedett senior tanácsadóként vállalati kockázatkezelési területen.
  • Közigazgatásból szerzett BA diplomát a Budapesti Közszolgálati Egyetemen, illetve Nemzetbiztonsági MA diplomát a Georgetowni Egyetemen, Washingtonban. Rendelkezik továbbá nemzetközi kapcsolatok diplomával, melyet szintén a Georgetowni Egyetemen szerzett, illetve sikeresen végzett Kortárs Mexikó szakirányon az El Colegio de Mexico főiskolán.
  • A Jane Intelligence Review számos cikkéhez járult hozzá szakmailag. Tanúsított pénzmosás-ellenes szakember, tanfolyamokat végzett a Reid technikán alapuló kihallgatási és kérdezési módszerekkel kapcsolatban, illetve jártas a védekező járművezetés területén is.
  • A nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalat eredményeként elindította a The Private Case vállalatot.
  • Férj, édesapa. Egy lánya van.
Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk